(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een volatiele week beperkt hersteld van de koersklappen in de periode ervoor. Op een slot van 883,37 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 0,5 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 878,91 punten, toen een verlies van 3,1 procent op weekbasis. In de twee weken daarvoor daalde de AEX al met zo'n vier procent.
Volgens investment manager Simon Wiersma van ING lijken de financiële markten verder te normaliseren na de paniekverkopen als gevolg van het terugdraaien van de zogeheten carry trade van de Japanse yen, eind vorige week en afgelopen maandag.
"De uitverkoop lijkt grotendeels ingegeven door paniek, en niet zozeer door fundamentele economische zwaktes", zei beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten. "En paniek is een slechte raadgever."
De Japanse Nikkei ging maandag met ruim 12 procent onderuit, het grootste dagverlies sinds oktober 1987, aangewakkerd door recessievrees en zorgen over de carry trade. In de dagen erna wist de Japanse beurs wel te herstellen, maar op weekbasis daalde de index toch met 2,5 procent.
Woensdag benadrukte vicevoorzitter Shinichi Uchida van de Bank of Japan volgens persbureau Reuters dat de Japanse centrale bank de rentes niet zal wijzigen zolang de onrust in de markt aanhoudt. Met het oog op de grote volatiliteit zowel in Japan als op de internationale financiële markten, "is het noodzakelijk om voorlopig" geen nieuwe wijzigingen door te voeren", zei Uchida.
"Daarmee lijkt hij de angel eruit te hebben gehaald", zei Wiersma.
Volgens de expert van ING kan ook het argument van een aanstaande recessie in de VS de prullenbak in. "Van een sterke verzwakking van de arbeidsmarkt is geen sprake. Sterker nog: die verbetert", aldus Wiersma, die daarbij een aantal sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt aanhaalde.
De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, die eind juli nog flink stegen, hetgeen de recessievrees hielp aan te wakkeren, wisten in de eerste dagen van augustus juist weer te dalen. De verwachting lag voor de week eindigend op 3 augustus op 240.000 nieuwe aanvragen, maar het waren er 233.000, tegenover 250.000 een week eerder.
Het was ook het meest interessante cijfer van de week voor de markten, naast de inkoopmanagersindexen voor de mondiale dienstensector. Die cijfers namen ook iets van de recessiezorgen weg, met name in de VS, waar de dienstensector volgens S&P op peil bleef in juli. De cijfers van ISM toonden juist weer groei na krimp in juni.
"Bemoedigend nieuws", zo stelde Chris Williamson van S&P Global. Naast een "solide" economische groei wees hij op een afkoelende prijsinflatie.
In de eurozone was het beeld anders: daar groeide de dienstensector in juli minder hard. Zo bleef de samengestelde index voor juli nog maar net boven de grens van 50 die groei aanduidt.
Volgens Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, groeide de economie in de eurozone in juli in een "slakkentempo".
Ondanks het herstel richting het weekend, is de volatiliteit nog niet verdwenen. Analisten van Lynx wezen daarbij op de VIX-index, de zogeheten angstbarometer, die maandag piekte op 55 punten en vrijdag wel weer was gedaald tot 23,54 punten.
"De verhoogde volatiliteit van de afgelopen dagen kan zomaar eens een voorbode zijn voor de rest van het jaar. We hebben niet enkel te maken met toenemende economische zorgen en geopolitieke conflicten, ook de naderende verkiezingen [in de VS] in november zouden beleggers de komende maanden zenuwachtig kunnen houden. Historisch gezien neemt de volatiliteit richting verkiezingen meestal toe", stelde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.
Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management ziet ondanks de volatiliteit wel kansen voor beleggers in aandelen en bedrijfsobligaties.
Juvyns wees voor de camera van ABM Financial News op de sterke fundamenten en aanstaande renteverlagingen, die ook weer veel spaarders terug naar aandelen en bedrijfsobligaties zullen leiden. Sparen wordt na september weer een stuk minder aantrekkelijk, benadrukte de strateeg.
Klik hier voor: JPMorgan noemt koersval kans voor beleggers
Dat de Federal Reserve de rente in september zal verlagen lijkt vrijwel zeker, maar de kritiek zwelt aan dat de Amerikaanse centrale bank daarmee eigenlijk te laat is. William Dudley, voormalig voorzitter van de New York Fed, schreef afgelopen week in een opiniestuk dat de Fed de rente zo snel mogelijk met 150 tot 200 basispunten moet verlagen. "Hoewel het misschien al te laat is om een recessie af te wenden, betekent treuzelen dat de risico's onnodig worden vergroot", zei hij.
De euro/dollar handelde vrijdag ruim boven 1,09, vrijwel gelijk aan de stand een week geleden. De yen wist de schade op weekbasis te beperken, nadat de munt maandag nog fors hoger noteerde ten opzichte van de dollar.
Geopolitieke spanningen en het verbeterde marktsentiment richting het einde van de week, gaven de olieprijzen een impuls. De obligatierentes liepen op weekbasis wel op.
Stijgers en dalers
Chippers gingen afgelopen week aan kop in de AEX. Besi won 7,5 procent. ASML steeg 6,4 procent en ASMI 3,7 procent. Volgens analisten van Bank of America hebben ASML en ASMI beperkt last van de bezuinigingen die Intel vorige week aankondigde. Verder meldde persbureau Reuters afgelopen week op basis van uitspraken van de topman van Intel dat ASML bezig is om een tweede van zijn High NA EUV-machine aan de Amerikaanse chipreus te leveren. Verder zette Degroof Petercam ASML afgelopen week op de favorietenlijst. Geen enkele concurrent komt volgens analist Michael Roeg maar in de buurt van de groeiaanjagers die ASML heeft.
Aandelen die onder druk stonden door de recessiezorgen, waren hekkensluiter AkzoNobel, dat 3,9 procent daalde op weekbasis en Heineken, dat 2,0 procent verloor. Verder daalde Unilever afgelopen week 2,7 procent.
Ahold Delhaize daalde op weekbasis licht na het openen van de boeken. Volgens Jefferies overtrof Ahold wel de verwachtingen.
ABN AMRO zag de kwartaalrapportage inclusief een kleine outlookverhoging beloond worden met een koerswinst van 2,6 procent. ING sprak van goede resultaten.
ING zelf verloor op weekbasis 3,2 procent, maar noteerde afgelopen week ook ex-dividend.
In de AMX won Just Eat Takeaway 14,2 procent na een koopadviezen van Morgan Stanley en JPMorgan. "Vanaf dit punt zal er een ommekeer komen voor het aandeel", zeiden de analisten van JPMorgan. Volgens hen mist de markt het feit dat de activiteiten van het "nieuwe Just Eat" zijn gestabiliseerd en ook dat de balans hersteld is en het bestuur goed op de kosten let. De bank zette ook OCI op de kooplijst.
Dat aandeel was afgelopen week de verreweg de grootste stijger in de Midkap, met een plus van 22 procent, na cijfers en vooral ook een nieuwe desinvestering. ING en Jefferies reageerden positief op de verkoop van OCI Clean Ammonia Holding voor 2,35 miljard dollar. Jefferies, ING én Degroof Petercam verhoogden hun koersdoel voor OCI.
Flow Traders kon afgelopen week profiteren van de marktvolatiliteit en steeg 7,3 procent. WDP had het lastig en leverde 3,9 procent in.
SBM Offshore deed goede zaken, met een winst op weekbasis van 12,1 procent. De oliedienstverlener behaalde in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst, en stelde de outlook voor het lopende jaar opwaarts bij. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma en een nieuwe opdracht aangekondigd. ING sprak van sterke resultaten.
Ook de cijfers van Corbion kregen afgelopen week een positief onthaal, met een winst van 4,7 procent. Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel voor het aandeel te verhogen.
Bij de smallcaps ging PostNL na cijfers aanvankelijk hoger. De resultaten waren volgens ING iets beter dan verwacht. Toch leverde het aandeel op weekbasis 7,7 procent in. Net als ING noteerde het aandeel afgelopen week ook ex-dividend.
Smallcap Renewi daalde 1,4 procent op weekbasis na een kwartaalupdate. Renewi heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en de winstgevendheid zien stijgen.
Avantium won afgelopen week 3,6 procent, maar Ebusco leverde 8,1 procent in. Onward Medical daalde na een tussentijdse update met 1,6 procent.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!