PostNL verlaagt outlook

Door ABM Financial News op 8 augustus 2022 08:20 | Views: 7.399

PostNL verlaagt outlook
Beeld: PostNL

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het tweede kwartaal de omzet en het resultaat op jaarbasis scherp zien dalen en verlaagde de outlook voor heel dit jaar. Dit maakte het postbedrijf maandagochtend bekend.

"De huidige macro-economische en geopolitieke omgeving is uitdagend, in het bijzonder voor de logistieke sector. Dit leidt tot aanhoudende onzekerheid en beperkt de voorspelbaarheid van consumentengedrag", aldus CEO Herna Verhagen maandag in een toelichting. PostNL zegt extra maatregelen te nemen om de kosten te beheersen. "De komende tijd zullen ook prijsaanpassingen nodig zijn."

PostNL verwacht dit jaar een genormaliseerde EBIT van 145 tot 175 miljoen euro, waar eerder nog werd gemikt op 170 tot 210 miljoen euro. De vrije kasstroom zal nog steeds tussen de 110 tot 140 miljoen euro uitkomen, maar PostNL verwacht wel aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen. Analisten hielden al rekening met een outlookverlaging.

Verder voorziet PostNL toenemende autonome kosten, inclusief verdere inflatiedruk, van 100 miljoen euro.  Vooral de arbeids- en brandstofkosten zullen tot hogere kosten leiden.

Resultaten

In het afgelopen kwartaal bedroeg de omzet 746 miljoen euro, tegen 838 miljoen euro een jaar eerder. De consensus, waar 10 analisten aan bijdroegen, mikte op een kwartaalomzet van 757 miljoen euro.

Aan de omzet afgelopen kwartaal droegen de pakketten 519 miljoen euro bij en de posttak 350 miljoen euro.

De volumekrip bij de pakketten bedroeg 12,6 procent door het ontbreken van corona-effecten en door internationale activiteiten. Exclusief de impact van corona bedroeg de volumegroei 3 procent. De postvolumes liepen met 7,4 procent terug en dat was volgens PostNL iets beter dan verwacht.

De consensus hield rekening met een volumekrimp bij pakketten van 11,3 procent en een daling in de postvolumes van 9,5 procent.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat daalde met 84 procent tot 10 miljoen euro, waar analisten mikten op 12 miljoen euro. Het resultaat van vorig jaar bevatte wel 26 miljoen euro aan coronameevallers.

De vrije kasstroom bedroeg 43 miljoen euro negatief. Een tegenvaller ten opzichte van de 17 miljoen euro negatief waarop analisten mikten.

PostNL wil een interim-dividend uitkeren van 0,14 euro per aandeel, hetgeen een derde is van het dividend uit 2021. Een jaar eerder keerde PostNL nog een interim-dividend uit van 0,10 euro per aandeel. Het slotdividend bedroeg over 2021 0,32 euro per aandeel.

Update: om meer informatie toe te voegen en dividend te verduidelijken.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
Dividend Hunter
1
PostNL keert - geheel in lijn met het dividendbeleid - een interim-dividend 2022 uit van 0,14 euro per aandeel. Dit naar keuze van de aandeelhouder in aandelen dan wel contanten (keuzedividend).  

Ex-dividenddatum: 10 augustus 2022

Keuzeperiode 12 augustus - 29 augustus

Betaalbaarstelling: 31 augustus

dividendinfo.nl: PostNL laat weten een genormaliseerd totaalresultaat te verwachten in de bandbreedte van €145 miljoen - €175 miljoen. In mei rekende het bedrijf nog op €170 miljoen - €210 miljoen euro. Uitgaande van een genormaliseerd totaalresultaat van 160 miljoen euro (gemiddelde outlook) en een payout ratio van 80% (zie dividendbeleid) taxeren wij het totale dividend voor 2022 op 0,26 euro per aandeel.

Aanvullende info: www.dividendinfo.nl/postnl
Cedar
1
Goed zo ABM, jullie kunnen het wel!
Goed voorbereiden en controleren voor plaatsing en geen dubbel werk.
jan de vakman
1
Nou, de cijfers zijn zo als ik al verwachtte; niet best, het interim div is heel leuk bij dit verhaal, Herna kan je niet eens naar Bennetje bellen, als van Beurden jullie voorbeeld volgt, dan vliegen we zomaar naar een kw div van een euro!!
Wie weet, goed voorbeeld doet goed volgen, bravo tante Herna!!
RonaldB
0
De cijfers zijn ongeveer zoals door mij verwacht (alhoewel niet zoals gehoopt), al valt de vrije kasstroom wel duidelijk een stuk lager uit, hopelijk gaat deze in de tweede helft van het jaar wel beter, dat is hard nodig anders worden de doelstellingen niet gehaald. Gelukkig wel 14 cent per aandeel interim dividend, daar ging ik ook echt vanuit. Het slotdividend voor 2022 zal in mijn verwachting onder het niveau van het interim dividend uitkomen. Hopelijk gaat het in 2023 beter met de resultaten. De 20% verbetering CO2-efficiëntie is best wel goed te noemen, vooral zo doorgaan.
Addio
0
Herna , maak een omgekeerd keuzedividend. Ipv 0,14 cash kan men op 2,80 per 100 stuks 5 aandelen inleveren. Schiet de inkoop eigen aandelen lekker op en cash out blijft 14€ per 100 aandelen. En ga hiermee door tot je dividend zich bv, op een niveau bevind van 10 jaars staatslening. U kunt ook wat meer betalen omdat er hopelijke een intrinsieke waarde in zit. Daarnaast moet de aandeelhouder altijd kiezen tussen cash of MEER aandelen. Draai dit om naar MINDER aandelen of cash. Daarnaast koopt u aandelen in bij trouwe aandeelhouders door de jaren heen gesteund hebben en u bespaart op kosten inkoop eigen aandelen. Als u meer wil inkopen maak de keuze dan 7 of 8 aandelen op 2,80 per 100 stuks
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.