Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

Door AFN op 26 februari 2021 08:26 | Views: 10.699

Damrak zet zich schrap na koersval Wall Street en Azië

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs zetten zich vrijdag schrap, na de forse koersdalingen op Wall Street en de Aziatische markten. Vooral de technologiebedrijven lijken zware klappen te krijgen na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Door de oplopende rentes op de obligatiemarkten maken beleggers zich zorgen over de hoge waarderingen van de techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard zijn gestegen.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren 2 procent lager te beginnen aan de laatste dag van een grillige beursweek. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met flinke verliezen openen. In Tokio sloot de toonaangevende Nikkei vrijdag 4 procent lager onder aanvoering van de Japanse techbedrijven.

Op het Damrak kwam IMCD nog met jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 met 3 procent stijgen tot 2,77 miljard euro. De winst per aandeel nam met 9 procent toe. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronapandemie geen concrete verwachting af.

GrandVision

GrandVision bracht de definitieve jaarcijfers naar buiten. De eigenaar van optiekketens Pearle en Eye Wish leed in het coronajaar 2020 een nettoverlies van 45 miljoen euro. In 2019 boekte het concern nog een winst van 195 miljoen euro. GrandVision zag wel een sterk herstel in de tweede jaarhelft. Het bedrijf blijft daarnaast achter de overname door de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica staan. Het Financieele Dagblad meldde eerder deze week dat de overname wankelt.

In de strijd tegen het coronavirus dreigt Frankrijk meer regio's, waaronder Parijs, weer op slot te doen na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Volgens de Franse premier Castex is de situatie de laatste dagen zodanig verslechterd dat in twintig gebieden extra maatregelen nodig kunnen worden. Met meer dan 30.000 gevallen in een etmaal is het land weer terug bij de stand van medio november, ondanks alle coronamaatregelen.

AEX

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager. De AEX-index daalde een fractie tot 664,48 punten, terwijl de MidKap 0,6 procent wist te winnen op 991,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. Wall Street ging hard omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent in het rood op 31.402 punten. De brede S&P 500 zakte 2,5 procent en techbeurs Nasdaq kelderde 3,5 procent.

De euro was 1,2150 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 62,69 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent minder, op 66 dollar per vat.

Reacties

12 Posts
Lepre Chaun
1

'VS laat dit jaar snelste groei in 20 jaar zien'

De Amerikaanse economie zal dit jaar vanwege de uitrol van de coronavaccins en een uitgebreid steunpakket vanuit Washington de snelste groei in meer dan twee decennia laten zien.

Dat voorspelt de National Retail Federation (NRF) volgens Reuters. De detailhandelsverkopen in de VS zullen volgens de handelsgroep dit jaar met maar liefst 8,2% stijgen tot meer dan 4,33 biljoen dollar, nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en de economie weer aantrekt.
Inhaalvraag

De Amerikaanse economie zal dit jaar tussen de 220.000 en 300.000 banen per maand scheppen, zo voorspelt de NRF.

"We zijn zeer optimistisch dat gezonde fundamenten voor de consument, de inhaalvraag en wijdverspreide distributie van het vaccin zullen leiden tot meer economische groei, detailhandelsverkopen en consumentenbestedingen", zei Matthew Shay, topman van de NRF, in een verklaring.

De NRF verwacht dat de detailhandelsverkopen dit jaar met 6,5% tot 8,2% zullen stijgen.

De prognose van de NRF komt overeen met ramingen van andere voorspellers. Zo zei het consumentenonderzoeksbureau Customer Growth Partners eerder deze maand dat de detailhandelsverkopen dit jaar met 8,1% zullen stijgen tot een recordhoogte van 4,26 biljoen dollar.


Nou we kunnen weer snel omhoog .
wat mij betreft met zulk goed nieuws.
Zomer in aantocht
1
Stier de Beer
3
Er wordt indien nodig gewoon meer en sneller bijgeprint indien nodig.

Rente stabiliseert alweer. Tech wint altijd. Voor, tijdens én na corona.

We willen toch niet dat lenen duur wordt? Met deze schuldenberg?
Brievenbus
0
quote:

Shortersfeest schreef op 26 februari 2021 08:41:


Dit wordt lachen de shorters gaan winnen en de beleggers gaan verliezen.


Om dat soort dombo's kunnen we inderdaad lachen, al heel lang, en, dat zal nog wel even duren... :-)
Arme shorters...
GoedeDag
1
quote:

Patience schreef op 26 februari 2021 08:47:


Buffet krijgt zijn gelijk down


Vorig jaar waren er ook die constant waren dat het herstel ging droppen en AEX terug naar 400-500 ging vallen. Blijf je constant maanden tot jaren zeggen dat alles down gaat krijg je ooit gelijk.

Maar om dan te zeggen: Ik wist het, ik preekte het al tijden. Ja dan kan je beter nooit beleggen, het gaat altijd wel is down gaan.
Red_
0
quote:

Stier de Beer schreef op 26 februari 2021 08:45:


Er wordt indien nodig gewoon meer en sneller bijgeprint indien nodig.

Rente stabiliseert alweer. Tech wint altijd. Voor, tijdens én na corona.

We willen toch niet dat lenen duur wordt? Met deze schuldenberg?Je weet dat rente normaliter ook afspiegeling is van risico dat schuld niet terug betaald wordt.
Met alle steunpakketten en nog steeds slechte stand van zaken in de VS, gaat de rente vanzelf ook omhoog.
Dat gaat wereldwijd vanzelf gebeuren. Je zou bijna denken dat lockdowns gedaan zijn om inflatie aan te jagen.
Red_
0
quote:

GoedeDag schreef op 26 februari 2021 09:23:


[...]

Vorig jaar waren er ook die constant waren dat het herstel ging droppen en AEX terug naar 400-500 ging vallen. Blijf je constant maanden tot jaren zeggen dat alles down gaat krijg je ooit gelijk.

Maar om dan te zeggen: Ik wist het, ik preekte het al tijden. Ja dan kan je beter nooit beleggen, het gaat altijd wel is down gaan.


De logische reactie was ook een stevige daling destijds. Echter met alle noodmaatregelen hebben we wat tijd gekocht (en heeft vooral de elite gezorgd dat hun er nu beter bij zitten bij een eventuele crash). Probleem blijft hetzelfde en die daling gaat vanzelf komen.
maaslander
0
Een van de redenen van de koersval is oplopende rente. Wij krijgen van Centraal beheer de volgende mededeling: Op 3 maart 2021 verlagen wij de rente van onze depositolooptijden
De verlaging sluit aan bij de renteontwikkeling op de geld- en kapitaalmarkt. De variabele rente van uw Extra Pensioen Sparen verandert niet.
Het is tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer te volgen. HOE KTIJGT MEN HET VERZONNEN!


Als u al een deposito heeft, verandert uw rente niet
De nieuwe rentes gelden alleen voor deposito’s die u vanaf 3 maart opent.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.