Beurs Amsterdam flink omhoog op eerste handelsdag van maart

Door AFN op 1 maart 2021 18:00 | Views: 3.744

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag, op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand, met stevige winst gesloten. Ook de beurzen elders in Europa deden het goed. Op het Damrak behoorde PostNL tot de sterkste stijgers. De post- en pakketbezorger profiteerde in 2020 volop van de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 2,1 procent op 664,58 punten, waarmee het verlies van vrijdag werd weggepoetst. De MidKap won 1,7 procent tot 995,23 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,7 procent.

De stemming op de markten werd daarnaast gesteund door het akkoord in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de 1900 miljard dollar aan extra coronasteun voor de economie. Het voorstel moet nu nog door de Senaat. Ook werd positief gereageerd op de noodgoedkeuring die de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft gegeven voor het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. De Europees toezichthouder EMA zal het vaccin, waarvan slechts één prik nodig is, naar verwachting op 11 maart goedkeuren.

Post NL meer waard, geen verliezers in AEX

PostNL werd 3,7 procent meer waard in de MidKap. Het postbedrijf bezorgde afgelopen jaar veel meer pakketjes doordat mensen vanwege de coronapandemie thuis moesten blijven en gingen internetshoppen. De onderneming boekte daardoor flink meer winst en omzet en rekent ook voor 2021 op een verdere groei. Het bedrijf keert daarnaast weer dividend uit.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 4,8 procent. Andere stijgers waren bijvoorbeeld telecombedrijf KPN, staalconcern ArcelorMittal en chipmachinefabrikant ASML met plussen tot 3,4 procent. Er waren geen verliezers in de AEX.

In Parijs ging Danone 1,7 procent omhoog. Het Franse voedingsconcern heeft onder druk van activistische aandeelhouders een verdere stap gezet richting de verkoop van zijn belang in het Chinese zuivelbedrijf Mengniu Dairy. Logitech klom 1,9 procent in Zürich. De Zwitserse maker van computermuizen, toetsenborden en webcams profiteert sterk van het vele thuiswerken door de coronapandemie en verhoogde zijn winstverwachting voor 2021.

De euro noteerde op 1,2049 dollar, tegen 1,2095 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 61,46 dollar. Brentolie klom licht in prijs tot 64,58 dollar per vat.

Reacties

3 Posts
Pieter Vandewalle
0
Alle doemberichten ten spijt, de kracht die alles wil hoger plaatsen is heel sterk. There still is no alternative...
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.