Europese rechter eist betere motivering voor staatssteun KLM

Door ABM Financial News op 19 mei 2021 12:38 | Views: 3.076

Europese rechter eist betere motivering voor staatssteun KLM

(ABM FN-Dow Jones) Een Europese rechter heeft de Nederlandse staat teruggefloten inzake de staatssteun voor luchtvaartmaatschappij KLM, na bezwaren daartegen van concurrent Ryanair. Dat bleek woensdag uit een besluit van het Gerecht van de Europese Unie.

De Nederlandse regering heeft onvoldoende uitgelegd waarom de miljardensteun nodig was, nadat moedermaatschappij Air France-KLM al steun had gekregen van de Franse overheid, stelde het gerecht in zijn uitspraak.

De goedkeuring voor de Nederlandse staatssteun van de Europese mededingingswaakhond is daarom nietig verklaard, totdat de overheid de benodigde uitleg heeft gegeven. Dit heeft geen directe gevolgen voor de steun die KLM krijgt, in verband met het economische belang.

De rechtbank meent dat de Europese autoriteiten "bijzonder zorgvuldig" moeten onderzoeken of Air France-KLM en KLM niet samen één economische entiteit vormen. Gegevens hierover ontbreken in de beoordeling door de Europese Commissie. Ook moet duidelijk zijn dat de Franse steun voor Air France-KLM alleen bedoeld was voor de Franse luchtvaartmaatschappij, en niet ook had kunnen worden gebruikt voor ondersteuning van KLM.

KLM liet weten de uitspraak te zullen bestuderen.

Overigens kreeg ook het Portugese TAP vandaag nul op het rekest bij de Europese rechter. De overheidssteun die de maatschappij van Portugal ontving, werd nietig verklaard omdat het onvoldoende is gemotiveerd.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
ronstark
0
En terecht. Ryanair staat hier in zijn recht wat mij betreft. Als de EU nou ook nog is wat gaat doen aan al die midden oosten subsidie airlines, en zo een eerlijk spelveeld creëert.

Het mooist zou zijn KLM verzelfstandigen. Ryanair is relatief ook een kleine speler, en daar kunnen ze toch ook rendabel vliegen.

En onze overheid mag weer is even nadenken over hun kerntaken ipv met belastingeld te speculeren.
[verwijderd]
0
mag helemaal niet die donatie aan klm, dan moeten ze iedereen geld toeschuiven, te beginnen richting small_investor, ik heb ook moeilijke tijden.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.