'Nog steeds kinderarbeid bij PostNL in België'

Door ABM Financial News op 19 april 2022 07:48 | Views: 9.106

'Nog steeds kinderarbeid bij PostNL in België'
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL is er nog steeds niet in geslaagd om kinderarbeid bij zijn onderaannemers in België aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws.

Vijf maanden geleden startte VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws een undercoverreportage, waaruit bleek dat het PostNL onder meer kinderarbeid bij onderaannemers faciliteerde. Onderzoek van de Belgische mediapartijen toonde aan dat er nog steeds kinderen aan het werk zijn bij het koeriersbedrijf.

"Twee à drie keer per week lever ik mee pakjes af”, zegt een 13-jarige die voor PostNL werkt tegenover de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De minister van Post in België, Petra De Sutter wil een federale taskforce bijeenroepen om "deze mensonterende toestanden" de wereld uit te helpen, zo meldde de krant. “Wie deze beelden [van de reportage] zag, beseft dat het zo niet langer verder kan”, zegt de minister van Post die intussen al een wetsontwerp klaar heeft.

De Sutter wil meer vaste contracten verplichten om zo de wantoestanden een halt toe te roepen.

PostNL ligt in België onder vuur onder meer vanwege beschuldigingen van mensenhandel, criminele organisatie en valsheid in geschrifte. "Van officiële zijde hebben wij geen enkele bevestiging gekregen van de ernstige beschuldigingen die de ronde doen. Wij tasten in het duister waarop men deze verdenkingen zou kunnen baseren. Dat maakt het lastig om ons daartegen te verdedigen", zo stelde PostNL eind maart in een brief aan klanten.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

14 Posts
Bir
3
quote:

perry1 schreef op 19 april 2022 08:18:

Ongelooflijk wat een directie
Zijn de recente beschuldigingen al bewezen dan? Of gaan we gelijk maar veroordelen?
gogo rc
2
Ofwel je roeit kinderarbeid meteen en hard 100% uit binnen je bedrijf, ofwel je sleept (herhaaldelijk) jokkende journalisten meteen en met alle middelen voor de rechter. Maar Verhagen en consorten doen (zoals altijd) niks en diskwalificeren zich alleen daarmee al wederom zelf.
objectief
0
De jeugd is heel blij met zo'n bijbaantje. Kinderarbeid is in dit verband een groot woord; overal kom je dit tegen maar schijnbaar neemt men PostNL op de korrel.
MD2018
0
Vergeet ook niet dat de regels in BE veel strenger zijn dan in NL. Kinderarbeid kan daar ook iemand zijn van 16/17... In NL werken er vele al vanaf 14 jaar.... Ga maar kijken in de bollenschuren enzo.. Nee BE justitie probeert op een sluwe manier PostNL uit de markt te slaan! Tijd voor een hele dikke CLAIM...

HET CLAIM laatje van Herna is behoorlijk gevuld! Gaan er denk helaas nooit iets mee doen!
Shlomo
2
als jongeling ook in mijn vrije vakantie bij bollenteler op het land gewerkt om mijn wielrenners fiets bij elkaar te verdienen. Ik was maar wat trots toen ik deze kon kopen. Het heeft mij wel de waarde van geld verdienen en een dosis eigenwaarde gegeven in de rest van mijn arbeidzame verleden. Dit soort kinderarbeid hoort dan ook in mijn optiek bij de opvoeding en is een positieve impuls voor je verdere leven.
JBL_0123
2
Ik neem aan dat dit dan vooral zelfstandige chauffeurs zijn waarbij het kind meerijdt en de papa helpt. Ik ging als kind ook al op vroege leeftijd mee en was fier als ik dingen kon aangeven en wat helpen. En was ook vooral fijn om met de pa een hele dag op de baan te zijn. Zelfs al op heel jonge leeftijd op een grote privéparking met de bestelwagen rijden en leren manouvreren, denk dat ik toen zelfs amper 14 was. Technisch gezien was dit ook kinderarbeid...
Mr sponge
0
Heeft er iemand een link naar die reportage. Want ik ben wel benieuwd hoe het nu zit met die kinderarbeid. Is het een onderaannemer van Postnl die een kind van 13 ook een mogelijkheid bied om eens een zakcentje bij te verdienen? Of zijn die kinderen echt voor 20uur per week in dienst bij PostNL...
En hebben ze ditzelfde onderzoek ook uitgevoerd bij de Belgische Post?
Mr sponge
2
Ik heb het toch even bekeken op Youtube.
Het probleem zit hem dus bij de onderaannemers. Die krijgen net als in NL te weinig betaald (en dat geloof ik ook echt wel). Al zal dit wel marktconform zijn vermoed ik?

Sommige chauffeurs nemen dus kinderen mee om zo sneller te kunnen werken. De chauffeur levert het pakketje af. De bijrijder(het kind) legt het volgende pakketje klaar voorin de bus.
Indirect is PostNL dus verantwoordelijk omdat een onderaannemer dat doet (of regelt die chauffeur dat zelf? Wie betaalt dat kind? Dat verteld het verhaal niet.)

De onderaannemer die ze volgen gaat stoppen bij PostNL omdat hij ontevreden is. Hoe betrouwbaar is hij dan nog?
Ja er kloppen zaken niet bij PostNL. De werkdruk is enorm en de prijzen zijn te laag. Maar het is aan de onderaannemers hoe ze daarmee omgaan. Of ze ervoor kiezen om te frauderen of niet.
Mogelijk/waarschijnlijk plegen die onderaannemers wel contractbreuk door kinderen mee te nemen. Is PostNL daar dan voor verantwoordelijk? Ook mensen die werken zonder rijbewijs of met een verlopen/ingenomen rijbewijs. Die werken voor die onderaannemer niet voor PostNL. In de contracten met de onderaannemers staat vast wel dat de chauffeurs een rijbewijs moeten hebben.
Douwes
0
Dit onzinverhaal steekt steeds weer de kop op. Dus PostNL is de enige pakket bezorger in België die dit doet? Een kind die met vader of moeder mee mag rijden in een bestelbus. Kinderarbeid!! Waar zijn de bewijzen?
jan de vakman
0
Jongens, ik geloof er gewoon helemaal niks van, dat postnl, tieners aan het uitbuiten is, zij verdienen een leuk zakcentje, in nederland heel normaal en veel voorkomend, bij de dwang vakbonden, in belgie mag zo iets niet, vraag eens aan die jongeren, of ze zich afgeperst voelen, ik denk van niet!!
Mr sponge
0
Ik ben echt wel benieuwd naar de contracten die PostNL afsluit met hun onderaannemers.
Daar zal toch wel in staan dat ze aan de BE regelgeving moeten voldoen? (Dus geen kinder arbeid en niet rijden zonder rijbewijs).
Als de onderaannemers zich niet aan de afspraken houd, dan is dat maar voor een heel klein deel af te schuiven op PostNL. Moeten ze hun onderaannemers dan dagelijks gaan monitoren, aansturen en controleren? Dan kunnen ze het beter zelf gaan doen.
En nee dit gebeurd niet alleen bij PostNL. Deze zelfde onderaannemers rijden ook voor de Belgische post en andere pakketjes bezorgers...
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront