Volvo Cars fuseert toch niet met Chinees moederconcern

Door AFN op 24 februari 2021 19:09 | Views: 3.042

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese Geely gaat zijn autotak toch niet samenvoegen met het Zweedse Volvo Cars. Eerdere voorstellen daartoe zijn geschrapt omdat de Chinezen denken dat ze er toch verstandiger aan doen om als zelfstandige fabrikanten door te gaan. Wel zullen Geely en dochter Volvo meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van elektrisch rijden, software en de technologie achter zelfsturende auto's.

"Een fusie is niet altijd positief. Je loopt het risico het momentum te verliezen", heeft Volvo-topman Håkan Samuelsson aangegeven. Daarmee bedoelt hij dat Geely en Volvo zich bij een fusie waarschijnlijk minder snel zouden ontwikkelen, omdat ze dan veel tijd kwijt zijn met het inrichten van een gemeenschappelijke organisatie.

Voor de nauwere samenwerking tussen de autobouwers zullen bepaalde activiteiten ondergebracht worden in een apart bedrijf. Die onderneming zal zich dan vooral gaan richten op nieuwe aandrijflijnen. Samuelsson hoopt dat ook het Duitse Daimler zich hierbij zal aansluiten. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz kondigde in november al plannen aan om gezamenlijk een benzinemotor te ontwikkelen die later omgevormd kan worden tot een elektrische motor. Geely-oprichter Li Shufu is tevens de grootste aandeelhouder van Daimler.

Mogelijk betekent de gang van zaken dat Volvo Cars een eigen beursnotering gaat aanvragen in Stockholm. "Het is belangrijk om de mogelijkheid te hebben om de aandelenmarkten te bereiken als een op zichzelf staand bedrijf", aldus Samuelsson. Hierover is nog geen beslissing genomen.

Reacties

4 Posts
Eugen III
0
'een benzinemotor te ontwikkelen die later omgevormd kan worden tot een elektrische motor' ....wat een gezwam
Go Go Go !
1
Een oude Chinese wijsheid luidt ... Als je geen domme dingen doet belandt je niet in een tragedie.
JoenieV
0
Alles wordt Chinees zodat de invloed vanuit Peking groter wordt over de wereld. Zuid-Amerika en Afrika worden opgekocht of zijn al in bezit van Peking. De multinationals in de EU zullen straks ook worden geregeerd vanuit Peking. Weinig mensen zien er gevaar in of zien geen gevaar. De enige die voordeel heeft gehad bij Corona is China geweest. En hoe!
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.