'Bezoek taxateur toch niet nodig volgens Europese richtlijn'

Door AFN op 19 maart 2021 10:30 | Views: 6.208

'Bezoek taxateur toch niet nodig volgens Europese richtlijn'

DELFT (ANP) - Er hoeft toch niet een taxateur fysiek langs te komen voor een taxatie volgens de nieuwe Europese richtlijn die per 1 juli geldt. Dat zeggen woningmarktdienstverlener Calcasa, ING en de Taxatheek. De drie partijen hebben een manier bedacht om een woning te taxeren, waarbij de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur wordt gecombineerd zonder dat die de woning bezoekt. Zo zouden huiseigenaren honderden euro's kunnen besparen.

Over de Europese richtlijn ontstond vorig jaar nog ophef omdat het Nederlandse huizenbezitters op extra kosten zou jagen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) sprak eerder van een disproportioneel zware maatregel voor de hypotheekmarkt. Een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, kost zo'n 500 euro.

Tot 1 juli volstaat in veel gevallen nog een veel goedkopere modelmatige taxatie, die populair is bij een verbouwing of het oversluiten van de hypotheek vanwege rentevoordelen. Volgens directeur Tijs Pellemans van Calcasa wordt de nieuwe methode straks ietsje duurder dan de huidige modelwaardering. Maar het zal wel veel goedkoper zijn dan een volledige fysieke taxatie. De methode wordt vanaf april getest.

Reacties

7 Posts
chogogo
2
quote:

kuddedier schreef op 19 maart 2021 11:45:


De overheid doet het al jaren (WOZ-waarde)


En die geeft niet de juiste waarde weer van een huis....
Golfclub
2
Bij de aanvraag van het ernegielabel komt er sinds 1 januari ook een taxateur/inpecteur langs waarbij dit daarvoor niet nodig was. Dit is de werled op z'n kop en maakt zo'n label onnodig duur en blijft de vraag wat het nut ervan is.
[verwijderd]
0
Goldfish1080
0
quote:

chogogo schreef op 19 maart 2021 12:12:


[...]

En die geeft niet de juiste waarde weer van een huis....


Zeker maar het is vaak wel een redelijke indicatie. Al hebben zeker de goedkope huizen vaak een te lage woz en geschatte kadaster waarde. Het is meer norm dan regel dat huizen onder de 300 duizend verkopen voor meer dan 30 duizend boven de taxatiewaarde en bieden vanaf prijs.
Porscheknakker Graat
0
quote:

Goldfish1080 schreef op 19 maart 2021 17:24:


[...]

Zeker maar het is vaak wel een redelijke indicatie. Al hebben zeker de goedkope huizen vaak een te lage woz en geschatte kadaster waarde. Het is meer norm dan regel dat huizen onder de 300 duizend verkopen voor meer dan 30 duizend boven de taxatiewaarde en bieden vanaf prijs.Bij mij is de werkelijke waarde -vastgesteld door een beëdigd taxateur in 2016-
ruim 1 ton hoger dan de WOZ waarde per 1.1.2019.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.