Beursblik: tweede jaarhelft Vopak bescheiden beter

Door ABM Financial News op 11 november 2021 15:26 | Views: 2.891

Beursblik: tweede jaarhelft Vopak bescheiden beter
Beeld: Vopak

(ABM FN-Dow Jones) Na een uitdagende eerste jaarhelft zal de tweede helft van 2021 voor Vopak bescheiden beter uitpakken. Dit verwacht analist Quirijn Mulder van ING in aanloop naar de update van het tankopslagbedrijf over het derde kwartaal op vrijdag.

"Bescheiden, aangezien het derde kwartaal last had van een paar tegenslagen, zoals orkaan Ida met een impact van naar schatting 3 miljoen euro", zei Mulder. Ook het onderhoud aan GATE-terminal, de lage bezettingsgraden in Panama en tegenwind in Indonesië, als gevolg van de coronaviruspandemie, drukken volgens de analist op de resultaten. Tekorten bij chemie, die leiden tot een relatief lage opslag, zijn volgens de analist echter de belangrijkste factor die op de resultaten drukt.

De analist rekent op een EBITDA van 206 miljoen euro in het derde kwartaal, in vergelijking met 200 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en een analistenconsensus van 205 miljoen euro. Het operationeel resultaat (EBIT) wordt door Mulder geraamd op 127 miljoen euro, wat gelijk zou zijn aan vorig jaar. De consensus zit daar een miljoen euro onder met 126 miljoen euro.

Voor het vierde kwartaal, 2022 en 2023 zijn de vooruitzichten volgens Mulder beter en dan met name voor 2022 "omdat we de [negatieve] impact van chemie zien vervagen, geen [negatieve] wisselkoerseffecten voorzien en een wezenlijke bijdrage voorzien uit capaciteitsuitbreiding", aldus Mulder.

Eind juli tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers zei Vopak zelf optimistisch te zijn over de groeiprojecten uit 2020 en 2021. Het tankopslagbedrijf handhaafde de verwachting dat de bijdrage van deze groeiprojecten aan de resultaten aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 30 tot 50 miljoen euro zullen uitkomen, afhankelijk van valutaschommelingen en marktontwikkelingen. Volgend jaar zal die bijdrage 110 tot 125 miljoen euro zijn.

De topman merkte destijds wel op dat de markten er zwak bijliggen en dat de coronacrisis impact blijft hebben op de sectoren waarin Vopak actief is, waarbij verstoringen in de vraag en aanvoer indirect een impact hadden op de prestaties.

Voor 2021 mikt Vopak onverminderd op een kostenbasis van 615 miljoen euro en Vopak heeft nog steeds de ambitie om 300 tot 350 miljoen euro te investeren in groeiprojecten, al gaf het bedrijf wel aan dat de investeringen aan de onderkant van deze bandbreedte zullen uitkomen.

Het aandeel Vopak noteerde donderdag op een rood Damrak 1,5 procent lager.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

2 Posts
jan de vakman
0
Ik zet bij die positieve lange termijn prognoses een groot vraagteken; olie produktie stijgt veel minder dan de vraag, staks staat de helft van de tanks leeg!!
Hdividend
0
quote:

jan de vakman schreef op 11 november 2021 16:15:

Ik zet bij die positieve lange termijn prognoses een groot vraagteken; olie produktie stijgt veel minder dan de vraag, staks staat de helft van de tanks leeg!!
Cyclische business, nu een trough, straks een top. En er wordt niet alleen maar olie opgeslagen. Ook CPP, DPP, LPG, Vegoils, Chemie, LNG, etc.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront