Beursblik: TomTom terug in de rode cijfers

Door ABM Financial News op 13 juli 2023 13:16 | Views: 4.624

Beursblik: TomTom terug in de rode cijfers
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) TomTom is in het tweede kwartaal vermoedelijk opnieuw in de rode cijfers gedoken, na de winst in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit een analistenverwachting die werd opgesteld door de navigatiespecialist zelf.

De analisten rekenen op een kwartaalomzet van 143 miljoen euro. Daar zou het onderdeel Location Technology 119 miljoen euro aan bijdragen. De consumententak was afgelopen kwartaal vermoedelijk goed voor 24 miljoen euro omzet.

De analisten voorzien een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 7 miljoen euro. Netto leed TomTom naar verwachting 5 miljoen euro verlies.

In het eerste kwartaal van 2023 boekte TomTom een omzet van 140,7 miljoen euro, een EBIT van 2,6 miljoen euro en een winst onder de streep van 3,0 miljoen euro. Daarmee deed het bedrijf het beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een lagere omzet en rode cijfers.

Het bedrijf liet medio april bij de cijfers over het eerste kwartaal weten dat de kosten in de volgende kwartalen hoger zullen zijn. Hierdoor zal volgens analisten van ING de winstgevendheid weer wat verslechteren.

Met een verwachte vrije kasstroom van 5 miljoen euro had TomTom per eind juni volgens de analisten nog 317 miljoen euro in kas.

Verwachtingen

Voor 2023 gaat TomTom uit van een omzet van 540 tot 580 miljoen euro. Daar zal Location Technology 455 tot 485 miljoen euro aan bijdragen, denkt het bedrijf.

Analisten rekenen gemiddeld op een jaaromzet van 572 miljoen euro omzet met een nettoverlies van 22 miljoen euro.

Daarnaast mikt TomTom op een vrije kasstroom van 0 tot 5 procent van de omzet. Analisten gaan uit van 3 procent.

Lange termijn

In 2025 wil TomTom een omzet van 600 miljoen euro met Location Technology realiseren. De vrije kasstroom zal op 10 procent van de groepsomzet uitkomen.

Analisten mikken gemiddeld op een omzet van 656 miljoen euro met een rendement op de vrije kasstroom van 8 procent.

TomTom opent maandag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert donderdagmiddag een procent hoger op 7,13 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront