Wall Street noteert verdeeld

Door ABM Financial News op 17 juni 2021 19:32 | Views: 2.772

Wall Street noteert verdeeld
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden donderdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde fractioneel, de Dow Jones index daalde 0,6 procent en de Nasdaq steeg 0,8 procent.

Beleggers zijn verdeeld na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond, waarbij de 'dot plot' wees op twee renteverhogingen in 2023 in plaats van nul. Een poging van voorzitter Jerome Powell om de veranderingen in de dot plot te bagatelliseren met de opmerking dat deze met een korreltje zout genomen moest worden, bleek niet overtuigend genoeg.

"Alles bij elkaar genomen, is de toon van de Fed veel agressiever dan in de consensus werd verwacht", zei marktanalist Thomas Simons van Jefferies.

"De belangrijkste boodschap is dat we hier niet voor altijd zullen blijven", vulde analist Florent Pochon van Natixis aan. "De Fed wilde echt van de huidige periode en het sterke momentum gebruik maken om het signaal af te geven dat het klaar is om te normaliseren, maar de centrale bank ligt een moeilijke taak in het verschiet als ze een nieuwe taper-tantrum willen vermijden", aldus Pochon.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 37.000 naar 412.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 360.000 aanvragen.

De Philadelphia Fed-index is in juni gedaald van 31,5 naar 30,7, waar de markt rekende op een indexniveau van 30,0. Een positieve stand van de Philadelphia Fed index betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht.

De leidende indicatoren stegen in mei met 1,3 procent, net als een maand eerder.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1912. Een vat WTI-olie werd ruim 2 procent goedkoper op 70,45 dollar.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden onder druk. JPMorgan, Morgan Stanley en Goldman Sachs verloren zo'n 3 procent.

Het coronavaccin van CureVac blijkt minder effectief dan gehoopt, met een effectiviteit van 47 procent tegen de ziekte. Dat blijkt uit een tussentijdse analyse van de resultaten van een klinisch onderzoek door de Duitse farmaceut met een notering aan de Nasdaq. Het aandeel verloor 42 procent van zijn waarde.

Kroger boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 140 miljoen dollar, ofwel 0,18 dollar per aandeel, op een omzet van 41,3 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 1,19 dollar per aandeel. Daarmee presteerde Kroger dan beter dan verwacht. Ook verhoogde de Amerikaanse supermarktketen de outlook voor dit jaar en kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan. Het aandeel steeg ruim 5 procent.

Ford daalde een procent, nadat de Amerikaanse autoproducent meldde dat de aangepaste EBIT in het tweede kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger zal uitvallen dan een jaar geleden en ook de eigen verwachtingen overtreft. De fabrikant boekte vorig jaar in het tweede kwartaal een aangepast EBIT-verlies van 1,9 miljard dollar.

CEO Satya Nadella van Microsoft zal ook de rol van bestuursvoorzitter op zich nemen. Het aandeel steeg een procent.

Blackstone heeft een bod gedaan op Soho China, een exploitant van commercieel vastgoed, van 3,05 miljard dollar. Het aandeel verloor 2 procent.

Verve Therapeutics maakte donderdag zijn debuut op Wall Street. Het aandeel steeg 58 procent bij een uitgifteprijs van 19 dollar.

Adobe komt nabeurs met kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde in aanloop naar de publicatie een procent hoger.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.