'Europese leiders eens over boycot groot deel Russische olie'

Door ABM Financial News op 31 mei 2022 07:41 | Views: 5.493

'Europese leiders eens over boycot groot deel Russische olie'

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie heeft na weken van besprekingen intern overeenstemming bereikt over een gedeeltelijke importboycot van Russische olie als sanctie voor de oorlog in Oekraïne. Dit schreven persbureau Bloomberg en de NOS dinsdagochtend op basis van mededelingen van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel maandagavond laat.

Het gaat bij deze maatregelen volgens Michel om 75 procent van de olie die vanuit Rusland wordt geïmporteerd, inclusief een tijdelijke boycot van de aanvoer via pijpleidingen. Aan het einde van dit jaar gaat het volgens Michel zelfs om 90 procent. "We moeten de oorlog stoppen en de wereldwijde aanvoerketens voor voeding herstelling", schreef hij op Twitter.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei blij te zijn met het behaalde akkoord, "een belangrijke stap voorwaarts", en kondigde ook een hulppakket voor Oekraïne aan ter waarde van 9 miljard euro. 

Hongarije blijft olie vanuit van Rusland via het leidingennetwerk ontvangen. Volgens de NOS geldt dit ook voor Tsjechië en Slowakije. Voorwaarde zou zijn dat deze drie landen de aangevoerde olie louter voor eigen gebruik aanwenden.

Hongarije lag de afgelopen maand bij herhaling dwars in de onderhandelingen over een boycot. Volgens bronnen zou het land van de EU garanties hebben gekregen voor vervanging als de aanvoer via leidingen stagneert.

De olieprijs liep dinsdag op. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 118,43 dollar, terwijl Brent-olie voor augustus 1,4 procent duurder werd op 119,25 dollar.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
andre68
0
Slappe hap van overbetaald inefficient tussen Brussel-Straatsburg rondreizend vergader-circus EU.
Poetin lacht zich dood om dit kansarme verdeelde zooitje belastinggeldopvreters.
troubledsoul
0
Tja..dit is de uitkomst van overleg tussen de EU regeringen, niet het EU Parlament
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.