EC vraagt 25 miljard van fossiele industrie

Door ABM Financial News op 14 september 2022 16:59 | Views: 7.386

EC vraagt 25 miljard van fossiele industrie
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Een solidariteitsbijdrage van de fossiele industrie kan deze winter zo'n 25 miljard euro opleveren om de energiecrisis voor consumenten en bedrijven te verlichten. Dat heeft de Europese Commissie becijferd.

De voorgestelde solidariteitsbijdrage zou worden geheven op de overwinsten die deze bedrijven in 2022 boeken. Van alle winsten die meer dan 20 procent hoger zijn is dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, zou minstens 33 procent moeten worden afgestaan.

De bijdrage zou moeten worden geïnd door de regeringen van de Europese lidstaten, die het geld kunnen gebruiken voor financiële steun aan met name kwetsbare huishoudens en bedrijven.

De overheden mogen het geld overigens vrij ruim inzetten, zoals subsidies voor investeringen van consumenten in hernieuwbare energie en isolatie en andere technologieën die CO2-emissie verminderen.

Ook energie-intensieve bedrijven mogen gesteund worden, mits ze investeren in hernieuwbare energie of energiebesparingen. 

Tenslotte mag het geld ook worden besteed om banen te behouden of de groene transitie te bevorderen.

De verwachte solidariteitsbijdrage is relatief klein vergeleken met het bedrag dat Brussel verwacht binnen te halen door de overwinsten van energieleveranciers af te romen. Dit zou 117 miljard euro moeten opleveren op jaarbasis.

Producenten van windenergie, zonne-energie, steenkool en nucleaire energie hebben hun productiekosten nauwelijks zien stijgen, terwijl de verkoopprijzen samen met de aardgasprijs de pan uit zijn gerezen. Hierdoor maken zij nu enorme winsten. Het voorstel van Brussel is om de inkomsten voor producenten te beperken tot 180 euro per megawattuur.

De ruim 100 miljard euro die dat zou opleveren kan worden gebruikt als vergoeding voor stroomgebruikers die hun elektriciteitsconsumptie verlagen, voor stroomleveranciers die beneden hun kostprijs stroom leveren of rechtstreeks aan stroomafnemers. Ook zouden stroomgebruikers een beperkte hoeveelheid goedkope elektriciteit kunnen krijgen.

Brussel wil dat lidstaten zich verplichten om tijdens de piekuren het stroomverbruik met tenminste 5 procent te verlagen. Daarnaast moet er een doelstelling zijn bij de lidstaten om het stroomverbruik met 10 procent te verminderen. Lidstaten mogen deze doelen naar eigen inzicht invullen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
Nuchtertransparant
3
My 50 cents: van die 117 miljard af te romen winst, gaat er vrijwel geen cent naar de burgers. Dat gaat allemaal verdwijnen in nutteloze activiteiten. En die solidariteitsbijdrage: van wie dan? In Nederland is er nauwelijks wat te vinden.
Retired
5
quote:

Nuchtertransparant schreef op 14 september 2022 17:28:

My 50 cents: van die 117 miljard af te romen winst, gaat er vrijwel geen cent naar de burgers. Dat gaat allemaal verdwijnen in nutteloze activiteiten. En die solidariteitsbijdrage: van wie dan? In Nederland is er nauwelijks wat te vinden.
Net zoals die subsidies voor windparken die via vele dubieuze constructies in de zakken van buitenlandse miljardairs zijn beland zonder dat groene energie er zelf ook maar wat aan heeft gehad.

Maar deze praktijken zijn inherent aan het systeem. Zodra er ergens veel goed bedoeld geld valt te halen, zijn er slimme jongens als de kippen bij om het via diverse mazen binnen te harken voor eigen gewin. Zeker als het overheidsgeld is met amper toezicht, dan word het een feest voor de gieren.
Jalen
0
Het goede is, met zulke lage verwachtingen kan het eigenlijk niet tegenvallen. Dus eigenlijk kan de vlag uit.
LLinssen
2
jan de vakman
1
Hopenlijk krijgen we een moderne winter, zo'n hele zachte, want anders gaat 3/4 van de EU failliet en kunnen ze oekraine niet meer steunen in de strijd tegen de beul, al lijkt hij mij een steeds groter probleem met het moreel van zijn manschappen te krijgen, ze beginnen steeds meer door te krijgen, dat de grote baas hen heel lelijk bedrogen heeft en dat begint hun vechtlust stevig te verlammen, terwijl de oekrainers buitengewoon fel voor hun land blijven vechten, dat is natuurlijk 1 van de redenen waarom ze het niet verloren hebben van die enorme bloedbeer!!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.