NN Group verliest 14 miljard euro op obligaties

Door IEX Nieuws op 16 februari 2023 07:50 | Views: 24.607

NN Group verliest 14 miljard euro op obligaties
Beeld: https://img.iex.nl/uploads/ABMfn/2022/11/fJFH8nzCxV.jpg

NN Group heeft in 2022 miljardenverliezen geleden op haar obligatie- en aandelenportefeuille. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers. 

Door de fors opgelopen rente leed NN Group in 2022 een verlies op obligaties van ongeveer 14,1 miljard euro. Waar NN Group eind 2021 nog een obligatieportefeuille had van 95,9 miljard euro, was daar eind 2022 70,6 miljard euro van over. 

De waardedaling van de aandelenportefeuille bedroeg circa 1,5 miljard euro. Het eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders, berekend op IFRS-basis, daalde van 32,9 naar 16,0 miljard euro, een daling van 16,9 miljard euro. De halvering van het eigen vermogen is vrijwel geheel aan de verliezen op de obligatie- en aandelenbezittingen van de verzekeraar toe te schrijven. 

De jaarwinst van NN Group halveerde van 3,28 miljard euro naar 1,56 miljard euro. NN Group zelf legt in haar cijferpresentatie de nadruk op de ontwikkeling van de operationele winst, het kasstroom genererend vermogen en de solvabiliteitsratio. De solvabiliteitsratio, die in 2022 zakte van 213 naar 197 procent, wordt door NN Group nog steeds als sterk gekwalificeerd. “Our balance sheet remains strong”, aldus NN Group CEO David Knibbe.


IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws..

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

11 Posts
Jason Voorhees
3
Knap 14 Miljard verlies op de obligatie portefeuille, wellicht toch iets anders moeten verzinnen toen de rente omhoog knalde. Niemand aan de bel getrokken, of iedereen dacht, het zal mijn tijd wel duren;-)
Charlemagne
2
dat is geen verlies, dat is een momentopname, omdat de wereld vindt dat je op de volstrekt willekeurige datum 31 dec moet kijken naar de koers, maar je dat niet per 16 feb mag doen.......dan zou er weer ++++ staan..... het kan verkeren......
Jason Voorhees
2
@Karel de Grote lijkt mij sterk dat in 1,5 maand die 14 Miljard is terugverdiend. Dat is ook gewoon niet, NN denkt LT komt wel goed, dat is vaak zo, totdat het niet goed komt ;-)
Daaldertje
1
Nou, deze cijfers geven weinig vertrouwen in de capaciteiten van diegenen, die de beleggingen bij NN beheren.
Dit is triest.
Je zal maar je pensioen via NN hebben laten lopen.
Beursgeslagen
3
quote:

optimist-21 schreef op 16 februari 2023 08:49:

Zo is het. Wat onder water staat komt ook weer boven.
Wel eens van de Titanic en de Estonia gehoord?
DirkDeNeu
0
Het is wat mij betreft wel fijn dat er hier en dara de juiste veiligheid wordt ingebouwd, De obligatieportefeuille is een buffer voor als de markt de andere kant op schiet, Ik heb liever elke keer winst dan af en toe de maximale winst gevolgt door een mega verlies.
DirkDeNeu
2
quote:

Beursgeslagen schreef op 16 februari 2023 08:55:

[...]

Wel eens van de Titanic en de Estonia gehoord?
Ja maar ook van Delta Loydd, Ben blij dat de NN de overname deed.
Smurf In het Smurfenbos
0
'Waar NN Group eind 2021 nog een obligatieportefeuille had van 95,9 miljard euro, was daar eind 2022 70,6 miljard euro van over.'

Das ook best knap...Geeft wel aan hoe de bedrijfscultuur daar inelkaar zit...
treasury t
1
Dit is geen verlies..Dit is een kspiaalsmutatie. Bij lage rente gaat het kapitaal omhoog bij hoge rente naar beneden.Het is een agio dat verloren gaat. Obligaties lossen meestal a pari dus een deel /groot deel van het huidige 'verlies' komt weer terug.De beleggingen vinden plaats tbv pensioenen/lijfrentes etc. Er is dus een noodzaak tot beleggen..

Veel verontrustender zijn de enorme verliezen bij de ECB/FED/SNB etc . DNB /Bundesbank etc. hebben groot portefeuilles in obligaties opgebouwd. Het vermogen van deze centrale banken is/ moet nu negatief zijn.

Daar ik niet verwacht dat de rente de komende jaren zal dalen hebben de aandeelhouders /de overheden defacto grotere staatsschulden dan ze aangeven.

NN hheft belegd als afdekking,Centrale banken om geld te creeren tbv de overheid. Dat gaat dus de belastingbetaler merken...
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.