(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week weer dichter naar de 900 punten gekropen, ondanks de politieke onrust in Frankrijk, waar de regering viel.
Op een slot van 891,67 punten vrijdag, won de AEX 1,1 procent op weekbasis. Een week eerder was dat een bescheiden winst van 0,2 procent op weekbasis.
De decembermaand begon overtuigend, waarbij de S&P 500, Nasdaq en DAX hun records aanscherpten.
Volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx kan de AEX koers zetten naar 924 punten, nu de index boven de 885 punten noteert. De weerstand op 924 punten is wel een barrière waar de AEX al vanaf de zomer moeite heeft om doorheen te breken, zei de expert van Lynx in een technische analyse.
Veel aandacht ging afgelopen week uit naar de politieke chaos in Frankrijk, waar de regering van de Franse premier Michel Barnier ten val kwam nadat het Assemblée nationale een motie van wantrouwen aannam. Barnier had geprobeerd de begroting voor 2025 door het parlement te loodsen zonder goedkeuring van de Tweede Kamer en dat kwam hem duur te staan.
"Er komt geen ontbinding van de Assemblée nationale of vervroegde verkiezingen tot juli 2025, omdat de grondwet een minimumperiode van een jaar tussen verkiezingen voorschrijft. President Emmanuel Macron zal een nieuwe premier moeten benoemen, die een nieuwe regering zal moeten vormen", legde ING uit.
Société Générale meent dat de Franse crisis het vertrouwen van de markt in het land heeft verzwakt. De politieke onzekerheid zal de investeringen en consumentenbestedingen waarschijnlijk onder druk zetten. Deze situatie versterkt het advies van de Franse bank om meer te beleggen in DAX-aandelen en minder in de CAC.
De rente op Franse staatsleningen liep afgelopen week op tot het niveau van Griekenland. Overigens betaalt Italië nog steeds meer, merkte marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank daarbij op. De situatie is volgens hem niet vergelijkbaar met de paniek op de obligatiemarkt die ontstond over de begroting van premier Liz Truss in het Verenigd Koninkrijk in 2022.
Volgens Mevissen zal de Franse regering toch tientallen miljarden moeten bezuinigen, en dat gaat onvermijdelijk ten koste van de sociale zekerheid. Met name een hogere pensioenleeftijd lijkt een logische stap, nu mensen ouder worden. "Maar we weten dat de Fransen dan altijd snel de straat op gaan."
Als de bezuinigingen worden uitgesteld, zal dit ten koste gaan van de bedrijfsinvesteringen en de economische groei in Frankrijk, die kan afzwakken tot 0,6 procent in 2025, denkt ING, terwijl Duitsland de economie zal zien krimpen.
Volgens econoom Bernard Keppenne van CBC Banque is het nu de vraag of er een besmettingsrisico is voor de rest van de eurozone. Volgens Keppenne is dat risico op dit moment nog klein. In Duitsland rommelde het de afgelopen tijd ook in de politiek en worden begin volgend jaar verkiezingen gehouden.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopcijfers. In november kromp de industrie in de eurozone nog harder, terwijl de dienstensector ook licht kromp.
"Deze cijfers ogen verschrikkelijk", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "Het lijkt wel of de recessie in de industrie in de eurozone nooit ophoudt."
Tekenen van herstel zijn er volgens de econoom niet. En dat is ook geen opbeurend nieuws voor 2025. Toch groeide de economie van de eurozone in het derde kwartaal wel iets harder dan in de drie maanden ervoor.
"De Europese Centrale Bank verkeert in een moeilijke positie. De economie heeft het moeilijk en heeft monetaire steun nodig. De inflatie is desondanks hardnekkig hoog, dus de ECB wil vermoedelijk agressieve renteverlagingen voorkomen." De econoom verwacht dan ook een beperkte verlaging van 25 basispunten op 12 december.
In de VS lijkt de industrie juist weer op weg naar groei, terwijl de dienstensector volgens ISM is vertraagd.
De stemming onder Amerikaanse fabrikanten verbeterde in november, gestimuleerd door het verdwijnen van de onzekerheid in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, evenals het vooruitzicht van een sterkere economische groei en meer protectionisme onder de nieuwe regering Trump in 2025, zei econoom Chris Williamson van S&P Global.
ISM zag juist dat inkoopmanagers voorzichtiger werden vanwege de mogelijke gevolgen van de door Trump aangekondigde importheffingen.
Het Amerikaanse banenrapport liet ondertussen zien dat er in november 227.000 banen bij zijn gekomen, terwijl het cijfer voor oktober opwaarts werd bijgesteld tot 36.000. Aanvankelijk was dit 12.000. Dat zwakke banencijfer was vooral het gevolg van natuurrampen en stakingen.
Voor november werd vooraf een banengroei van 214.000 verwacht.
De werkloosheid steeg conform de verwachting van 4,1 naar 4,2 procent in november, terwijl de loongroei op jaarbasis uitkwam op 4,03 procent.
Volgens econoom Chris Turner van ING was er een banencijfer boven de 300.000 en mogelijk een stabiele werkloosheid van 4,1 procent nodig geweest om echt te gaan twijfelen aan een nieuwe renteverlaging door de Fed op 18 december.
De marktverwachting voor nog een renteverlaging van 25 basispunten deze maand lag voorafgaand aan het banenrapport op 72 procent, maar steeg vervolgens naar 91 procent, om vervolgens weer iets terug te zakken tot 87 procent.
De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0570 en daarmee op weekbasis licht lager, terwijl de Amerikaanse obligatierentes ook licht daalden.
De olieprijzen stonden onder druk. OPEC+ besliste afgelopen week om de geplande productieverhogingen verder uit te stellen tot april.
Bitcoin wist afgelopen week voor het eerst door de 100.000 dollar te breken, maar noteerde daar vrijdag weer onder.
Investment manager Simon Wiersma van ING wees op een enorme instroom van 'echt geld' "door mensen die bang zijn de boot te hebben gemist. "Dat noemen we ook wel FOMO: ‘fear of missing out’. Niemand kan vertellen wat de werkelijke waarde van cryptomunten is, maar wat we wel weten is dat er met de koersstijging (in dollars) veel extra waarde wordt gecreëerd waar centrale banken geen vat op hebben. Het gebrek aan regulering kan leiden tot misstanden en bubbels", waarschuwde de marktkenner.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!