AEX doet flinke stap terug

Door ABM Financial News op 6 februari 2023 11:06 | Views: 10.700

AEX doet flinke stap terug
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,4 procent tot 752,86 punten.

"Na de veel beter dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag is de vrees dat de Federal Reserve de beleidsrente verder zal verhogen of langer hoog zal houden, sterk gestegen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Er kwamen vorige maand 517.000 nieuwe banen bij in de VS, zo bleek vrijdag, veel meer dan de verwachte 188.000. Het aantal van de vorige twee maanden werd bovendien met 71.000 opwaarts bijgesteld. De werkloosheid daalde van 3,5 naar 3,4 procent, het laagste niveau sinds 1969. Analisten rekenden op een stijging naar 3,6 procent, zo merkte ING op.

"De meer dan 100.000 werknemers die recent zijn ontslagen bij grote Amerikaanse bedrijven hebben blijkbaar snel een nieuwe baan gevonden", aldus Wiersma. "En ook nu nog staan er 11 miljoen vacatures open in de VS."

"De aanhoudend krappe arbeidsmarkt is goed nieuws voor Amerikaanse consumenten, goed voor tweederde van de economie, maar voedt ook de angst bij beleggers dat de looninflatie hoog zal blijven en de Fed daarom mogelijk langer en dieper op de rem zal trappen."

"Het sterke banencijfer van vrijdag, is een indicatie dat de Fed meer werk moet verzetten op het gebied van de rentes en dat zet de mondiale beurzen onder druk", aldus analist Victoria Scholar van Interactive Investor.

Volgens SEB zijn de economische ramingen van de Fed en de ECB die in maart worden afgegeven, beslissend voor de vraag of de rentes in de eerste jaarhelft daadwerkelijk zullen pieken.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend rond een niveau van 1,0764. De olieprijzen daalden licht tot 73,30 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden de defensieve waarden KPN en Ahold Delhaize 0,5 tot 0,8 procent hoger. De halfgeleiders ASML, ASMI en Besi gaven daarentegen 2,5 tot 3,5 procent prijs. Kepler Cheuvreux is echter te spreken over de Nederlandse halfgeleideraandelen en plakte een koopadvies op ASMI en Besi, terwijl ASML een Houden advies kreeg, omdat dit aandeel na een flinke rally inmiddels wel correct is gewaardeerd. 

Staalconcern ArcelorMittal daalde met 3,0 procent.

In de AMX won Aalberts 2,4 procent, na een positief rapport van ABN AMRO Oddo. Daarin zette de bank het aandeel op de kooplijst, met een Outperform advies en een koersdoel van 59,00 euro, nu een recessie steeds onwaarschijnlijker wordt. Just Eat Takeaway daalde 3,7 procent.

In de AScX daalde CM.com 3,8 procent. Wereldhave won juist 1,8 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
suskewiet
0
Moeilijk te begrijpen dat het zo goed blijft gaan in Amerika
De volgende maanden zullen de waarheid naar boven brengen .
Zonnestraal
0
Amerika doet zo zijn eigen ding en brengt cijfers naar buiten wat voor hun het best uitkomt. Schuldenplafonds verhogen en maar doen als het geweldig gaat daar. Indexen naar recordstanden brengen is hun 1e prioriteit.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.