Didi dreigt enorme straf opgelegd te krijgen - media

Door ABM Financial News op 22 juli 2021 12:11 | Views: 3.703

Didi dreigt enorme straf opgelegd te krijgen - media
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese toezichthouder zou een fikse boete voor taxidienst Didi overwegen. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen.

Aanleiding is de beursgang van Didi in de VS.

Dat Didi besloot deze IPO door te zetten tegen de zin in van de Chinese autoriteiten zou kwaad bloed hebben gezet.

Vervolgens werd Didi aan een Chinees onderzoek onderworpen. De toezichthouder eiste al van de app stores in China dat zij Didi niet langer aanbieden, waardoor de instroom van nieuwe gebruikers stokt.

Nu dreigt dus een boete, het verbod op bepaalde activiteiten of een nieuwe aandeelhouder die staatseigendom is, aldus Bloomberg. Ook een gedwongen beursexit in de VS zou tot de mogelijkheden behoren. 

Enkele maanden terug kreeg Alibaba in China een boete van omgerekend 2,3 miljard euro opgelegd.

Alibaba kwam onder verscherpt overheidstoezicht nadat topman Jack Ma in oktober vorig jaar kritiek uitte op de Chinese financiële toezichthouder. Vervolgens werd de beursgang van dochter Ant Group na overheidsdruk afgeblazen vanwege mededingingsbezwaren, en de flamboyante Ma verdween voor maanden uit het openbare leven. 

Na het opleggen van de boete meldde Alibaba in een reactie dat het deze accepteert en dat het bedrijf de door de toezichthouder opgestelde regels "met vastberadenheid zal naleven".

En ook Tencent kan rekenen op extra aandacht van de Chinese autoriteiten. Een fusie tussen Douyu en Huya werd door de toezichthouder verboden. Tencent heeft een belang van 37 procent in Huya en bezit meer dan een derde van Douyu.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
Groot -groter-
grootst ,kan een maatschappij ontwrichten .
Misschien is de boete en controle noodzakelijk .
De boete kunnen ze gemakkelijk betalen .
Is dit verwerkt in de koers van Prosus ?
Ik vermoed van wel.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.