AkzoNobel beloont aandeelhouders met 1 miljard euro aandeleninkoop

Door AFN op 17 februari 2021 07:56 | Views: 4.905

AkzoNobel beloont aandeelhouders met 1 miljard euro aandeleninkoop

AMSTERDAM (ANP) - Verffabrikant AkzoNobel gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee wil het bedrijf de eigen aandeelhouders belonen. Akzo heeft aanzienlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog een flink deel van dat geld inzetten om de Finse branchegenoot Tikkurila over te nemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG.

Door aandelen in te kopen zijn er minder effecten verhandelbaar en neemt de waarde van de stukken van de overgebleven aandeelhouders toe. Daarnaast geeft AkzoNobel over 2020 ook nog een dividend van 1,52 euro per aandeel, wat iets hoger is dan een jaar eerder. Het bedrijf geeft aan dat de forse aandeleninkoop geenszins wil zeggen dat AkzoNobel komende tijd niet meer naar nieuwe overnamekansen kijkt.

AkzoNobel heeft naar eigen zeggen in coronajaar 2020 flink op de kosten gelet. Dat zorgde volgens topman Thierry Vanlancker voor een "structurele verbetering van onze prestaties". De omzet daalde vorig jaar weliswaar met 8 procent tot 8,5 miljard euro, maar het bedrijfsresultaat ging juist met 15 procent omhoog tot 963 miljoen euro. Ook behaalde AkzoNobel zichzelf opgelegde doelen voor het rendement.

De verfmaker wil weer een de leidende positie in de verf- en coatingsbranche innemen. Vanlancker laat weten dat AkzoNobel halverwege die doelstelling is. De komende jaren wordt gewerkt aan het verdubbelen van de winst.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
NLAEX
0
Belachelijk.
Dit is kapitaalvernietiging.

Besteed dit geld liever aan overnames voor meer winst en meer groei..

Wat een gebrek aan inspiratie !
mercurius-adept
1
integendeel: focus op eigen verdienvermogen is juist ALTIJD GOED!

(en geen stomme overnames ;)
Itelligence
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.