KPN en Adyen hard onderuit in lagere AEX

Door AFN op 23 februari 2021 09:45 | Views: 14.311

KPN en Adyen hard onderuit in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelen van KPN en Adyen gingen dinsdag in de uitverkoop op de Amsterdamse beurs. KPN stond onder druk door het nieuws dat een grootaandeelhouder van het bedrijf een obligatielening gaat uitgeven, die kan worden omgezet in aandelen van het telecombedrijf. Betaalbedrijf Adyen ging onderuit door berichten dat een investeerder een groot pakket aandelen wil verkopen.

De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers keken vooral uit naar de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag zal afleggen voor het Congres. Powell zal waarschijnlijk bevestigen het huidige stimuleringsbeleid zo lang als nodig ongewijzigd te laten om de economie en de inflatie aan te jagen. Ook hielden beleggers de rentes op de obligatiemarkten in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 663,78 punten. KPN zakte ruim 5 procent in de hoofdindex. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil wil voor 2,2 miljard euro aan obligatieleningen uitgeven die kunnen worden omgezet in aandelen KPN. América Móvil is een grootaandeelhouder van KPN.

Adyen

Adyen was hekkensluiter met een verlies van 6 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil een niet nader genoemde vroege investeerder in het betaalbedrijf 450.000 aandelen verkopen, ofwel zo'n 1,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Op basis van de slotkoers op maandag zou het gaan om een bedrag van 968 miljoen euro. Ook de chipbedrijven ASMI en ASML stonden in de staartgroep met minnen tot 2,9 procent, na de zware koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten.

De MidKap zakte 0,4 procent tot 988,26 punten en de DAX in Frankfurt daalde 0,5 procent. Parijs klom 0,2 procent. Londen steeg 0,3 procent. De Britse premier Boris Johnson heeft een stappenplan gepresenteerd voor de afbouw van de coronamaatregelen in Engeland. De hoop is dat mensen tegen eind juni weer normaal kunnen leven. Internationaal reizen wordt niet eerder dan 17 mei toegestaan.

Luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartmaatschappijen reageerden positief op de plannen van de Britse regering om de lockdown te versoepelen. IAG, het moederbedrijf van British Airways, steeg 8 procent en easyJet klom 10 procent. Reisbureau TUI werd 6 procent meer waard. In Amsterdam won Air France-KLM 4 procent.

De euro was 1,2162 dollar waard, tegenover 1,2157 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 62,40 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 66,05 dollar per vat.

Reacties

13 Posts
Tipje van sluier
0
Rood, Fruts staan dik groen. gisteren 500 punten up gegaan.
Die moeten nog dalen. Maar word elke dag tegen gehouden, door grote corruptie.
geobeo
6
Maar moet je kijken naar KLM. Pracht bedrijf. Staat er te gek voor. Mooie toekomst visie. Binnenkort schuldvrij.

> + 6 % en het is nog maar 10:30 !!


// Sarcasme.
Anoniem1337
0
quote:

geobeo schreef op 23 februari 2021 10:27:


Maar moet je kijken naar KLM. Pracht bedrijf. Staat er te gek voor. Mooie toekomst visie. Binnenkort schuldvrij.

> + 6 % en het is nog maar 10:30 !!


// Sarcasme.


Haha, ik snap er ook niks van lol.
suske wiet
2
We zijn onder de steunlijn van 660 geweest .
Nu zal het van Powell afhangen .
Tot vrijdag zal het kwakkelen zijn
FlashHenk
0
"KPN stond onder druk door het nieuws dat een grootaandeelhouder van het bedrijf een obligatielening gaat uitgeven, die kan worden omgezet in aandelen van het telecombedrijf."

Dit begrijp ik niet. Een derde partij kan geen nieuwe aandelen uitgeven dus moet het om bestaande aandelen gaan. Er treedt dus geen verwatering op maar de koers gaat door het putje? De logica ontgaat me in het geheel.
Jopieklaploper
0
Geen zorgen, eind van deze maand staat Adyen weer op een all time high van 2700 euro.
Hilkenbrook13
0
barondehuile
0
Het moest er van komen uiteraard. Adyen is 10x over de kop en het kuddevolk wordt de komende jaren dan ook afgestraft.
Wat er is gebeurd? Gedurende de laatste 18 maanden hebben grootaandeelhouders aan elkaar verkocht tegen steeds hogere prijzen. Dat kan bij een laag volume eenvoudig. Niet ethisch, maar wat doe je er aan. Het volume lijkt dan redelijk, maar is in feite nihil, omdat dezelfde aandelen een dag later weer de andere kant uitgaan. De enkeling (het kuddedier) die koopt, koopt op een veel te hoge koers. En nu vindt een van de aandeelhouders het genoeg en probeert zijn hele bezit te verkopen in een wholesale. Dat doet de Adyen bubbel barsten; er wordt nog tegengestribbeld, maar onomkoombaar. Op zich een goed bedrijf, maar volledig gebubbled. Het beste wat je nu kunt doen is verkopen, dan heb je nog iets terug of wellicht zelfs winst. Helaas zal het voor sommige particulieren een verlies gaan betekenen, zoals altijd met kuddedieren op de aandelenmarkt.het geval is. En wie het langst blijft zitten het meest. Bitcoin is er ook zo een. Fundamenteel blijven kijken. Kijk vooral naar de afgestrafte aandelen, zoals energie aandelen, doe je werk, realiseer dat alles weer normaal wordt en dat zaken zoals olieprijzen straks weer een overshoot laten zien, want het verhaal herhaalt zich. Zoals althijd..
pietje-2005
0
Ja, als een aandeelhouder voor een miljard winst neemt, doet dat wat met de gedachten bij andere fondsen ?
Felix07
0
quote:

pietje-2005 schreef op 23 februari 2021 11:28:


Ja, als een aandeelhouder voor een miljard winst neemt, doet dat wat met de gedachten bij andere fondsen ?


Ja, ik snap het wel, maar die aandeelhouder moet ook gewoon belasting betalen, en voor zover ik weet accepteert de fiscus geen aandelen Adyen als betaling. Het is dus niet meer dan normaal dat een groot-aandeelhouder af en toe verkoopt. Zeker een bedrijf dat geen dividend betaalt.
De fiets
0
Ik verwacht een verschuiving naar de waardeaandelen komende tijd. Vandaag maar eens wat stukken Ahold inslaan.
Gijs T
0
quote:

Felix07 schreef op 23 februari 2021 11:34:


[...]

Ja, ik snap het wel, maar die aandeelhouder moet ook gewoon belasting betalen, en voor zover ik weet accepteert de fiscus geen aandelen Adyen als betaling. Het is dus niet meer dan normaal dat een groot-aandeelhouder af en toe verkoopt. Zeker een bedrijf dat geen dividend betaalt.


Idd ook grootaandeelhouders mogen af en toe wat verkopen.
Maar om dan in een klap voor 968 miljoen euro te verkopen?

En dat die opbrengst bestemd zou zijn om belasting te betalen geloof ik niet.
Bijna een miljard belasting op een doordeweekse dinsdag is........nl. best veel.
Zomer in aantocht
0
Kassa voor de shorters. Ze hebben mooi samengewerkt om koersen fors lager te zetten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.