'Frankrijk en EU akkoord over voorwaarden steun aan Air France'

Door AFN op 25 maart 2021 20:35 | Views: 4.959

'Frankrijk en EU akkoord over voorwaarden steun aan Air France'

PARIJS (ANP) - De Franse regering en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan Air France. Dat meldt althans zakenkrant Les Echos op basis van ingewijden. De concessies die de Franse zustermaatschappij van KLM moet doen voor een kapitaalinjectie uit Parijs zouden daarbij meevallen.

Er wordt al lange tijd gepraat over verdere steun aan Air France-KLM, dat eerder van de Franse en Nederlandse overheid al financiële hulp ter waarde van 10,4 miljard euro heeft gekregen om de coronacrisis te overleven. Nu zou vooral een kapitaalinjectie nodig zijn, zodat de schulden niet verder oplopen.

Voor staatssteun is ontheffing vanuit de Europese Commissie nodig. Aanvankelijk werd gevreesd dat Brussel zou eisen dat Air France een flink deel van zijn slots, oftewel start- en landingsrechten, op Parijse luchthavens zou moeten opgeven. Dit stuitte op hevig verzet vanuit Frankrijk. Zo waarschuwde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dat Air France na het opgeven van die rechten amper zou kunnen concurreren met prijsvechters.

Volgens Les Echos zijn Franse onderhandelaars erin geslaagd de eisen van de Europese Commissie enigszins af te zwakken. Zo zou het aantal slots dat Air France van de hand moet doen meevallen. Precieze details van het akkoord zijn nog niet bekend, zo schrijft de krant.

Ook tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie lopen gesprekken over de voorwaarden voor extra overheidssteun aan KLM. Die hebben nog geen akkoord opgeleverd.

Reacties

4 Posts
FairValue
1
Dus de mega emissie om het negatief eigen vermogen van 14 euro per aandeel weg te poetsen komt dichterbij. Op naar de 1 euro!
Knife Catcher
1
Er wordt alles aan gedaan om het een mooie deal voor AF te laten lijken. Verder - als het om de hoogte van een emissie gaat, dan minimaal en niet meer dan het verlies voor het lopende jaar lijkt me (niet op laten lopen van de schulden). Hooguit een emissie van een paar miljard dus, niet de huidige schulden aflossen.
Kijk niet raar als er morgen (met wat steunaankopen) een hogere koers uit de bus rolt.
Kaviaar
0
De lange arm van Frankrijk binnen de EU blijkt maar weer duidelijk. Helaas krijgen ze het elke keer voor elkaar binnen de EU. Erg jammer.
beleggertje2020
0
quote:

Kaviaar schreef op 25 maart 2021 23:09:


De lange arm van Frankrijk binnen de EU blijkt maar weer duidelijk. Helaas krijgen ze het elke keer voor elkaar binnen de EU. Erg jammer.

De voorwaarden zijn niet duidelijk ! Kan m.i ook in de vorm van een zeer stevige aandelen-emissie plaatsvinden waarbij de staat een belang inkoopt tegen bijv een koers van 1 Euro .
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.