Galapagos zet in op toekomstige groei

Door ABM Financial News op 24 februari 2022 22:28 | Views: 8.819

Galapagos zet in op toekomstige groei

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos verwacht dit jaar een cashburn die lager ligt dan afgelopen jaar. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf.

"We hebben het jaar 2021 afgesloten met een zeer sterke balans, die ons de basis biedt voor toekomstige groei", aldus Bart Filius, President, COO en CFO van Galapagos.

In 2021 kwam de cashburn uit op 564,8 miljoen euro. Galapagos rekende op 530 tot 570 miljoen euro.

"Na onze strategische, operationele evaluatie in maart 2021 hebben we een kostenbesparingsprogramma van 150 miljoen euro op jaarbasis doorgevoerd, en het volledige effect ervan zal in de loop van 2022 zichtbaar zijn", aldus Filius.

"We verwachten een verdere significante vermindering voor onze cashburn in 2022 en verwachten te landen tussen 450 en 490 miljoen euro. Dit omvat de verwachte verkopen van Jyseleca tussen 65 en 75 miljoen euro", zei Filius verder.

De kaspositie noteerde eind december 2021 op ruim 4,7 miljard euro, van 4,9 miljard euro drie maanden eerder en bijna 5,2 miljard euro eind 2020.

Verder boekte Galapagos een omzet van bijna 485 miljoen euro, tegen 478 miljoen euro een jaar eerder. Operationeel schreef het bedrijf een verlies van zo'n 166 miljoen euro, en onder de streep bleef een verlies van iets meer dan 103 miljoen euro over. Dat was in 2020 nog meer dan 305 miljoen euro.

Vorige maand kondigde Galapagos aan dat het Paul Stoffels heeft benoemd als opvolger van Onno van de Stolpe. 

"Met de benoeming van een CEO ligt Galapagos op koers met zijn transformatie", stelde analist Dylan van Haaften van Bryan Garnier onlangs. Nu is het de zoektocht naar een nieuwe medisch directeur die Galapagos moet afronden. Piet Wigerinck vertrok vorig jaar.

Bij de jaarcijfers donderdag zei vertrekkend topman Onno van de Stolpe dat Stoffels "als mede-oprichter en bestuurslid in de beginjaren, een goed begrip heeft van onze origine en van wie we vandaag zijn." 

Stoffels begint op 1 april 2022.

Outlook 

In 2022 verwacht Galapagos "vergoedingsbeslissingen in de belangrijkste Europese markten voor Jyseleca in CU. In Japan verwacht onze samenwerkingspartner Gilead een beslissing over de mogelijke goedkeuring voor Jyseleca in CU in de eerste helft van 2022, wat mogelijk een tweede indicatie voor Jyseleca in deze markt zou kunnen toevoegen."

Eerder werd de ontstekingsremmer in Japan als goedgekeurd als behandeling tegen reuma.

Ook zei het biotechbedrijf donderdag dat de sterke cash balans "ons de mogelijkheden biedt om onze pijplijn te ontwikkelen via interne en externe opportuniteiten."

Het aandeel Galapagos eindigde donderdag op Euronext een procent lager op 57,21 euro. In de Amerikaanse handel steeg het aandeel zo'n 2 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront