Consument hoeft niet te betalen voor verwijdering gasaansluiting

Door AFN op 1 maart 2021 16:13 | Views: 3.600

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.

Het besluit geldt voor alle kleinverbruikers van gas. Dat is een aansluiting die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Diegenen die permanent geen gas meer geleverd willen krijgen moeten daarvoor wel een verzoek indienen bij de netbeheerder, dan hoeven ze niet te betalen. Een aanvraag doen kan volgens de ACM laagdrempelig, bijvoorbeeld via mijnaansluiting.nl.

In november schreef toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken) al in een brief aan de Tweede Kamer dat mensen die van het gas af willen, daarvoor niet langer een 'afsluitboete' zouden moeten betalen. Die kosten konden oplopen tot 800 euro. Eerder oordeelde de rechter al in verschillende zaken dat burgers niet voor de kosten hoefden op te draaien.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
NLAEX
3
Gas is veel schoner dan biomassa of houtpallets.

In andere landen worden juist nieuwe gasaansluitingen aangelegd.

De Nederlandse politiek ontbreekt het hier aan kennis en visie.
Stop met het afbreken van de Nederlandse welvaart.
Stop met het maken van onnodige kosten.

Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.

Het EIB acht het daarnaast onwaarschijnlijk dat de kosten de komende jaren zullen dalen. "De lessen uit de proeftuinwijken (zie kader hieronder) zijn belangrijk en hard nodig om te voorkomen dat deze kosten nóg verder zullen stijgen", waarschuwt Taco van Hoek, directeur van het EIB.

Tot nu toe werd door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken juist verwacht dat er een kostenreductie zou ontstaan door de zogenoemde wijkaanpak. Het ministerie veronderstelt namelijk dat met de proeftuinen een 'vliegwieleffect' ontstaat, waardoor met de jaren het tempo toeneemt dat Nederlandse woningen aardgasvrij worden.

Wijkaanpak?
Het EIB voerde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uit naar in totaal twintig proeftuinwijken. Met miljoenen subsidies van het Rijk doen deze wijken mee met 'de wijkaanpak' om woningen in Nederland aardgasvrij te maken.

Deze wijkaanpak vormt een belangrijke pilaar onder de plannen om Nederland van het gas af te halen. Volgens het in 2019 gesloten Klimaatakkoord moeten in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af. In 2050 moeten alle bijna 9 miljoen woningen en gebouwen gasloos zijn.

Door dit 'vliegwieleffect' denkt het ministerie dat er er een kostenreductie ontstaat waardoor het goedkoper wordt om huizen te verduurzamen. Het ministerie stelt in een reactie dat de kostenreductie "onmisbaar" is om de verduurzaming van huizen "voor steeds meer situaties betaalbaar te maken". Verantwoordelijk minister Ollongren zei verschillende malen dat het gasloos maken van woningen goedkoper zou worden door "opschaling, innoveren en industrialiseren".

Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."

En dan die "opschaling". Daar is in de praktijk geen sprake van. "Als we naar de projecten kijken in de proeftuinen dan zien we eerder afschaling", aldus Van Hoek. Het doel van het ministerie was om 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar in 2021 van het gas af te halen. Tot nu toe zijn er iets meer dan 200 woningen van het gas gehaald, becijferde de Volkskrant onlangs. Inmiddels ontkent het ministerie dat er een kwantitatief doel is voor de proeftuinen.

Elk huis is anders
Vorig jaar was de Algemene Rekenkamer al kritisch over de plannen rondom het aardgasvrij maken van wijken en het vliegwieleffect waar het ministerie van uitgaat: "Wat dat vliegwieleffect is en uit welke concrete maatregelen het bestaat, maakt de minister naar ons oordeel niet duidelijk", schreef de Rekenkamer destijds. En ook het EIB stelde (.pdf) eerder al dat de verwachte kostenreductie onrealistisch is. "Daarin worden we nu bevestigd", zegt Van Hoek.

Gemeenten lopen volgens het EIB tegen veel organisatorische problemen aan. "Huizen lijken in de praktijk niet op elkaar, dus je moet elk huis bezoeken. Je moet met elke bewoner praten. Je moet de grond in de straat openmaken, en ook dáár kun je obstakels tegenkomen. En ook bewoners kunnen bezwaar maken", somt Van Hoek op. Het PBL concludeerde vorige maand ook al dat de energietransitie op wijkniveau een kwestie van maatwerk is.

Kosten te laag ingeschat
En dat is niet alles. Ook businesscases van de proeftuinen blijken volgens het EIB "problematisch". Kosten worden door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat. Daar komt volgens Van Hoek bij dat de moeilijke wijken nog moeten komen. "De proeftuinen die we hebben onderzocht is voor een deel te typeren als laaghangend fruit."

"We moeten ons nu gaan realiseren en ook accepteren dat er veel meer geld bij moet dan nu vrijgemaakt is", stelt Van Hoek, "En dat zal vooral van belastinggeld moeten komen." Want als voor 2030 nog een miljoen woningen van het gas afgehaald worden via de wijkaanpak, dan is dat volgens het EIB een investering van 40 miljard in de komende tien jaar.
GroteSmurf
2
Ik herinner me een uitzending op schie tv (schiedam) over een wijk die van gas naar warmte overging (eneco).
Steen en been klagen door alle storingen, weer geen warm water dus geen verwarming en douche.

Overstappen is geen optie meer.
Ze worden gegijzeld door eneco en die kan lukraak zijn eigen prijzen verhogen.

Geef mij maar gas.

Bob
0
IkWilVanIEXAf
1
De overheid volgt het standaard patroon om iets door je strot heen te duwen. 1- harde uitingen dat er een probleem is. 2- de oplossing. 3- met droge ogen beweren dat je er op termijn geld aan overhoud. 4- gelukkige bewoners tonen met hoe goed en geweldig het is. 5- sociale chantage als je niet mee doet, een uiting over het gebrek aan toekomst voor kinderen doet het altijd wel goed. 6- weigeraars financieel uitroken.

Daarna komt de ontnuchtering...
.
bp5ah
0
quote:

Toyota Century schreef op 1 maart 2021 20:33:

Verwijdering kost uiteindelijk € 40.000 volgens Nieuwsuur.

En nog belangrijker, die 40k is ook niet terug te verdienen door minder verbruik, je komt ook weer voor extra kosten te staan.

Dus dat fantastische plan v/d overheid gaat het nooit niet worden of ze moeten alle kosten voor het gasloos maken van een woning helemaal voor eigen rekening nemen. Kan me zo voorstellen dat er hele volksstammen zijn die nog nooit 40k hebben gehad en het ook nooit op hun rekening zullen hebben ook.

Kansloos op deze manier om van het gas af te komen.
DNFTT
1
Wij hebben vanaf 2000 ons huis in verschillende rondes telkens een beetje energiezuiniger gemaakt en sinds een jaar of 3 zetten we stappen om ook van de gasaansluiting af te gaan en het valt mij alleszins mee.
Van 1600m3 gas naar nu 380m3 en door veranderingen met 'groot onderhoud' te nemen zijn de kosten ook niet eens buitensporig hoog.

Uiteindelijk zijn het gewoon keuzes.

7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.