Shell probeert geld terug te vorderen bij Nigeriaans oliebedrijf

Door AFN op 29 maart 2021 09:20 | Views: 6.417

Shell probeert geld terug te vorderen bij Nigeriaans oliebedrijf

ABUJA (ANP) - Olie- en gasconcern Shell moet nog veel geld terugkrijgen van een groot Nigeriaans oliebedrijf. Omdat die in gebreke blijft, heeft Shell samen met zeven banken een zaak tegen de onderneming aangespannen. Samen moeten ze naar eigen zeggen nog meer dan 900 miljoen dollar terugkrijgen, heeft persbureau Bloomberg ontdekt op basis van eerder ingediende juridische documenten.

Het gaat om de aanschaf van bepaalde olierechten en een pijplijn door het bedrijf Aiteo. Met die deal was zes jaar geleden ongeveer 2,4 miljard dollar gemoeid. Een groep banken en andere Nigeriaanse geldschieters leenden het bedrijf hiervoor 1,5 miljard dollar, terwijl Shell, de vroegere exploitant van het gebied waarop de deal betrekking had, 504 miljoen dollar aan financiering verstrekte. Het Britse-Nederlandse concern wilde tegenover Bloomberg geen commentaar geven.

Aiteo, dat wordt geleid door de Nigeriaanse oliemiljardair Benedict Peters, spreekt tegen dat het zijn verplichtingen niet nakomt. Het concern beweert dat juist de geldschieters het terugbetalingsschema moeten aanpassen als gevolg van onvoorziene "gevallen van overmacht", waaronder grove diefstal en lekken van pijpleidingen. Hiertoe zou een Nigeriaanse rechter de partijen eerder ook opdracht hebben gegeven. Het bedrijf van Peters heeft naar eigen zeggen al meer dan 1,2 miljard dollar terugbetaald aan zijn schuldeisers, waaronder meer dan 200 miljoen dollar aan Shell.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.