Powell: Fed onafhankelijk in beleid

Door ABM Financial News op 10 januari 2023 15:22 | Views: 11.673

Powell: Fed onafhankelijk in beleid
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve is een onafhankelijk instituut en kan waar nodig impopulaire maatregelen nemen om zijn doelstellingen op het vlak van prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid te realiseren. Dit zei voorzitter Jerome Powell dinsdagmiddag tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de centrale bank van Zweden.

"Prijsstabiliteit is de hoeksteen van een gezonde economie", zei Powell in Stockholm. Maar, zo waarschuwde hij, het herstellen van de prijsstabiliteit als de inflatie hoog staat, "kan maatregelen vereisen die niet erg populair zijn op de de korte termijn, als we de rente verhogen om de economie af te remmen."

Maar omdat de Fed onafhankelijk opereert, kan het deze impopulaire maatregelen nemen, aldus Powell. Ook zonder zich zorgen te maken wat de politieke gevolgen op de korte termijn zijn.

Powell zei in zijn speech niets over het aanstaande rentebesluit van de Fed. Hij benadrukte vooral de zelfstandigheid van de centrale bank.

De euro/dollar handelde dinsdagmiddag op 1,0743 en de Amerikaanse tienjaarsrente op 3,580 procent. Kort voor de speech was dit 1,0717 en 3,598 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

11 Posts
Instapmoment
0
Was er iemand op de planeet die had verwacht dat meneer Powell hier iets ging zeggen dat de koersen richting zou geven? Die bewaart 'ie wel voor de FED persco's waar het allemaal om hem draait...
G.errit@
0
Jammer dat een regering niet zijn eigen geld uitgeeft zonder rente, dit in plaats geld te lenen van een bank die daarvoor rente vraagt.
In de VS betalen ze per jaar 400 miljard dollar aan rente.
LLinssen
0
quote:

appiehappie schreef op 10 januari 2023 15:29:

Nou, tussen de regels doorlezen en u weet waar u aan toe bent!
Hoezo tussen de regels? Hij heeft het al maanden letterlijk over impopulaire maatregelen nemen om de economie af te koelen. De komende rente verhogingen zijn al geen verrasing meer. Hooguit of het meer dan 5% zal worden of niet.
'belegger''
0
De FED is niet gisteren opgericht. Je kunt je ook afvragen waarom nu zo de onafhankelijkheid wordt benadrukt.
adritromp
0
5% is ook nodig. Dan vallen de durfkapitalistische bedrijven weer weg zodat die mensen naar de "normale" banen kunnen
deegee
0
inflatie? moet in toom gehouden worden!!!!!! even een afkoeling is niet erg hoor!!!
Bonost
1
Oftewel het goed praten van het falen van de FED door te vermelden dat zij onafhankelijk zijn, terwijl zij eigenlijk niet goed heeft gefunctioneerd door de inflatie zo hoog te laten oplopen.
En nu wederom door te inflatie halfslachtig te bestrijden. Als je daadwerkelijk onafhankelijk bent dan doe je precies wat nodig is en kijk je nergens anders naar.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.