Winst op Wall Street

Door ABM Financial News op 19 oktober 2021 20:31 | Views: 3.251

Winst op Wall Street
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag hoger, na sterke kwartaalrapporten van bedrijven, die beleggers napluizen op signalen van hoe bedrijven omgaan met inflatie en verstoringen van de aanvoerketens.

De S&P 500 index steeg 0,6 procent tot 4.514,16 punten. De Dow Jones-index klom 0,4% en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent.

Maandag ging Wall Street verdeeld van start. Het kwartaalcijferseizoen is nog maar net begonnen en het was dinsdag weer druk met bedrijfscijfers. Omdat grote banken vorige week beter presteerden dan verwacht, ligt de winst per aandeel van bedrijven in de S&P 500 tot nog toe 15 procent hoger dan analisten voorspelden. Zij rekenden vooraf op een gemiddelde winststijging van 28 procent.

"Goede bedrijfscijfers zullen aandelenkoersen de komende weken blijven steunen. De verwachtingen liggen namelijk relatief laag, zodat de kans op meevallers groter is dan op tegenvallers", verwacht econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Marktstrateeg Savita Subramanian van Bank of America Securities waarschuwt echter voor toenemende tegenwind door de problemen in de aanvoerketen, de deltavariant van het coronavirus en een aanhoudende inflatoire druk.

Analisten zouden dan ook te optimistisch zijn over de winstmarges, die worden geraakt door de stijgende prijzen, aldus Bank of America. Als de winstmarges volgend jaar tegenvallen kan dit de aandelenmarkten onder druk zetten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade tonen de aandelenmarkten echter veel veerkracht, hoewel de fundamenten beginnen af te brokkelen.

Aslam denkt dat de richting van de beurzen grotendeels bepaald wordt door het vermogen van de detailhandel en maakindustrie om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen. Daarom zijn de inkoopcijfers eind deze week zeer belangrijk, aldus de marktanalist.

Dinsdag was het rustig op macro-economisch vlak. Voor de openingsbel verschenen cijfers over de woningbouw in de VS. Deze lieten een daling zien voor september, ook voor het aantal afgegeven bouwvergunningen.   

De euro/dollar stond op 1,1633. De WTI-olieprijs steeg 1,2 procent, waardoor een vat nu 82,56 dollar kost in New York.

Bedrijfsnieuws

Het was een drukke dag met kwartaalcijfers. Voorbeurs openden Johnson & Johnson, Manpower, Procter & Gamble, Halliburton en Philip Morris de boeken. Nabeurs volgt Netflix.

Johnson & Johnson verhoogde na een solide derde kwartaal de outlook voor heel het boekjaar. In het afgelopen kwartaal was de winst beter dan verwacht maar bleef de omzet iets achter. Het aandeel steeg 2 procent.

Manpower boekte over het derde kwartaal beduidend meer winst dan een jaar eerder, maar haalde de inschatting van analisten maar net. De aangepaste winst van 1,93 dollar lag nipt boven de 1,91 dollar waar de markt op rekende. De omzet was onder verwachting. Het aandeel verloor 6,3 procent.

Procter & Gamble behaalde minder winst maar die was wel beter dan verwacht. De omzet steeg ook harder dan verwacht. P&G handhaafde zijn outlook maar verhoogde ook de verwachte kosten voor grondstoffen en vervoer. Het bedrijf berekent de hogere kosten door aan de klant via prijsverhogingen van bepaalde producten. het aandeel verloor 1,6 procent.

Sigarettenfabrikant Philip Morris zag zowel de winst en omzet stegen maar de bovenkant van de winstverwachting werd neerwaarts bijgesteld. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Halliburton presteerde in het derde kwartaal gemengd. De aangepaste winst per aandeel van 0,28 dollar was iets boven verwachting, terwijl de omzet teleur stelde. Het aandeel stond 1 procent hoger.

Vanavond is het de beurt aan Netflix. Voor het derde kwartaal rekent de streamingdienst op 3,5 miljoen nieuwe abonnees. Analisten voorspellen 3,8 miljoen nieuwe abonnees. In het tweede kwartaal lag de nieuwe aanwas op 1,54 miljoen. Het aandeel stond vlak in aanloop naar de cijfers.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.