Video: cijferseizoen gooit geen roet in het eten en rente piekt bijna

Door ABM Financial News op 19 oktober 2022 16:54 | Views: 4.110

Video: cijferseizoen gooit geen roet in het eten en rente piekt bijna
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Het huidige cijferseizoen zal geen "roet in het eten gooien" en de rentedruk lijkt te pieken. Dit zei Bob Homan, hoofd Investment Office ING, voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5.

Het cijferseizoen zal nog best goed zijn, hoewel het vooral de energiesector is die zorgt voor winstverhogingen.

"Vooral voor Europa zullen de cijfers over het algemeen heel erg goed zijn", denkt Homan. Dat komt omdat er veel omzet in dollars wordt gerealiseerd, zoals Aegon en Ahold die wel meer dan 60 procent van hun omzet in de VS genereren, "en de dollar is dit jaar 15 procent sterker geworden".

De cijfers van de Amerikaanse banken, die het cijferseizoen aftrapten, vielen per saldo mee. En dat zal volgens Homan ook het geval zijn voor de Europese banken, die profiteren van de hogere rente. Europese banken zijn volgens de expert zelfs nog iets meer afhankelijk van de rente dan de Amerikaanse.

Vanwege de aanstaande recessie zullen banken wel wat meer voorzieningen treffen verwacht Homan.

De markt is momenteel vooral rentegedreven, aldus Homan.

"De tienjaarsrente […] die piekt vaak bij de een-na-laatste renteverhoging van de centrale banken", en Homan verwacht dat dit begin volgend jaar het geval zal zijn. "De rente is aan het toppen."

Klik hier voor: cijferseizoen gooit geen roet in het eten en rente piekt bijna

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
jan de vakman
0
De cijfers zijn helemaal niet daverend, alles valt mee omdat de verwachtingen een eind zijn teruggeschroefd, daar komt bij dat pas kw4 de hoge energie prijzen laat zien!!
K.S. Anka
0
Homan denkt dat de tienjaarsrente topt. Ik denk van niet. Hij vergeet dat de ECB maandelijks nog voor tientallen miljarden aan leningen opkoopt. Immers alle rente op bestaande leningen en al hetgeen wordt afgelost op leningen wordt nog steeds aangewend om nieuwe leningen aan te kopen. Van marktwerking is in het geheel nog geen sprake. Als de ECB hier acuut mee zou stoppen, kan de tienjaarsrente zomaar 4 of 5 % bedragen. De ECB heeft echter aangegeven die herinvestering volgend jaar geleidelijk te gaan afbouwen. Ik denk dat de rente dan ook in rustig tempo zal blijven doorstijgen. Gezien de gigantische schuldenbubbel en de in de komende jaren sterk stijgende overheidsschulden wereldwijd kan dat eigenlijk ook niet anders. De voorspellingen van economen in dienst van banken zou ik maar met een grote korrel zout nemen. De oud president van de Nederlandse Bank (Wellink) ziet het (nu wel) scherper.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.