Strafzaak tegen Britse bank NatWest om witwaskwestie

Door AFN op 16 maart 2021 11:20 | Views: 3.473

LONDEN (ANP) - De Britse financieel toezichthouder opent een strafzaak tegen de bank NatWest wegens laks optreden tegen witwassen. Systemen om na te gaan of klanten wel te goeder trouw waren, functioneerden volgens de Financial Conduct Authority (FCA) jarenlang niet.

Aanleiding van de zaak tegen de bank, voorheen bekend als de Royal Bank of Scotland, zijn de miljoenenbedragen die een klant in contanten stortte. Van de 365 miljoen Britse pond (423 miljoen euro) die een zakelijke klant op zijn NatWest-rekeningen stortte bestond 264 miljoen pond uit stortingen van cash.

NatWest had deze stroom van contant geld normaal gesproken als verdacht moeten aanmerken en onderzoeken, vanwege het hoge risico op witwassen bij zulke grote hoeveelheden cash. De bank liet dit echter na, aldus de FCA. De toezichthouder stelt nu vast dat controlemechanismen tussen het najaar van 2011 en het najaar van 2016 ernstige gebreken vertoonden.

Mogelijk forse boete

Welke straf NatWest riskeert maakte de FCA niet duidelijk, maar witwaskwesties kunnen banken op forse boetes komen te staan. Zo trof ING in Nederland in 2018 een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat het klanten jarenlang hun gang liet gaan bij witwastransacties.

Naar ABN AMRO loopt ook een strafrechtelijk onderzoek wegens witwaskwesties. Onlangs werd duidelijk dat de verdenkingen tegen deze bank zijn uitgebreid van gebrekkig toezicht op verdachte geldstromen naar 'schuldwitwassen'. Dat houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig ondernam om dit te bestrijden.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
[verwijderd]
0
" bestond 264 miljoen pond uit stortingen van cash"

Grofweg 3 maanden elke werkdag met 60 kilo circulated, gangbare coupures, 3 van die roze, plastic geweven shopping bags aan het loket, logistiek gezien bijna een full time job voor de bankmedewerker die alles back office in goed banen mag leiden.

Tegenwoordig wordt je na gebeld als je 5 van die paarse enveloppen(500 euro) achterlaat in een muurmachine, de dienstdoende data-analist wil louter een gedegen antwoord!

Kun je bovenstaande werkzaamheden een CEO ten laste leggen?
Domendommer
0
"Dat houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden"

Als een boer met z'n kruiwagen vol geld aankomt is daar nog wat van te zeggen.
Als 'n maatpak binnenkomt moeten de alarmbellen welzeker aangaan.

Dat 'n bank zoiets niet aangeeft bij de autoriteiten zal wel een goede reden hebben.
En hoe komt zoiets naar buiten, boos personeel na bv hun ontslag?
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.