Beursblik: Prosus-ruil meest gunstig voor Naspers

Door ABM Financial News op 12 mei 2021 10:09 | Views: 7.098

Beursblik: Prosus-ruil meest gunstig voor Naspers
Beeld: Prosus

(ABM FN-Dow Jones) De geplande aandelenruil tussen Prosus en Naspers is gunstig voor beide partijen, stelt Jefferies, maar waarschijnlijk per saldo gunstiger voor aandeelhouders van Naspers dan voor aandeelhouders van Prosus. Dat stelde Jefferies woensdag in een rapport.

Technisch gezien krijgen beleggers in Naspers namelijk meer Prosus aandelen in handen, volgens de analist. Om dat verschil glad te strijken wordt voor 5 miljard dollar aan Prosus aandelen ingekocht.

De analisten spreken van een complexe deal, waardoor Prosus een belang van 49 procent krijgt in het moederbedrijf Naspers, dat voor 57 procent eigenaar blijft van Prosus. Aandeelhouders van Naspers kunnen hun stukken vrijwillig omruilen voor die van Prosus.

Het overmatige gewicht van Naspers op de beurs van Johannesburg neemt hierdoor af en de free float van Prosus, dat een beursnotering in Amsterdam heeft, stijgt.

De constructie creëert waarde, omdat aandelen Naspers met een hogere korting op de boekwaarde ingeruild worden voor aandelen Prosus met een lagere korting op de boekwaarde. 

Jefferies heeft een koopadvies en koersdoel van 83,00 euro voor Prosus. Het aandeel stond woensdag 1,9 hoger op 86,33 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
Obibo
0
Vreemd dat koersdoel van Eur. 83,- ALLE adviezen van de laatste weken (totaal 19 analisten) komen tot een gemiddeld koersdoel van ~ Eur. 150,-
Mijn bescheiden mening, nadat het definitieve boetebedrag door de Chinse overheid aan Tencent bekend wordt en na de cijfers van Prosus volgende maand verwacht ik een koers van minimaal > Eur. 100,-
2hansome
0
"De geplande aandelenruil tussen Prosus en Naspers is gunstig voor beide partijen, STELT Jefferies, maar waarschijnlijk per saldo gunstiger voor aandeelhouders van Naspers dan voor aandeelhouders van Prosus. Dat STELDE Jefferies woensdag in een rapport".

Er wordt wat GESTELD zeg!
Obibo
1
......en naast al het GESTELDE is het GESTELDE ook nog WAARSCHIJNLIJK....Kortom laten we de STELLINGEN en KOERSDOELEN van Jeffries maar snel vergeten.
Abandoned baby
1
Zeer matige belegging, dat Prosus, imho.
Beetje overgeleverd aan de goden ben je als je hier in belegt.
Goldfish1080
1
quote:

Alistair schreef op 12 mei 2021 10:59:

Zeer matige belegging, dat Prosus, imho.
Beetje overgeleverd aan de goden ben je als je hier in belegt.
Hoe is beleggen in bedrijven als Epic Games en Riot games een matige belegging? Zijn toch wel de grote cashmachines van de wereld. Verder heeft Tencent een flinke stake in veel andere groeiende techbedrijven. Lijkt mij zeker geen matige belegging. Dat het chinees is zie ik ook niet als enorm nadeel, wel als risico. China doet het gewoon goed, ondanks alle boetes en druk van de VS (die het juist steeds minder voor het zeggen heeft). Ik ben echter niet blij met de deal. Dat Naspers een grotere discount heeft is logisch, ze hebben geen Tencent meer. Tencent is waarom men Prosus koopt. Naspers is leuk maar niet leuk genoeg, ik heb om dezelfde reden ook geen HAL enzovoorts.
Obibo
0
quote:

Alistair schreef op 12 mei 2021 10:59:

Zeer matige belegging, dat Prosus, imho.
Beetje overgeleverd aan de goden ben je als je hier in belegt.
Tja, we zullen op 21-06-2021 nabeurs Prosus jaarcijfers 2020 -2021 zien of de goden ons een beetje goed gezind zijn :-)
En of 17 analisten van gerenommeerde banken en instellingen het allemaal mis hebben met hun koersdoelen van gemiddeld Eur. 150,-
Itelligence
0
Zou niet de eerste keer zijn dat Jeffries er finaal naast zit. Na 21 juni a.s. zeggen ze met een stalen gezicht dat het nieuwe koersdoel € 100 is.
Rowi62
0
Voor mij is het een manier om iets van de CHinese markt mee te pikken. En die is groot dat onderschatten we nog wel eens. Kijk eens naar de cijfers van Tencent vandaag. Alleen hoe komt dat geld ooit in Prosus. Dividend met flinke belastingheffing. Daarom duurt het nog wel even voordat de koers los gaat. Eerst zien dan geloven idee.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.