S&P verlaagt outlook VK

Door ABM Financial News op 1 oktober 2022 11:11 | Views: 4.464

S&P verlaagt outlook VK
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) S&P Global Ratings heeft de outlook voor het Verenigd Koninkrijk verlaagd van stabiel naar negatief naar aanleiding van de begrotingsplannen die afgelopen week bekend werden gemaakt. Dit meldde de kredietbeoordelaar vrijdagavond laat.

De plannen van de kersverse premier Liz Truss en haar kabinet zorgden afgelopen week voor een schokgolf op de financiële markten, waarbij het Britse pond kelderde en de obligatierentes flink stegen. De Bank of England greep in door Britse staatsobligaties op te kopen om zo de obligatiemarkten te kalmeren.

S&P verwacht dat het begrotingstekort van het VK door de plannen zal oplopen met gemiddeld 2,6 procent van het bbp per jaar tot en met 2025. Ook de staatsschuld zal stijgen, waar het ratingbureau eerder rekende op een daling in 2023.

De kredietbeoordelaar zei verder dat het VK "ook risico blijft lopen als gevolg van het aanhoudend grote tekort op de lopende rekening, waarvan wij voorspellen dat dit dit jaar zal oplopen tot 6 procent van het bbp, deels als gevolg van hogere kosten van energie-importen."

Het VK heeft bij S&P een AA-rating.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

4 Posts
mok
1
Tja, vroeger kreeg Europa altijd de schuld, nu moeten ze toch een ander smoesje verzinnen
Happy
1
De een trekt de ander naar beneden en dan komt de shake-out. Beurzen staan gewoon nog veel te hoog voor een serieus herstel. Q3 wordt het kwartaal van de winstwaarschuwingen. Verder stijgende rentes en licht afzwakkende inflatie. We zijn er nog lang niet en het ergste moet nog komen.
Kees1
1
Voor de ECB en de regeringen uit de landen van de euro-zone is dit een ernstige waarschuwing. Het kan met al die steun-pakketten zomaar mis gaan en dan zit je met dezelfde problemen als het VK.
jan de vakman
0
Dat Lizje de rijken nog meer wil bevoordelen is dom en onbarmhartig, haar plan om shell en bp maximaal de ruimte te geven om te investeren, zal de energie kosten, op termijn gaan verlagen en daar hebben de armen het meeste voordeel van!!
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront