Beursblik: rentebesluit ECB als oude wijn in nieuwe zak

Door ABM Financial News op 22 juli 2021 16:13 | Views: 4.625

Beursblik: rentebesluit ECB als oude wijn in nieuwe zak
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank leek een beetje op oude wijn in een nieuwe zak, aangezien de communicatie enigszins is veranderd, maar inhoudelijk blijft de ECB zeer dovish. Dit zei econoom Carsten Brzeski van ING in reactie op het rentebesluit.

Er waren volgens de econoom twee opmerkelijke dingen in het rentebesluit; de beslissing om door te gaan met het zogenaamde front loading van activa-aankopen en de wijziging in de forward guidance over de rentetarieven.

Het besluit om door te gaan met front loading betekent volgens Brzeski dat er in het vierde kwartaal ofwel een aanzienlijk afbouw zal zijn in obligatie-opkopen, "waardoor er een einde komt aan het Emergency Pandemic Purchase Program (PEPP) na maart 2022", aldus Brzeski.

Daarnaast meldde de centrale bank dat de rentetarieven op hun huidige of lagere niveaus zullen blijven tot de ECB zijn inflatiedoelstelling van 2 procent bereikt, ruim voor het einde van zijn projectieperiode tot eind 2023 en duurzaam voor de rest van deze periode.

De econoom interpreteert die wijziging in de forward guidance als een duidelijke boodschap dat de rentetarieven nog langer laag zullen blijven.

De euro/dollar noteerde donderdag na het rentebesluit en de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde licht hoger op 1,1815.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

4 Posts
beleggertje2020
0
Ha ha lache , dan wordt mijn koophuis dus nog veel en veel meer waard in 2022 ! Euro wordt gewoon minder en minder waard, dus wil veel meer euro's zien als ik mijn koophuis nu zou willen verkopen . Gewoon , de mensen en/of beleggers krijgen dan ook meer euro's ter beschikking. Simpel zat !
Kor11
1
beleggertje2020
0
Tja , die inflatie zit zo op 5% . Wellicht dit jaar nog ! Klijk maar naar de stijgende huizenprijzen, belastingen en accijnzen. Hier rekening mee houdend zitten we zelfs nu al op 10% inflatie. Denk eerder dat we dadelijk hyper-infatie kunnen krijgen met ook hyperhoge rentes . Een ECB kan niet meer wegkijken als bijv de formele inflatie stijgt van 2% in de richting van de 5% . Dan is er echt geen andere oplossing dan de rentes stevig te verhogen met alle gevolgen van dien. Doet men dat niet dan kunnen ze zowieso de hele EU wel gaan opheffen. Westerse landen zullen het niet meer pikken als ze zien dar de eigen werkende massa steeds armer gaat worden omdat de ecb verzuimd te doen wat ze nu juist moerten doen om de boel in toom te houden
beleggertje2020
0
Hoe langer men alles uitstelt m.b.t nodige renteverhogingen, hoe harder de klappen zodadelijk !
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.