Kendrion wil verder uitbreiden in China

Door AFN op 3 november 2020 07:57 | Views: 2.818

Kendrion wil verder uitbreiden in China

ZEIST (AFN) - Kendrion wil uitbreiden in China. De onderneming is van plan een nieuwe productiefaciliteit in de Chinese stad Suzhou bouwen. Topman Joep van Beurden meldde in een toelichting op de derdekwartaalcijfers van de producent van elektromagnetische componenten dat de nieuwe fabriek de huidige twee productielocaties in het land moet vervangen. Daarmee ontstaat één Chinees hoofdkwartier.

De twee productielocaties in China worden nu nog door Kendrion geleased. Bij de publicatie van de jaarresultaten begin volgend jaar hoopt Kendrion de plannen definitief aan te kondigen. Van Beurden verwacht dat er nog wel 2 jaar overheen gaan voordat in Suzhou het productieproces is opgestart en de eerste producten te zien zijn. Hij liet zich niet uit over de kosten die met de realisatie van de fabriek van 28.000 vierkante meter gemoeid zijn.

Kendrion sloot het derde kwartaal af met een omzet van 98,6 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis een daling van 4 procent. Exclusief remmenmaker INTORQ, die eerder werd overgenomen, zou de min 16 procent zijn. Door de crisis is vooral de auto-industriedivisie van Kendrion geraakt. Ten opzichte van het tweede kwartaal was sprake van herstel, maar op jaarbasis blijven de opbrengsten achter. Ook de industrietak heeft stevig te lijden gehad van de crisis, maar toont nu herstel. Beide divisies zijn goed voor circa 50 procent van de omzet.

Omzetgroei China

In China behaalde Kendrion een omzetgroei van 85 procent, maar dat was grotendeels als gevolg van de overname van INTORQ. Op eigen kracht viel de omzet in China 7 procent hoger uit. Het bedrijfsresultaat lag met 11,4 miljoen euro 6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit kwam ook door de bijdrage van de remmenmaker en de groei in China. De nettowinst viel met 1,6 miljoen euro bijna een kwart lager uit. Kendrion legt uit dat er op papier nog wat afschrijvingen gedaan moesten worden als onderdeel van de INTORQ-deal.

Kendrion wist de voorbije maanden verder de kosten nog beter onder controle te krijgen. Operationele kosten, waaronder personeelskosten, werden met 14 procent teruggebracht. Die besparing van 5,2 miljoen euro kwam ook deels door werktijdregelingen vanwege de crisis. Verder sneed Kendrion ook in andere kosten. Van de geplande 19,1 miljoen euro aan investeringen in de eerste negen maanden van het jaar, werd 11,2 miljoen euro ook daadwerkelijk uitgegeven.

Van Beurden verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden zich de komende periode zullen voortzetten. Hij kijkt evenwel positief vooruit.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.