PostNL verlaagt outlook

Door ABM Financial News op 9 mei 2022 07:22 | Views: 8.408

PostNL verlaagt outlook
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal de omzet en het resultaat scherper zien dalen dan voorzien en verlaagde de outlook voor heel dit jaar. Dit bleek maandag uit de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

Volgens PostNL waren de prestaties in de eerste tweede maanden van het jaar nog conform verwachting, maar ontstond er extra druk en meer kosten na de inval in Oekraïne. Wel benadrukte het postbedrijf de naar eigen zeggen sterke ontwikkeling van de kasstroom.

De omzet daalde op jaarbasis van 962 miljoen naar 806 miljoen euro. Dat is slechter dan de 846 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend.

Aan deze omzet droegen pakketten 554 miljoen euro bij en de posttak 387 miljoen euro. De pakketvolumes namen met 19,5 procent af en bij post met 7,4 procent.

Analisten rekenden op een omzet uit pakketten van 569 miljoen euro en uit de posttak van 433 miljoen euro. Zij rekenden op een volumedaling van 12,7 procent bij pakketten en 9,0 procent bij de post.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat van PostNL in het eerste kwartaal daalde stevig met 75 procent, van 130 miljoen naar 33 miljoen euro. Analisten rekenden op 41 miljoen euro. Vorig jaar profiteerde PostNL nog flink van de coronacrisis, waardoor er veel meer pakketten werden verstuurd en ook veel coronabrieven.

De vrije kasstroom bedroeg 52 miljoen euro, wat schril afsteekt tegen de 159 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2021. De analisten gingen overigens uit van een vrije kasstroom van slechts 12 miljoen euro.

Outlook omlaag

PostNL rekende voor 2022 op een EBIT die in grote lijnen overeenkwam met het genormaliseerd EBIT in 2021, aangepast voor de meewind die de coronacrisis het bezorgbedrijf opleverde. Daarbij zouden de verbeterde resultaten bij Pakketten naar verwachting deels teniet gedaan worden door lagere resultaten bij Mail in Nederland. Concreet betekende dit een EBIT verwachting van 210 tot 240 miljoen euro.

Maandag waarschuwde PostNL evenwel dat deze outlook niet langer haalbaar is. "Op dit moment verwachten we dat 2022 een uitdagender jaar wordt dan eerder voorzien door hogere kostenstijgingen en een verminderde zichtbaarheid op volumes", zei CEO Herna Verhagen als verklaring in een toelichting.

Het postbedrijf rekent nu op 170 tot 210 miljoen euro aan genormaliseerde EBIT.

De outlook voor de vrije kasstroom bleef daarentegen onveranderd. PostNL mikt voor de vrije kasstroom nog altijd op een bandbreedte van 110 tot 140 miljoen euro op. Dit was een jaar eerder nog maar liefst 285 miljoen euro.

De vrije kasstroom komt lager uit dan in 2021, vanwege een lagere gerapporteerde EBIT, een toename van de investeringen, verwachte hogere betalingen van en aan andere postbedrijven buiten Nederland, en eenmalige opbrengsten in contanten door desinvesteringen in 2021.

Het totaalresultaat zal zich overeenkomstig de EBIT ontwikkelen, hetgeen dit jaar een resultaat van circa 200 miljoen euro oplevert.

De analistenconsensus rekent op een jaaromzet van 3,4 miljard euro, wat resulteert in een genormaliseerde EBIT van 223 miljoen euro.

De analisten denken dat postvolumes dit jaar met 9 procent dalen en dat de pakketvolumes met 2 procent stijgen.

Inkoop

PostNL wil verspreid over 2022 en 2023 voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen om het veronderstelde verwateringseffect van de uitgegeven aandelen in relatie tot dividenden in de periode 2021 tot en met 2023 te neutraliseren. 

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

6 Posts
Jason Voorhees
1
Zou de heer K nog een plan B hebben, of gewoon een verlies van tientallen miljoenen voor lief nemen;-)
MOEdig Voorwaarts
2
Dit zag je al van ver aankomen, maar misschien is het een mooie aanleiding om eindelijk eens van Herna af te komen...
TA=verlies
0
Mr.Windows
0
gelukkig nooit geen aandelen in PostNL e.d. gehad maar wel weer bijzonder op een winstwaarschuwing met kwartaalcijfers te doen alsof het sinds afgelopen weekend anders is. Ik blijf me erover verbazen en ja dan daalt de koers hard
Kopzorgen over erfpacht
0
Met een jaarlijks dividendrendement van ca. 10% in de huidige omstandigheden een prima waarde-aandeel om aan te houden of op de lagere koers aan te kopen. Enige teruggang in de pakketpost was te verwachten en al eerder aangekondigd. Het blijft bovendien een overnamekandidaat. De probleempjes in België zijn een wassen neus en lijken meer op een treitercampagne en oud zeer van de Belgische media en Belgische Overheid (wat doet de minister van EZ hieraan?). Techaandelen zijn in de huidige markt door de hoge inflatie veel te duur en leveren slechts negatief rendement op.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront