Europese beurzen openen lager

Door ABM Financial News op 20 april 2021 06:56 | Views: 5.885

Europese beurzen openen lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 8 punten voor de Duitse DAX, een min van 4 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 4 punten voor de Britse FTSE 100.

Beleggers begonnen maandag al terughoudend aan de nieuwe week na zorgen over de uitrol van vaccins. Ook wacht de markt op kwartaalcijfers van enkele multinationals, die deze week verschijnen en vermoedelijk inzicht zullen geven in hoe bedrijven tegen het aankomende economisch herstel kijken. Beleggers zullen kijken of de cijfers de hoge waarderingen op de beurzen rechtvaardigen, nadat de Dow Jones-index en S&P 500 afgelopen week nog op recordhoogtes sloten.

De Amerikaanse autoriteiten besloten vaccinaties met het middel van Johnson & Johnson te pauzeren, vanwege zorgen over het ontstaan van bloedproppen. Dit schreef The Wall Street Journal afgelopen weekend. Er zou nu worden gekeken om het vaccin enkel te gebruiken voor ouderen. Mogelijk wordt hierover deze week al een besluit genomen.

Aan de andere kant maakten Pfizer en BioNTech maandag bekend dat zij in het tweede kwartaal 100 miljoen extra doses van hun coronavaccin zullen leveren aan de Europese Unie. Dit gaf volgens Sammani de euro een impuls. De Europese munt noteerde maandag ten opzichte van de dollar 0,5 procent hoger op 1,2039.

Na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, volgden cijfers van IBM. Later in de week volgen andere grote bedrijven als Procter & Gamble. CIO Fahad Kamal van Kleinwort Hambros heeft er vertrouwen in dat de winstcijfers van bedrijven positief zullen zijn en dat als gevolg het positieve momentum op de beurs zal aanhouden. "Als de winstcijfers zullen voldoen aan de toch wat hoge verwachtingen, dan zal de rally aanhouden", aldus Kamal.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Later in de week volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij geen aanpassingen worden verwacht.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam ging Just Eat Takeaway 1,8 procent hoger. Bank of America had een positief rapport waarin het koersdoel met 5 euro werd verhoogd naar 150,00 euro. Rivalen Delivery Hero, dat ook een koersdoelverhoging kreeg van de Amerikaanse bank, en Deliveroo sloten respectievelijk 2,0 procent hoger en 3,2 procent lager.

ABN AMRO steeg 2,3 procent. De schikking van 480 miljoen euro die de bank trof in het witwasschandaal met het OM was volgens analisten geen verrassing. En deze neemt wel de nodige onzekerheid weg, wat volgens de analisten goed nieuws is.

Elders sloten bankaandelen verdeeld. ING, Deutsche Bank en ING leverden rond een half procent in. Franse banken als Société Générale en BNP Paribas sloten bijna een procent in de plus.

Aandelen van voetbalclub Juventus stegen maandag bijna 18 procent in Milaan. De voetbalclub wil samen met 11 andere topclubs uit Italië, Engeland en Spanje een Europese Super League starten. De clubs hopen hiermee meer omzet te genereren. Veel nationale voetbalbonden, als ook de UEFA, dat de lucratieve Champions League organiseert, zijn tegen. Aandelen van Manchester United, dat de plannen voor een Super League ook steunt, sloten vlak, terwijl die van Borussia Dortmund, dat niet betrokken is bij het plan, ruim 11 procent stegen.

Euro STOXX 50          4.019,91 (-0,3%)
STOXX Europe 600       442,34 (-0,0%)
DAX                    15.368,39 (-0,6%)
CAC 40                 6.296,69 (+0,2%)
FTSE 100               7.000,08 (-0,3%)
SMI                    11.209,84 (-0,5%)
AEX                    711,94 (-0,7%)
BEL 20                 3.998,42 (+0,5%)
FTSE MIB               24.691,46 (-0,2%)
IBEX 35                8.711,40 (+1,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in de plus.

Na de recordstanden van vorige week sloten de Amerikaanse beurzen maandag lager, waarbij vooral techfondsen onder druk stonden.

Op weekbasis stegen de drie indexen vorige week ruim een procent en wist de Dow Jones index voor het eerst boven de 34.000 punten te sluiten.

Volgens analist Chris Beauchamp van IG is de week rustig begonnen voor de aandelenmarkten. "De beurzen doen een stapje terug door het gebrek aan richtinggevend nieuws", aldus de analist. Beleggers hopen volgens Beauchamp dat de Amerikaanse bedrijfscijfers, die later deze week op de rol staan, de huidige hoge waarderingen en verwachtingen zullen ondersteunen. Als dit niet het geval blijkt, dan sluit de analist een plotselinge terugval op de beurzen niet uit.  

"Na het sterk oplopen van de beurzen, is er nu wat adempauze en wegen beleggers de huidige situatie af", aldus CIO Caroline Simmons van UBS Asset Management. "Beleggers wachten op nieuwsberichten die de huidige visies over de voorziene groei en inflatie bevestigen."

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig, terwijl het cijferseizoen in de VS deze week echt losbarst. Onder meer Johnson & Johnson opent de boeken, net als Procter & Gamble, Netflix, American Airlines en Intel.

De olieprijs is maandag gestegen. Op een settlement van 63,38 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,4 procent duurder. Vorige week steeg de WTI-olieprijs ook al ruim 6 procent, na positieve maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap.

"Er zijn wat zorgen aan de vraagkant door nieuwe lockdown-maatregelen in India en andere landen, maar dat is nog niet voldoende om de rally op de oliemarkt tegen te houden", aldus Tyler Richey van Sevens Report Research.

Bitcoin noteerde maandag licht hoger rond xx dollar na een flinke dip in de afgelopen dagen. Turkije kondigde voor het weekend een ban op cryptovaluta aan vanwege een gebrek aan toezichthoudende mechanismen.

"Het zijn dezelfde kwesties waar bitcoin al vanaf de eerste dag mee te maken heeft", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. "maar het crypto-landschap is erg verbeterd vandaag de dag", aldus de marktkenner.
 
Bedrijfsnieuws

In het spoor van de dalende bitcoinprijs dit weekend, sloot beursnieuweling Coinbase maandag circa 2,6 procent lager.

Pfizer en partner BioNTech gaan dit kwartaal nog eens 100 miljoen doses van hun coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Pfizer sloot circa een procent hoger en BioNTech juist ruim een procent lager.

GameStop CEO George Sherman vertrekt uiterlijk op 31 juli bij het bedrijf, of eerder wanneer er voor die tijd een opvolger is gevonden. Het aandeel GameStop steeg ruim zes procent.

Harley-Davidson kwam maandag, een dag eerder dan verwacht, met de resultaten over het eerste kwartaal. In de verslagperiode steeg de winst en was die op aangepaste basis met 1,68 dollar beter dan de 0,90 dollar waar de markt op rekende. Ook de omzet liep op, naar ruim 1,4 miljard dollar, wat ook beter was dan verwacht. Daarnaast verhoogde de fabrikant van motorfietsen zijn outlook. Harley-Davidson rekent nu op een groei van 30 tot 35 procent. Het aandeel steeg krap tien procent.

Coca-Cola heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt, door eenmalige effecten waaronder valutabewegingen, terwijl de volumes gelijk bleven en de omzet steeg. De aangepaste winst van 0,55 dollar was wel beter dan de 0,50 dollar die werd voorspeld en ook de omzet van 9 miljard dollar lag boven de 8,7 miljard dollar waar analisten op rekenden. Het aandeel Coca-Cola steeg circa een half procent.

Facebook komt met een Clubhouse-concurrent, genaamd Live Audio Rooms. Binnenkort kunnen Facebook-gebruikers audio opnemen en is het mogelijk om effecten en muziek toe te voegen aan berichten. Ook wordt het mogelijk om podcasts te luisteren op het platform. Het aandeel Facebook leverde meer dan een procent in.

IBM opent vanavond nabeurs de boeken. Geraadpleegde analisten voorspellen een omzet van 17,4 miljard dollar in het eerste kwartaal, tegenover 17,6 miljard dollar een jaar eerder, en een aangepaste winst per aandeel van 1,63 dollar, tegen 1,84 dollar in het eerste kwartaal van 2020. Het aandeel sloot 0,4 lager.

Aandelen Nvidia daalden circa 3,5 procent. In het Verenigd Koninkrijk is weerstand tegen de overname van ARM door Nvidia. De Britse regering vreest voor de nationale veiligheid.  De mededingingsautoriteit CMA doet onderzoek en zal uiterlijk op 30 juli dit jaar een rapport presenteren.

S&P 500 index                   4.163,26 (-0,5%)
Dow Jones index            34.077,63 (-0,4%)
Nasdaq Composite           13.914,77 (-1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, waarbij vooral het verlies van de Japanse beurs opviel.

Nikkei 225                     29,048,41 (-2,2%)
Shanghai Composite      3.487,60 (+0,3%)
Hang Seng                    29.105,73 (0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2060. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2038.

USD/JPY Yen   108,16
EUR/USD Euro  1,2060
EUR/JPY Yen   130,43

MACRO-AGENDA:

08:00 Producentenprijzen - Maart (Dld)
08:00 Werkloosheid - Februari (VK)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Danone - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
13:00 Abbott Laboratories - Cijfers eerste kwartaal (VS)    
13:00 Harley-Davidson - Cijfers eerste kwartaal (VS)    
13:00 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Lockheed Martin - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 ManpowerGroup - Cijfers eerste kwartaal (VS)    
13:00 Procter & Gamble - Cijfers eerste kwartaal (VS)    
22:00 Netflix - Cijfers eerste kwartaal (VS)    

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
Lepre Chaun
0
5,4 biljoen dollar spaargeld extra beschikbaar voor economisch herstel

Huishoudens over de hele wereld spaarden sinds het begin van de pandemie een extra 5,4 biljoen dollar. Dat geld zal goed te pas komen om een post-Covid heropening van de economie een duwtje in de rug te geven.

Het overschot aan spaargeld werd berekend aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar door het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody’s. Dat bedrag kwam neer op zo’n 5,4 biljoen euro, ofwel 6 procent van het globale bbp.

Dit opgehoopte spaargeld, en het groeiende consumentenvertrouwen, geeft aan dat klanten bereid lijken om hun geld uit te geven in een economie die wellicht weldra terug zal openen. In het eerste kwartaal bereikte dat consumentenvertrouwen namelijk haar hoogste punt sinds 2005, met verschillende pieken in allerlei regio’s van de wereld.

Om de economie van al dat spaargeld te laten profiteren, moeten wel eerst de verschillende maatregelen in landen worden verlicht. En dat gebeurt meestal in verhouding met een verlaging van het aantal besmettingen met Covid-19.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, vertelde aan The Financial Times dat hij verwacht dat ‘een combinatie van opgekropte vraag en overtollig spaargeld een globale golf van uitgaven in de economie zal teweegbrengen’. Zandi voegde ook wel toe dat dit dat enkel zou gebeuren wanneer er sprake is van quasi-’herd immunity’ in een land.

‘Maar een derde van dat spaargeld nodig voor groei’

Ondanks de crisis van 2020 zijn huishoudens er vooral in geslaagd dat geld op te sparen door overheden die stimuleringspakketten vrijgaven aan hun bevolking. Natuurlijk werd er ook een pak minder geld uitgeven vorig jaar vanwege de onzekere situatie die de pandemie teweegbracht. Winkels bleven dicht en verschillende sectoren moesten jobs saneren. In die situatie begon men massaal geld op te sparen.

Spaarders zullen bovendien niet zo veel geld moeten uitgeven om te zorgen voor een gezonde economische toename. Als een derde van het overtollige gespaarde geld nog maar zou uitgegeven worden, zou de wereldeconomie in 2021 als met twee procent groeien, schat Moody’s.
ruud11
0
quote:

Lepre Chaun schreef op 20 april 2021 07:47:

5,4 biljoen dollar spaargeld extra beschikbaar voor economisch herstel

Huishoudens over de hele wereld spaarden sinds het begin van de pandemie een extra 5,4 biljoen dollar. Dat geld zal goed te pas komen om een post-Covid heropening van de economie een duwtje in de rug te geven.

Het overschot aan spaargeld werd berekend aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar door het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Moody’s. Dat bedrag kwam neer op zo’n 5,4 biljoen euro, ofwel 6 procent van het globale bbp.

Dit opgehoopte spaargeld, en het groeiende consumentenvertrouwen, geeft aan dat klanten bereid lijken om hun geld uit te geven in een economie die wellicht weldra terug zal openen. In het eerste kwartaal bereikte dat consumentenvertrouwen namelijk haar hoogste punt sinds 2005, met verschillende pieken in allerlei regio’s van de wereld.

Om de economie van al dat spaargeld te laten profiteren, moeten wel eerst de verschillende maatregelen in landen worden verlicht. En dat gebeurt meestal in verhouding met een verlaging van het aantal besmettingen met Covid-19.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, vertelde aan The Financial Times dat hij verwacht dat ‘een combinatie van opgekropte vraag en overtollig spaargeld een globale golf van uitgaven in de economie zal teweegbrengen’. Zandi voegde ook wel toe dat dit dat enkel zou gebeuren wanneer er sprake is van quasi-’herd immunity’ in een land.

‘Maar een derde van dat spaargeld nodig voor groei’

Ondanks de crisis van 2020 zijn huishoudens er vooral in geslaagd dat geld op te sparen door overheden die stimuleringspakketten vrijgaven aan hun bevolking. Natuurlijk werd er ook een pak minder geld uitgeven vorig jaar vanwege de onzekere situatie die de pandemie teweegbracht. Winkels bleven dicht en verschillende sectoren moesten jobs saneren. In die situatie begon men massaal geld op te sparen.

Spaarders zullen bovendien niet zo veel geld moeten uitgeven om te zorgen voor een gezonde economische toename. Als een derde van het overtollige gespaarde geld nog maar zou uitgegeven worden, zou de wereldeconomie in 2021 als met twee procent groeien, schat Moody’s.
ruud11
1
Mooie lange reactie.
Zou maar zo een artikel voor een website kunnen zijn.
Prachtig om te zien hoeveel energie mensen voor niks hierin steken......
[verwijderd]
0
Volgens mij een loep pakken die gast.
Ik zie 100 punten up in de vs. kan ook niet anders als altijd groen.98% van tijd up in 1.5 jaar.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.