Lage olieprijzen blijven afzetprijzen industrie drukken

Door AFN op 26 februari 2021 08:14 | Views: 3.686

DEN HAAG (ANP) - De lage olieprijzen blijvend de afzetprijzen van de Nederlandse industrie drukken. Maar de prijsdaling loopt wel terug. Dat komt omdat ook olie inmiddels niet meer zo goedkoop is als een aantal maanden terug.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de prijzen in de industrie in januari gemiddeld 2,2 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Een maand eerder waren de producten van de industrie nog 4,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. En aan het begin van de coronacrisis vorig jaar werden zelfs minnen rond de 8 procent gemeten.

Wat meespeelt is dat een vat ruwe North Sea Brent-aardolie in januari ruim 45 euro kostte. Dat is bijna 21 procent minder dan een jaar terug. Maar in december lag de prijs nog lager. Toen ging het om ruim 41 euro, oftewel bijna 30 procent minder op jaarbasis. Met name fabrikanten in de olie-industrie verrekenen deze ontwikkeling in hun prijzen. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs, aldus het statistiekbureau.

Reacties

8 Posts
Makita
2
Wat is dit nu voor robot nieuws?

Typo in eerste zin. En de hele waarneming gaat over begin januari, het is nu bijna maart en de prijzen van grondstoffen zijn flink aangetrokken. Is dit wel een relevante waarneming om te delen in een nieuwsbericht? De context van de daarna flink gestegen prijzen mist volkomen.
Charlemagne
1
olie van $ 30 naar $ 65 .... jaja.... lage olieprijzen...... zo'n koppenmaker heeft er verstand van... het zal wel aan het de kwaliteit van het hedendaagse onderwijs liggen.....
Jalen
1
Studentenrekening
0
pmepme_
0
Als je als redactie bij zo'n bericht niet onmiddellijk een duidelijke redactionele kanttekening plaatst ,ben je als financieel berichtgever geen knip voor de neus waard. Ik zou zeggen ; slaap verder!
Vol75
0
CV-tje
0
Januari van dit jaar vergelijken met die van vorig jaar.
Wordt nog een leuk bericht als maart en april aan de beurt zijn.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.