Beursblik: beursexperts somber in oktober

Door ABM Financial News op 2 oktober 2021 12:38 | Views: 19.035

Beursblik: beursexperts somber in oktober
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts zijn somber gestemd over de maand oktober. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête van Actiam waaraan ditmaal 62 experts deelnamen.

"Met het korten van de dagen is ook de somberheid weer terug gekomen", volgens analist Corné van Zeijl. Van de ondervraagde beursexperts verwacht 44 procent een daling van de koersen en 27 procent een stijging. 

"De trigger die genoemd wordt is een verdere stijging van de rente. Omdat de AEX vol met tech namen zit die relatief rentegevoelig zijn kan dat een flinke impact op de index hebben", aldus Van Zeijl. 

Opvallend is volgens de analist wel dat het percentage neutrale antwoorden erg laag is. Afgelopen maanden was dat percentage juist vrij hoog, "wat meestal een bepaalde mate van onzekerheid weergeeft. Nu is de overtuiging weer wat terug."

Ook over de lange termijn verwachtingen zijn de beursexperts vrij somber, met 40 procent van de ondervraagden die rekent op een daling over zes maanden. Iets minder dan een kwart rekent op een stijging.

Evergrande

In de enquête van Actiam wordt ook ingegaan op de problemen rond de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Een overweldigende meerderheid van de beursexperts denkt dat het met een sisser zal aflopen omdat Beijing niet zal toestaan dat Evergrande China's 'Lehman'-moment wordt.

Waarde-aandelen en financials in trek

Voor de maand oktober zetten de ondervraagde beursexperts in op aandelen als Shell, Aegon, ING en ASMI.

"Als de rente stijgt moet je waarde-aandelen en financials hebben", volgens Van Zeijl, waarbij techaandeel ASMI als 'odd man out' opvalt in het lijstje.

Aan de kant van de floppers staan groeiaandelen als Adyen en Just Eat Takeaway. Ook ArcelorMittal staan in deze lijst, "vanwege de sterk gedaalde ijzererts en staalprijzen."

Verder rekenen de beursexperts op een verdere koersdaling van AkzoNobel.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

5 Posts
Branco P
0
Het is niet de Chinese overheid die een Lehman-moment gaat voorkomen... Evergrande heeft simpelweg niet de potentie om een Lehman-moment te zijn. Dat is wat de markt ondertussen heeft ingezien.
snuf13
0
Jalen
1
Beursexperts.. jaja, over september waren ze positief, maar de AEX is 16 punten gezakt. Voor augustus|? Waren ze negatief. En de AEX steeg met 37 punten. Heel waardevol, die beursexperts.
Jalen
2
Jaja, die beursexperts. Voor september waren ze positief, maar de AEX steeg met zo'n 15 punten. Augustus? Waren ze negatief. De AEX steeg met 37 punten. Heel waardevol, die experts, maar van aandelen hebben ze geen verstand.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront