Europese beurzen sluiten opnieuw in mineur

Door ABM Financial News op 27 september 2023 18:53 | Views: 3.412

Europese beurzen sluiten opnieuw in mineur
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag opnieuw lager gesloten, mede door tegenvallende economische cijfers en verder oplopende rentes. De Duitse tienjaarsrente noteerde voor het eerst in 12 jaar weer boven de 2,80 procent.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 446,86 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent naar 15.216,55 punten. De Franse CAC 40 sloot nagenoeg onveranderd op 7.070,22 punten. De Britse FTSE sloot 0,5 procent lager op 7.590,96 punten.

"Het geloof dat de rentes weleens langer hoog kunnen blijven wordt steeds sterker, zolang er geen bevestiging is dat de economische groei sterk afkoelt en de inflatie sterker vertraagt", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Nu zien we wereldwijd wel dat het economisch momentum verzwakt, wat we kunnen aflezen uit de inkoopmanagersindices, maar de vrees voor een lange en diepe recessie lijkt juist te verdwijnen."

De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal zijn binnenkort weer beschikbaar. En tot nu toe hebben analisten dit jaar de winstgroei altijd onderschat, zo merkte Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild op.

Marco Kolanovic, de hoofdmarktstrateeg van JPMorgan, denkt dat de dalende inflatie bedrijven zal dwingen een deel van hun prijszettingsmacht op te geven die ze in het verleden hebben verworven toen de inflatie steeg en de prijzen omhoog gingen. Dat zou de marges en dus de winstgevendheid aantasten, waarschuwde Vranken.

Het Franse consumentenvertrouwen stond onder druk en daalde van 85 in augustus naar 83 deze maand. De verwachting was dat het vertrouwen stabiel zou blijven. Het Duitse consumentenvertrouwen daalde naar 26,5 negatief, van 25,6 negatief in september. Hier lag de verwachting op 26,0 negatief.

Olie werd woensdag opnieuw duurder. Een vat Brentolie steeg 2,8 procent en noteerde op 96,56 dollar. Vanmiddag werd bekend dat de Amerikaanse olievoorraden opnieuw zijn gedaald naar het laagste niveau van 2023. De voorraden daalden met 2,2 miljoen vaten tot 416,3 miljoen stuks.

Analisten van Goldman Sachs zeggen dat een aanhoudende stijging van de olieprijzen waarschijnlijk geen economische neergang zal veroorzaken, terwijl de analisten van S&P Global verwachten dat de olieprijzen in de nabije toekomst zullen matigen.

De euro/dollar zakte verder weg richting de 1,0520. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0564 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0577 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

H&M heeft in het derde kwartaal last gehad van het ongebruikelijke warme weer. De omzet van H&M steeg in het derde kwartaal, dat eindigde op 31 augustus, met 6 procent. Verder kondigde de modeketen een inkoopprogramma van eigen aandelen aan. Het aandeel wist 3,4 procent bij te schrijven.

In Amsterdam verloren de verzekeraars flink, na een rechterlijke uitspraak. NN Group daalde met bijna 19 procent en ASR Nederland met ruim 14 procent. 

In Parijs wist Total Energies te profiteren van de hogere olieprijs en sloot 1,7 procent hoger. In Londen werd Shell 1,1 procent duurder. Teleperformance daalde in de Franse hoofdindex met bijna 3 procent.

In Frankfurt stegen de aandelen Siemens en Siemens Energy met 3,3 en 2,4 procent. Fresenius daalde met 3,7 procent. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag aan het einde van de Europese handelsdag nagenoeg vlak.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront