Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart open

Door AFN op 25 februari 2021 09:50 | Views: 5.645

Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart open

DEN HAAG (ANP) - Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

"Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land", zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos. De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening wel in stand worden gehouden, zo benadrukt hij.

"Daar heb ik alle begrip voor. Het is niet meer uit te leggen wat het kabinet doet. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen."

Gebrek aan perspectief

Volgens de groep is er een gebrek aan perspectief en is de grens niet alleen financieel maar ook psychisch bereikt. De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. De steunmaatregelen zijn daarnaast ook niet toereikend, vinden de ondernemers, die ook de tijd die het kost om de tegemoetkoming in de vaste lasten uit te keren hekelen.

De Vos trekt de vergelijking met het toestaan van winkelen op afspraak en vindt dat de horeca ook open kan. "Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet." Volgens de groep hebben burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al gepleit voor opening van de terrassen om drukte van mensen beter te kunnen spreiden.

Januari

In januari riep de groep ook al op tot heropening, maar zag toen van een dergelijke actie af vanwege het toenemend aantal besmettingen en de druk op de zorg.

Branchevereniging KHN roept het kabinet op om per direct versoepelingen voor de horeca door te voeren en de terrassen te openen. "De horeca heeft al eerder bewezen verantwoord open te kunnen en moet daarom worden meegenomen in de oplossing in de strijd tegen het coronavirus", aldus de vereniging. KHN zit vanmiddag aan tafel met demissionair minister Bas van 't Wout van Financiën en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Reacties

36 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Makita
5
Ik snap dat veel ondernemers wanhopig zijn. Tegelijkertijd is de argumentatie niet op orde. Virusoverdracht gaat exponentieel, dus omhoog of naar beneden bij effectieve maatregelen. Virusoverdracht is optimaal in de winter, ook buiten! Dus een sociaal verkeer op gang brengen door de terrassen open te gooien zal de virusoverdracht exponentieel doen toenemen.

Alle verwijzingen naar dom gedrag (zoals Vondelpark) zijn geen rechtvaardiging voor een beleidswijziging. Je zou beter kwaad kunnen worden op die Vondelpark feestjes. Zij stellen de ophef van de lockdown juist uit.
Jestbread
2
Prima, terrassen open, maar dan niet meer in aanmerking komen voor loonsteun. Het is februari en je hebt een fijn weekend gehad, dit heb je niet elke week. Maar je mag wel voor de duimendraaiende personeelsleden betalen zonder steun. En dan zal het weer niet genoeg zijn.

Initiatiefnemer Johan de Vos komt uit mijn Breda en is de grootste klaagzang die ik al heb gehoord. Nare vent is het.
mamaloe
3
Ik ben er ook voor. Anders kloppen de cijfers ook niet, het leven moet gewoon weer doorgaan. En dan pas kan je kijken of er meer besmettingen zyn. Ook de winkels gewoon open met goed beleid( dus niet op afspraak , dit is belachelijk)
Makita
0
Ik wil dan elke Nederlander 1mln euro krijgt. Pas dan kun je bekijken of dit een financieel probleem wordt voor de NL staat. Wat een redenatie mensen.
niels74
4
quote:

Flowermountain schreef op 25 februari 2021 10:20:


Ik ga er wel zitten.
Wij ook lekker in het zonnetje op 1,5 afstand veiliger als in een vol vondelpark
eltollo
0
Red_
2
ach, beetje dreigen zijn ze goed in. Uiteindelijk zijn we in NL te laf geworden om daad bij het woord te voegen...
Jackpot1983
6
quote:

eltollo schreef op 25 februari 2021 11:01:


[...]

Ik ben tegen.


Ik ben voor. Corona hou je niet tegen en ik denk dat het qua cijfers niet opweegt tegen de schade bij ondernemers en de gewone mens. Er zijn ook heel veel mensen die willen leven.
Patience
0
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
Patience
1
quote:

Red_ schreef op 25 februari 2021 11:04:


ach, beetje dreigen zijn ze goed in. Uiteindelijk zijn we in NL te laf geworden om daad bij het woord te voegen...
ab
Japio_
0
quote:

Patience schreef op 25 februari 2021 11:08:


Gewoon doen Hij neukt heel Nederland op zijn fiets.


Cryptische omschrijving dat jij het losgeld in mijn achtertuin hebt gelegd?
DeZwarteRidder
4
Het is buiten bijna onmogelijk om besmet te worden, dus alles wat buiten gebeurt direct toestaan.
rijngold
1
Ik ga wel op mijn eigen terras in de tuin zitten een goed boek,Biertje van 50 cent erbij, mijn vrouw met haar favoriete Rose heerlijk die rust.
Jopie1962
2
De pollen vliegen weer rond !!
:-O

Dus hup, heel nederland dichtgooien, dan kan er ook niets mis gaan !!
Patience
4
quote:

Jackpot1983 schreef op 25 februari 2021 11:04:


[...]

Ik ben voor. Corona hou je niet tegen en ik denk dat het qua cijfers niet opweegt tegen de schade bij ondernemers en de gewone mens. Er zijn ook heel veel mensen die willen leven.
er gaan meer mensen dood aan depressie. Huwelijken gaan kapot door opsluiting en schulden. Ouderen worden gevangen gouden in zorg instellingen krijgen amper bezoekers vanwege corona allemaal bangmakerij etc etc etc. Corona bestaat daar kunnen we niet onder uit maar het is het zelfde als griep waarbij de zwakken komen te overlijden of ernstig ziek worden. Dus als het vaccineren toch niet helpt waarom moet je überhaupt vaccineren? En degene die er niet last van heeft en niet ziek van wordt waarom moet hij zich vaccineren het beste medicijn is curcuma knoflook citroen met een beetje gember als thee drinken en voelt je heerlijk geen last van corona.
Jopie1962
3
quote:

Patience schreef op 25 februari 2021 11:23:


[...]..... het beste medicijn is curcuma knoflook citroen met een beetje gember als thee drinken en voelt je heerlijk geen last van corona.


Je kunt ook gewoon een joint roken, dan voel je je óók heerlijk.
36 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.