AEX hoger gesloten

Door ABM Financial News op 17 juni 2021 17:54 | Views: 4.040

AEX hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 734,89 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Het Damrak noteerde in eerste instantie lager, nadat de Federal Reserve woensdag nabeurs hintte op twee renteverhogingen in 2023, hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie volgend op het besluit de angel er probeerde uit te halen met de opmerking om de veranderde dotplot met een korreltje zout te nemen.

In de loop van de dag herstelde de AEX zich.

"Al met al is de boodschap duidelijk. Het uitzicht op een minder stimulerend beleid van centrale banken, waaronder dat van de belangrijkste ter wereld, de Fed, leidt tot toenemende volatiliteit op de financiële markten. We verwachten dat dit de komende maanden zo zal blijven", zei investment managers Simon Wiersma van ING.

"De olie's en financials trokken de kar, terwijl de chipsector in eerste instantie onder druk stond, maar in de loop van de dag bijtrok", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management, die ondanks de verrassingen rond het Fed-rentebesluit sprak van een kalme handelsdag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de werkloosheid in Nederland verder is gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde naar 3,3 procent, wat neerkomt op 309.000 werklozen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat consumentenprijzen in de eurozone in mei op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen, tegenover 1,6 procent in maart. Op maandbasis bedroeg de inflatie 0,3 procent.

De bouwproductie in de eurozone daalde in april op maandbasis met 2,2 procent. Op jaarbasis steeg de productie met maar liefst 42,3 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week onverwacht is gestegen, de Philadelphia Fed-index is gedaald van 31,5 naar 30,7 en de Leading Economic Indicators voor de Amerikaanse economie met 1,3 procent zijn gestegen tot 114,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1921. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1960 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1994 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 1,3 procent lager op 71,19 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, waarbij met name de financials profiteerden van het Fed-rentebesluit. Aegon ging aan kop met een winst van 1,0 procent, gevolgd door ASML en Ahold Delhaize met winsten van elk 0,9 procent. ASR Nederland won 0,5 procent, terwijl ING uiteindelijk 0,3 procent lager sloot.

ArcerlorMittal was met een verlies van 3,5 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen, vanwege de dreiging dat Beijing zijn strategische voorraden vrijgeeft om de grondstofprijzen te drukken. De staalreus deed een op een viertal obligaties, waarop in totaal 2,87 miljard euro uitstaat. De staalreus deed tevens een bod op een drietal obligaties waarop 1,76 miljard dollar uitstaat.

In de AMX noteerde Alfen 1,5 procent hoger, Fagron won 0,8 procent en Galapagos noteerde 0,7 procent hoger. Aperam bungelde onderaan met een verlies van 3,3 procent. Fugro daalde 2,1 procent,evenals SBM Offshore.

In de AScX steeg Vivoryon 1,5 procent, Wereldhave verloor 1,5 procent en Brunel noteerde 1,4 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 4.223,57 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
jan de vakman
0
Normaal zijn rente verhogingen ongunstig voor de chippers en gunstig voor metaal en olie, vandaag zie je precies het tegenovergestelde, wie het snapt moet het maar zeggen!!
post nl fan
1
quote:

jan de vakman schreef op 17 juni 2021 18:36:


Normaal zijn rente verhogingen ongunstig voor de chippers en gunstig voor metaal en olie, vandaag zie je precies het tegenovergestelde, wie het snapt moet het maar zeggen!!
MANIPULATIE
[verwijderd]
0
Manipulatie van het hoogste niveau.. Ruim een halve dag geen indexoptiehandel mogelijk terwijl de AEX in de min staat. Vervolgens timen wanneer de optiehandel weer wordt hervat en dan eindigen op een All Time High?…
Jopieklaploper
0
quote:

Pl@y 2 g@!n schreef op 17 juni 2021 19:03:


Manipulatie van het hoogste niveau.. Ruim een halve dag geen indexoptiehandel mogelijk terwijl de AEX in de min staat. Vervolgens timen wanneer de optiehandel weer wordt hervat en dan eindigen op een All Time High?…


aluihoedje op wat een komplotwappie bent u. Dit is helemaal geen manipulatie maar een heel gewoon gevolg van een snel groeiende economie en zeer goede vooruitzichten voor economie en bedrijven. Ik kan u garanderen dat de AEX morgen meer dan 1% in de plus gaat eindigen en volgende week gaan we vrolijk verder met elke dag een all time high. Sorry dat u geen aandelen heeft, ik snap uw frustratie.
[verwijderd]
0
Komplotwappie? Euronext gaf zelf aan de oorzaak van het technische probleem al gevonden te hebben, maar heeft nog even gewacht voor een juiste timing. Is dat geen manipulatie?
Mensen die durven te garanderen zonder daadwerkelijk garanties af te geven verafschuw ik. Die zijn geen hand voor de knip waard. Die zelfkennis had jij al, dus daarom jezelf Jopieklaploper genoemd?
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.