Leids biotechbedrijf Pharming verkoopt meer door opleving corona

Door AFN op 4 maart 2021 10:32 | Views: 20.013

Leids biotechbedrijf Pharming verkoopt meer door opleving corona

LEIDEN (ANP) - Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft tijdens de opleving van het coronavirus in de Verenigde Staten meer van zijn belangrijkste geneesmiddel verkocht. Patiënten sloegen uit voorzorg extra doses van het medicijn Ruconest in, omdat ze met het oog op nieuwe lockdowns vreesden voor leveringsproblemen.

Ruconest werkt tegen erfelijk angio-oedeem, oftewel plotse zwellingen die in verschillende delen van het lichaam kunnen opzetten. Traditioneel wordt in het laatste kwartaal van een jaar al meer besteld van het middel. Daar kwam nu een extra hoge vraag bovenop omdat patiënten in onzekere tijden extra doses achter de hand willen hebben, legt Pharming-topman Sijmen de Vries uit.

De jaaromzet steeg met bijna 10 procent tot 185,7 miljoen euro. De coronpandemie was niet alleen maar gunstig voor de verkopen. Zo waren fysieke ontmoetingen door verkoopmedewerkers niet mogelijk, wat de verkopen drukte. De winst daalde met bijna 10 procent door de zwakke dollar.

Ernstige longontstekingen

Met Ruconest heeft de Nederlandse onderneming mogelijk ook zelf een middel in handen tegen de effecten van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op dit moment lopen twee onderzoeken waarbij wetenschappers nagaan of de ontstekingsremmer helpt tegen ernstige longontstekingen bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De Vries kan nog niets zeggen over de resultaten zolang de onderzoeken lopen. Dat de onderzoeken nog doorgaan waar andere zijn afgebroken, ziet hij als bemoedigend.

Grootscheepse vaccinatiecampagne

Als wordt bewezen dat Ruconest effectief is tegen Covid-19-complicaties, verwacht De Vries dat het middel ook na grootscheepse vaccinatiecampagnes nog waarde kan hebben tegen het coronavirus. Mutaties van het virus zouden patiënten met onderliggend lijden nog altijd hard kunnen raken en in het ziekenhuis doen belanden.

Pharming maakte onlangs met een tweede beursnotering aan de Nasdaq ook de sprong naar Wall Street. De Vries legt uit dat het bedrijf dankzij die dubbele notering gemakkelijker nieuwe aandelen kan uitgeven. Die aandelen kunnen dan gebruikt worden voor overnames van andere bedrijven.

Reacties

12 Posts
Jopie1962
2
Nou, de markt is blij met deze info, pharming daalt nog harder dan de AEX op dit moment.
Inhoudelijk
0
Ph mag met deze kaspositie en positieve resultaen en de pipeline zelf wel ' uitkijken 'dat het niet wordt overgenomen.
Meestal met Ph zo dat de koers daalt en in de middag weer aantrekt. We gaan het zien...
FDW8
6
Pharming wordt met ieder kwartaal een interessantere overnameprooi. Zal mij niet verbazen als Pharming door Galapagos wordt ingelijfd.
- Ruconest vult een aanvulling in het portfolio van Galapagos, en draagt tevens bij aan het onderzoeksprogramma Toledo;
- Pharming groeit aanzienlijk (nog niet absoluut, wel in relatieve groeipercentages) in Europa. Galapagos heeft een aanzienlijke overcapaciteit van haar sales, marketing en distributie activiteiten (en overhead) momenteel. Pharming zou een welkome aanvulling zijn.
- Pharming is groeiende in de US, vanuit commercieel oogpunt (omzet), als vanuit samenwerkingsverbanden (InVitae), maar ook de lopende onderzoeken uit hoofde van preventieve toepassing Ruconest bij Covid. Galapagos heeft onlangs een domper in de VS gehad, en zal graag haar marktaandeel en reputatie willen rechtzetten. Pharming kan hierin bijdragen;
- Pharming kan op den duur een serieuze concurrent van Galapagos worden. Pharming wordt met de dag intrinsiek meer waard, Galapagos voorlopig niet. Galapagos heeft veel niet aangewend geld op de balans tot haar beschikking, voldoende om Pharming mee in te kunnen lijven;
- Vestigingsplaats is Leiden. Hier zijn veel scale- en start-ups in de biotech aanwezig. Gezamenlijk hebben Pharming en Galapagos meer slagkracht. En ook meer uitstraling naar de biotech wereld wereldwijd in het worden van een serieuze speler.
- Vroeg of laat zal of Pharming of Galapagos zelfstandig worden overgenomen. Simpelweg omdat ze te interessant worden voor de internationale biotech. Samen kunnen ze in Europa, VS nog veel verder groeien, en zelfs uitgroeien tot een speler van formaat. Alleen wordt dit lastiger.
- Dus ja, juist omdat Galapagos en Pharming op veel fronten relatief veel van elkaar verschillen, zijn er voldoende aanknopingspunten die een inlijving van Pharming binnen Galapagos momenteel zeer interessant maken.
objectief
1
JosJagers
0
Pharming suggereert een hoop programma’s bla bla maar negens horen we de uitslagen van die programma’s! Na Zwitserland beleeft het stil tot de dag van vandaag niet zo raar dat ze in de USA een negatief advies hebben namelijk verkopen!
Elwin1980
0
We moeten dus eigenlijk hopen .. hoe meer mensne met corona hoe meer omzet en winst Pharming heeft??
silas001
0
Potentie potentie potentie,daarmee moeten we het doen met pharming..
Het blijft een langere termijn investering,of you ask me..
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.