ECB legt uit waarom de inflatie gaat dalen

Door ABM Financial News op 28 oktober 2021 15:57 | Views: 14.583

ECB legt uit waarom de inflatie gaat dalen
Beeld: ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank blijft ervan overtuigd dat de inflatie in de loop van volgend jaar zal terugzakken van het huidige hoge niveau, ook al kan die eerst nog stijgen en zal de verzwakking langer op zich laten wachten dan eerder werd voorzien. Dat was de boodschap van president Christine Lagarde van de ECB in haar persconferentie bij het rentebesluit.

Zoals verwacht veranderde de ECB zijn monetaire beleid niet. De vergadering ging grotendeels over de inflatie en de factoren die daarin een rol spelen, zei Lagarde.

Lagarde splitste de inflatie op in drie componenten: ten eerste een verstoring van de aansluiting van vraag en aanbod, door het opveren van de economie na de coronapandemie, ten tweede de verhoogde energieprijzen en ten derde een effect van hogere btw in Duitsland. Al deze drie componenten zullen na verloop van tijd weer wegebben, zei Lagarde. Zo zal het effect van de Duitse btw, dat goed zou zijn voor ongeveer 50 basispunten, weer verdwijnen vanaf begin 2022.

Ook zullen vraag en aanbod na verloop van tijd weer beter op elkaar gaan aansluiten, zei Lagarde, doordat er fabrieken worden gebouwd voor de benodigde chips, en schepen worden gebouwd om tekorten in de transportcapaciteit aan te vullen. Dit zal wel langer duren dan eerder verwacht, maar zal in de loop van 2022 verbeteren, voorziet de ECB.

De energieprijzen zijn hoog door diverse factoren. Hiervan verwacht de ECB dat er een stabilisering zal zijn, mogelijk gevolgd door een beperkte daling.

Lagarde zei ook dat de prijsdruk nog wel verder kan toenemen, voordat deze weer afneemt. Ook merkte ze op dat de marktverwachting voor de inflatie richting het doel van 2 procent aan het bewegen is.

Een van de vragen tijdens de persconferentie ging over een andere 'disconnect' dan de economie, namelijk die tussen de verwachtingen van de centrale bank en die van financiële instellingen. De markten prijzen namelijk in dat de ECB veel eerder zal beginnen met het verhogen van de rente, dan de ECB voorziet.

Lagarde gaf toe dat de boodschap van de ECB blijkbaar nog niet door iedereen wordt geloofd, of mogelijk niet helemaal begrepen. "De kunst van de herhaling en de kracht van onze overtuiging zullen uiteindelijk moeten doorkomen", zei de president. "Daarom spenderen we ook veel tijd aan het ontleden van onze inflatieverwachting. We geloven dat onze projecties correcties zijn. Als ik meer moet doen om de boodschap door te geven, dan zal ik dat doen, maar de boodschap zal niet veranderen", aldus de ECB-president.

Volgens Lagarde hoeft de markt niet te vrezen voor een stagflatie-scenario, waarin economische stagnatie hand in hand gaat met hoge inflatie. "Om te beginnen is er geen stagnatie", zei Lagarde, wijzend op de aanhoudende groei.

Over de verschillen in opvattingen tussen de ECB en andere centrale banken, zei Lagarde zulke vergelijkingen te verfoeien, omdat de economieën te verschillend zijn.    

In de eurozone steeg in de inflatie in september naar 3,4 procent, van 3,0 procent in augustus. Verwacht wordt dat morgen een inflatiecijfer van 3,7 procent voor oktober wordt bekendgemaakt.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

12 Posts
Charlemagne
7
je reinste flauwekul , maar we slikken alles voor zoete koek, slaap zacht lief volk, terwijl iedereen ziet dat de rente niet omhoog mag en zgn. kan vanwege de zuidelijke landen die dat op hun giga schulden niet kunnen betalen en zo niet hoeven te bezuinigen,, terwijl ze dat maar niet hardop wil of mag zeggen, jammer jammer dat we zulke leiders hebben.....
J & B
5
PWP
1
Deze zin ook he: "De kunst van de herhaling en de kracht van onze overtuiging zullen uiteindelijk moeten doorkomen". Nou dit zien we dus al anderhalf jaar van onze 'leiders'. De 'heer' G heeft dit ergens in de jaren 30 uitgevonden en het werkt nog steeds.
snuf13
2
De zeer corrupte ECB , alsmede de corrupte en zeer zwaar failliete USA, krijgen nog hele grote klappen te verwerken, let op mijn woorden. Die klappen die ze gaan krijgen zijn nog nimmer in de geschiedenis zo groot geweest als die er komen gaan.

Het is niet een kwestie DAT het gebeurt, maar meer een kwestie WANNEER het gebeurt!!!!!
Peak
3
Een van de belangrijkste pijlers onder het "beheersbaar" houden van de enorm oplopende schulden en het smijten van pensioen en belastinggeld naar allerhande failliete banken IS een krankzinnig hoge inflatie. Rente gaat niet omhoog en als de slapende meute in opstand komt tegen de inflatie, dan is er nog wel een roodborstje te vinden die je verdacht kan maken van vogelgriep, zoals vd week in Zeewolde. Dan zit iedereen weer gezellig thuis met de elektronische enkelband met nagenoeg de gehele economie op slot.. dat drukt de inflatie weer een beetje terug. Alle bedrijven lijden, behalve die van de multi's, die indirekt via allerlei ondemocratische stichtingen (WHO, World ec Frm etc), 23 landen in de ijzeren greep hebben/ U dacht dat u demissionair werd bestuurd door Rutte cs? Think again..
jowi
4
Doel verschuiven van vermogen van Noord naar Zuid. Dit heet naar elkaar toegroeien.
En ons een worst voorhouden dat de EU goed voor ons is !!!!
Peak
1
En, ohja, ink. belastingdruk zit niet in CPI. U begrijpt alvast dat u dit jaar nog minder zin krijgt in de blauwe enveloppe..
jowi
3
Wanneer wordt de meerderheid van NL eens wakker en geconludeerd genoeg is genoeg !!!!
Wat heeft de euro en de EU ons gebracht wat via een eigen stabiele GLD niet is gelukt!!!!!!!!
Jopieklaploper
1
Inflatie is het groeien van de geld hoeveelheid zonder dat er waarde wordt gecreeerd. Een gevolg van inflatie is dat producten duurder worden. Wat meneer Lagarde onder inflatie verstaat is geen inflatie. En periode van inflatie is zeer hardnekkig duurt 10 tot 15 jaar kijk maar naar de geschiedenis vanaf 1913. Overheden en centrale banken maken het altijd alleen maar erger. Ik weet niet hoe dit afloopt maar in vorige perioden van inflatie was de rente soms wel 15% nu minder dan 0%.
Atari
2
Deze enge vrouw gelooft in de Fabeltjeskrant, gewoon geld bijdrukken, rente omlaag en gas geven. Ik ben blij met deze gunstige ontwikkeling want mijn beleggingspanden stijgen zo lekker door t dak
Stockboer
2
Eric519
0
We krijgen juist wel te maken met stagflatie ! Straks veel en veel minder economische groei dan geraamd wegens steeds harder oplopend personeelsgebrek van gekwallificeerd personeel. Daardoor komt de groei zelfs uiteindelijk tot stilstand . Er gaan ook zeer vele ervaren en gekwalificeerde babyboomers met pensioen. Probeer dat straks maar es op te vangen . Straks o.a ook vooral een enorm gebrek aan mensen met ook een LTS/MTS/HTS vooropleiding plus bijbehorende keihard benodigde kwalificaties . Heel veel hoogwaardige fabrieken komen straks gewoon een hele berg vaklui, technici en ingenieurs tekort. Te veel managers en veels te weinig uitvoerend beschikbaar personeel zet geen zoden aan de dijk voor groei. Daarom denk ik dat Lagarde een hele grote denkfout maakt . Die vrouw Lagarde denk zeker dat er overal maar gauw een blik nieuw gekwalificeerd personeel open te trekken is. Ik weet wel beter ! Fabrieken bijbouwen en dan tot de conclusie komen dat daarvoor domweg geen personeel meer beschikbaar is .
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.