Beursblik: inflatiestorm raakt bierbrouwers

Door ABM Financial News op 14 september 2021 11:43 | Views: 6.985

Beursblik: inflatiestorm raakt bierbrouwers
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De inkoopkosten voor brouwers stijgen met tientallen procenten en bier zal hierdoor duurder worden. Hiervoor waarschuwde zakenbank Berenberg dinsdag.

De onderliggende kosteninflatie in de ontwikkelde wereld zal in harde valuta 36 procent hoger uitkomen, en dat is het hoogste niveau in meer dan 10 jaar tijd.

De vraag is vooral hoeveel de brouwers kunnen doorberekenen aan hun klanten, vooral in markten waarin de concurrentie hoog is.

Heineken en Carlsberg zijn volgens Berenberg het meest kwetsbaar. "Ze hebben beide een grote blootstelling aan Europese landen, waar de concurrentie groot is en de groei uitdagender", aldus de analisten van Berenberg. En dat maakt het verhogen van de prijzen, tenminste in theorie, lastig.

Een meevaller ditmaal is dat de horecasector nog altijd aan het herstellen is van de coronacrisis. Dat zal helpen om de hogere inkoopkosten deels op te vangen, menen de analisten. "Heineken en AB InBev zullen hier zeker van profiteren", aldus Berenberg. De blootstelling van Carlsberg aan de horeca is een stuk kleiner, betogen de analisten.

Berenberg verlaagde de winstramingen voor 2021 voor alle brouwers. Het aandeel Carlsberg is volgens de bank het meest kwetsbaar, en dat had een adviesverlaging van Kopen naar Verkopen tot gevolg. Heineken blijft op Houden en AB InBev op Kopen.

In Amsterdam verlies het aandeel Heineken dinsdag 1,4 procent en in Brussel daalde AB InBev ook 1,4 procent. Het Deense Carlsberg wordt 2,0 procent goedkoper.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
suskewiet
2
Geef geen aandacht aan dit artikel .
Hoofdzakelijk bestaat bier uit water .
De kostprijs van het graan is minimaal .
Aandeel is koopwaardig op wat langere termijn .
Zeker niet verkopen .
Thommm
1
andre68
0
quote:

suske wiet schreef op 14 september 2021 11:59:

Geef geen aandacht aan dit artikel .
Hoofdzakelijk bestaat bier uit water .
De kostprijs van het graan is minimaal .
Aandeel is koopwaardig op wat langere termijn .
Zeker niet verkopen .
Inderdaad. 2 cent aan graan per flesje bier wordt misschien 3 cent. Een prijsstijging van 10-tallen procenten.
Stemmingmakerij.
klebel
0
Bier zal sowieso wat minder verkocht worden vanwege de nieuwe regels vanuit DenHaag. Ze mogen het niet meer voor meer dan 25% korting in de etalage zetten. Dit scheelt snel rond de 3 € dat het duurder word. Dat is althans de ervaring al in de supers. M.n. in het begin zullen de verkopen van de merkbieren tegen gaan vallen. Is althans mijn vermoeden!
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.