Chinese chipfabrikant SMIC gaat enorme nieuwe fabriek bouwen

Door AFN op 18 maart 2021 08:57 | Views: 6.551

Chinese chipfabrikant SMIC gaat enorme nieuwe fabriek bouwen

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) gaat een enorme chipfabriek bouwen in het Chinese Shenzhen. China wil zo minder afhankelijk worden van andere landen voor de aanvoer van chips, waar wereldwijd een tekort aan is. Het project ter waarde van 2,35 miljard dollar wordt medegefinancierd door de Chinese overheid.

SMIC, de grootste Chinese chipfabrikant, waarschuwde donderdag dat het tekort aan chips dit jaar en volgend jaar nog groter kan worden. Chinese bedrijven zouden daar flink onder kunnen lijden als het land de productie van de halfgeleiders niet opvoert. De productie in de nieuwe fabriek zou tegen 2022 moeten beginnen.

SMIC werd eind december op een zwarte lijst van de Amerikaanse regering gezet. Volgens Washington heeft de chipfabrikant nauwe banden met het Chinese leger. Het bedrijf zelf ontkent en maakt naar eigen zeggen helemaal geen producten voor militair gebruik. SMIC kan door de sancties veel moeilijker Amerikaanse producten en technologie kopen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is voor SMIC de belangrijkste leverancier. Eerder bleek dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
MegaTelstar
1
Dit zou met steun vanuit de EU ook ergens in Europa kunnen plaatsvinden. Maar we (het westen) gaan steeds meer achter de feiten aanlopen (en marktterrein verliezen). We zijn toch zo voor schone industrie. We willen toch minder afhankelijk worden van China. Nou dan!
groet SuperTelstar
deegee
1
Flowermountain
0
De technologische oorlog is in volle gang. China is daarin gewoon verder dan de USA en Europa. Digitale Yen verwachten ze al op grote schaal te kunnen testen tijdens de spelen van 2022 in China. Het is dom om ASML niet die exportvergunning te geven. Nu wedden we op het verkeerde paard.

Ik neem vast een cursus Chinees, binnen 5 jaar is de Yen de nieuwe World reserve currency.
[verwijderd]
0
Hele steden zouden in europa moeten wijken voor chiptechnologie, maar dat zie ik niet gebeuren. steden worden alleen maar platgewalst voor mijnbouw of kerncentrales. ik hoop dat ze den haag platwalsen en schiphol.
MARvM
0
Wat vragen oproepende tekst:
Steden platwalsen voor mijnbouw in Europa??
Idem voor kerncentrales??
In welk land dan?
Flowermountain
1
quote:

Psv998 schreef op 18 maart 2021 10:53:

Maak daar dan maar Yuan van.
die ja, zie je nou wel een cursus is noodzakelijk
jan de vakman
0
De overheid blokkeert hier op aandringen van Trumpio een super goede klant van asml, zouden we dat tijdperk van achterdocht niet heel snel achter ons moeten laten,om niet de boot te missen, Joetje;dop je eigen boontjes, wij hebben je bemoeizucht niet nodig!!
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.