Groei Nederlandse economie houdt stand

Door ABM Financial News op 24 maart 2023 07:05 | Views: 2.548

Groei Nederlandse economie houdt stand
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,6 procent gegroeid, net als eerder berekend. Dit bleek vrijdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei van 0,6 procent op kwartaalbasis, volgt op een pas op de plaats in het derde kwartaal. Aanvankelijk werd voor het derde kwartaal nog een krimp van 0,2 procent gemeld.

De overheidsconsumptie voor het vierde kwartaal is opwaarts bijgesteld. Dat komt volgens het CBS onder meer door hogere uitgaven van gemeenten. Ook de consumptie door huishoudens was hoger dan eerder geraamd.

Huishoudens hebben meer besteed aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. 

Het handelssaldo diensten is echter naar beneden aangepast. 

De groei in het vierde kwartaal werd breed gedragen, waarbij de consumptie door huishoudens en de overheidsconsumptie de grootste bijdrage leverden.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 3,2 procent. Volgens de eerste berekening was dat 3,0 procent. 

Verder is de groei van het eerste kwartaal aangepast van 6,7 naar 6,3 procent, de groei van het tweede kwartaal van 5,1 naar 5,2 procent en de groei van het derde kwartaal van 3,1 naar 3,4 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
peter545
0
De zogenaamde 'groei' kan véél beter vertaald worden met: inflatie + inflatie + inflatie + groei.
peter545
0
beter:
De zogenaamde 'groei' kan véél beter vertaald worden met: inflatie + inflatie + inflatie + winst bedrijven + ietwat groei werknemerssalarissen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.