Europese beurzen lager gesloten

Door ABM Financial News op 24 maart 2023 18:34 | Views: 2.925

Europese beurzen lager gesloten
Beeld: EC

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,4 procent tot 440,11 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,7 procent op 14.957,23 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,7 procent op 7.015,10 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 7.405,45 punten.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag opnieuw lager, waarbij met name de financials fors onder druk kwamen te staan vanwege twijfels over de gezondheid van het Europese financiële systeem, onder andere vanwege een piek in de kosten voor banken om zich te verzekeren tegen risico's.

UBS en Credit Suisse verloren tot ruim 5,0 procent, aangezien de twee banken tot de instellingen behoren die onder de loep worden genomen als onderdeel van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie naar de vraag of bankiers Russische oligarchen hebben geholpen om sancties te omzeilen, meldde persbureau Bloomberg.

Deutsche Bank verloor circa 8,5 procent, te midden van berichten over een stijging van de prijs van zijn credit default swaps. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukte vrijdag dat Deutsche Bank zeer winstgevend is en dat er geen reden is tot zorg.

"Het huidige niveau ligt boven de CDS die tijdens de financiële crisis van 2008 werd bereikt. Als deze niet normaliseren, is het zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkt hierdoor vele dagen onder druk zal blijven staan", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen op maandbasis met 1,2 procent zijn gestegen, terwijl daar een stijging van 0,3 procent voor werd voorzien.

In de eurozone kwamen vandaag de eerste inkoopmanagersindices naar buiten. In Duitsland groeide de economie in maart harder dan verwacht, louter door een spurt in de dienstensector, want de krimp in de industrie werd groter. Ook de economie van de eurozone groeide harder dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk viel het groeitempo iets terug, terwijl de Fransen de stijgende lijn juist ook vasthielden.

De euro/dollar noteerde op 1,0759. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Naast Deutsche Bank, UBS en Credit Suisse stonden vrijdag tal van Europese grootbanken, maar ook verzekeraars onder druk. ABN AMRO noteerde 2,2 procent lager, ING verloor 3,7 procent en Aegon daalde 2,7 procent. Crédit Agricole daalde 2,1 procent, Société Générale verloor 5,9 procent en van BNP Paribas noteerde 5,0 procent lager.

In Parijs noteerden vier van de 40 fondsen hoger. Sanofi steeg 1,1 procent, Pernod Ricard won 0,5 procent, terwijl Schneider Electric 5,3 procent daalde.

In Frankfurt noteerde Merck 2,2 procent hoger. Infineon Technology verloor 4,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 3.939,86 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.