Wall Street koerst af op hogere opening

Door ABM Financial News op 5 augustus 2021 14:45 | Views: 2.445

Wall Street koerst af op hogere opening
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

Daarmee herstellen de Amerikaanse aandelenmarkten van de verliezen een dag eerder. De koersen daalden woensdag vooral door bezorgdheid dat het herstel van de pandemie zou kunnen gaan haperen vanwege de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Een tegenvallend ADP-banenrapport voedde die vrees.

"We zijn [nog steeds] behoorlijk positief. We denken dat de winstcijfers erg sterk zijn", zei marktanalist Caroline Simmons van UBS Global Wealth Management. "De aandelenmarkten kunnen het komende jaar met 5 tot 10 procent stijgen", zei ze.

De aanhoudende tekenen van zwakte op de arbeidsmarkt suggereren ook dat de Federal Reserve voorlopig zal wachten met het terugschroeven van zijn soepele monetaire beleid", voegde zij toe.

"De werkloosheid is hoger dan voor de pandemie en centrale banken hebben het gevoel dat er nog steeds overcapaciteit is op de arbeidsmarkt", zei Simmons. "Als het erop aankomt, zijn we van mening dat de monetaire verkrapping relatief geleidelijk zal plaatsvinden", denkt zij.

In juli kwamen er volgens ADP maar 330.000 banen bij. Dat is circa de helft van waarop de markt rekende. "Dit klinkt misschien negatiever dan het is, want de tegenvaller komt namelijk vooral door te weinig aanbod van nieuwe arbeid dan te weinig vraag. Met aflopende steunmaatregelen en de heropening van scholen in september, zou er weer wat meer aanbod kunnen komen", zei investment manager Bob Homan van ING.

"Dat we ons weinig zorgen hoeven te maken over de Amerikaanse economie, werd bevestigd door de inkoopmanagersindex van de dienstensector. Die kwam nog een stuk hoger uit dan de toch al hooggespannen verwachting", voegde Homan toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 14.000 tot 385.000 aanvragen, wat in lijn was met de verwachting.

Het Amerikaanse handelstekort is in juni gestegen tot 75,7 miljard dollar. Dat was een maand eeder 71,0 miljard dollar. De export steeg in juni met 0,6 procent, terwijl de import met 2,1 procent toenam.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1835 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 0,3 procent hoger. CIO Mark Haefele van UBS verwacht dat Brent in de tweede helft van dit jaar tussen de 75 en 80 dollar per vat zal kosten, "ondanks de deltavariant".

Bedrijfsnieuws

Uber daalde voorbeurs 4,4 procent. De Amerikaanse maaltijdbezorger en taxidienst is in het tweede kwartaal sterk hersteld van de dieptepunten van de pandemie vorig jaar, maar rapporteerde toch een groter dan verwacht verlies. Voor het lopende kwartaal voorziet Uber een aangepast EBITDA-verlies van minder dan 100 miljoen dollar. Het taxibedrijf zei op schema te liggen om in het vierde kwartaal winst te boeken.

Boeing won 0,1 procent. De vliegtuigbouwer zei dat een storm maandag in de buurt van de lanceerplaats in Florida van zijn Starliner-ruimtecapsule waarschijnlijk niet de oorzaak was van een probleem met kleppen in een voortstuwingssysteem van het voertuig.

Moderna boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 6,46 dollar per aandeel op een omzet van 4,4 miljard dollar. De markt rekende op een winst van 5,96 dollar per aandeel op een omzet van 4,2 miljard dollar. Het aandeel daalde voorbeurs desondanks 3,4 procent.

Booking.com heeft in het tweede kwartaal de omzet fors zien herstellen, maar boekte nog wel altijd verlies onder de streep. Het aandeel steeg voorbeurs 2,7 procent.

Na sluiting komen Beyond Meat en American International Group nog met resultaten.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent lager op 4.402,66 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 34.792,67 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 14.780,53 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.