Moederbedrijf DHL profiteert van explosieve groei onlinewinkelen

Door AFN op 9 maart 2021 08:07 | Views: 3.039

BONN (ANP) - Het logistieke concern Deutsche Post DHL heeft vorig jaar flink geprofiteerd van de razendsnelle groei van onlinewinkelen tijdens lockdowns. Doordat het Duitse bedrijf veel meer pakketjes te vervoeren kreeg, stegen de winst en de omzet aanzienlijk.

Alleen in Duitsland al steeg het volume post en pakketten dat het concern vervoerde met 15 procent. De omzet van de internationale divisie voor e-commerce, die ook in Nederland pakketdiensten verleent, groeide met een vijfde. Deze in 2019 gevormde divisie was in 2020 ook voor het eerst winstgevend.

Aan het begin van de coronacrisis voelde Deutsche Post DHL de plotse ontwrichting in de industrie en wereldhandel als gevolg van de pandemie nog sterk in de resultaten. In de loop van het jaar normaliseerden de mondiale handelsstromen wat meer, waardoor het verlies aan omzet voor distributieactiviteiten beperkt bleef tot 7,4 procent. Uiteindelijk profiteerde het bedrijf, dat een eigen vloot van vliegtuigen heeft, van schaarste aan laadruimte in vrachtvliegtuigen en op containerschepen waardoor de tarieven voor internationaal vervoer omhoog konden.

De totale jaaromzet kwam uit op 66,8 miljard euro, 5,5 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging daarbij met bijna 14 procent omhoog tot net geen 3 miljard euro. Over de resultaten in de nabije toekomst is Deutsche Post DHL ook positiever dan voorheen, omdat de groei van e-commerce nog wel even aan zal houden. Aandeelhouders profiteren ook mee, want het dividend gaat omhoog tot een totaal aan winstuitkeringen van 1,7 miljard euro. Daarnaast gaat het bedrijf voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen, wat de waarde van overige stukken verhoogt.

Reacties

4 Posts
Wilmetpensioen
1
Er is een conditio sine qua non. Zonder deze voorwaarde was het niet zo ver gekomen:
- de afwezigheid van CAO’s in de meeste distributiecentra
- de import van enorme hoeveelheden Oost Europeanen, de voertaal is vaak Pools
- flexwerk tegen minimumloon zonder overwerkvergoeding
- werkgevers houden zich niet aan de arbo regels
- omze eigen werklozen komen er niet aan de bak
- de kosten worden uiteindelijk afgewenteld op de belastingbetaler
Beertje1957
4
met dank aan Makita:
Dividendschema PostNL
bron:PostNL IR www.postnl.nl/en/about-postnl/investors/

Beurskoers nu ~3,717 per aandeel. EUR0,37 dividend binnen 6 maanden nu. ~10% dividendrendement. En dan vervolgens MINIMAAL 29 cent per jaar (7,8%) de komende 2 jaar daaropvolgend.

- Binnen 6 mnd dus 28+9 = 37 cent dividend
- Binnen 15 mnd dus 28+9+20 = 57 cent dividend (minimaal zegt onderneming, 2021 zou 3-4 cent meer kunnen worden denkt forum)
- Binnen 18 mnd dus 28+9+20+9= 66 cent dividend (minimaal zegt onderneming)
- Binnen 30 mnd dus 28+9+20+9+20+9 = 95 cent dividend (minimaal zegt onderneming)

Echt een no-brainer, kopen en op de plank leggen zou ik zeggen. Enorm dividendrendement, koersstijging in het verschiet naar 5+ en mogelijk consolidatie fantasie.

Eerste Ex-dividend is op 23 april 2021 voor 28 cent dividend 2020. Interimdividend 2021 waarschijnlijk eind augustus en dan jaarlijks hetzelfde patroon naar verwachting.
No-nonsense
0
Ik ben zo vrij geweest een vergelijk te maken m.b.t. de cashflow tussen de eerste kwartalen van ‘20 en ’21 aan de hand van de i-dealbetalingen voor PostNL. Een aardige indicatie voor het aantal bestellingen in webwinkels lijkt mij. Zie bijlage.

Wat opvalt:
Het aantal i-dealbetalingen in jan 2021 is 52% gestegen t.o.v. jan 2020. Februari 2021 is op deze site nog niet gepubliceerd.
Voor feb ‘21 en maart ‘21 zal dit ongeveer eenzelfde percentage zijn gezien de tot eind maart nog steeds geldende winkelsluiting. Het op afspraak winkelen in de laatste twee weken van maart zal het verschil niet maken.
Het eerste kwartaal van 2021 verwacht ik daarom vergelijkbare cijfers als voor Q4 2020. Dat betekent een Normalised EBIT die 125 miljoen hoger is en dan uitkomt op 130 miljoen.
Met de verwachting dat in Q2-‘21 en Q3-‘21 de onlinebestellingen structureel hoger zullen liggen dan in vergelijkbare kwartalen van ’20 en mijn verwachting dat Q4-‘21 vergelijkbaar zal zijn met die van ’20 (black Friday, Sint, Kerst), kan het niet anders dan dat de winstcijfers voor PostNL aanzienlijk hoger zullen zijn dan in 2020. Ik verwacht in ’21 dus minimaal een 125 miljoen hogere EBIT dan over 2020. De genormaliseerde EBIT 2020 was 245 miljoen. Dat wordt dan dus minimaal 370 miljoen. Deze is nog zonder de verwachte hogere opbrengsten over Q2 - en Q3 ‘21.
De echte kenners van jaar en kwartaalcijfers zullen hier ongetwijfeld nog zinvolle informatie aan toe kunnen voegen om de schatting nog aanzienlijk beter te kunnen maken. Pensioenbijdrages, minus twee bleeders, plus uitgaven Digital Next, efficiency verbeteringen (enkele procenten), minus extra bonus personeel enz. enz.
De koers kan door naar € 5,50 wat mij betreft. En dan heb je volgend jaar, als mijn redenatie klopt, nog steeds 7,8% dividend. Bij het meest voorzichtige scenario.
Bijlage:
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.