(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe beursweek maandag afwachtend begonnen, met een klein verlies aan het einde van de handelsdag. Op een slot van 896,44 punten, verloor de AEX 0,1 procent, in het rood getrokken door zwaargewicht Shell, dat onder druk stond na overnamegeruchten en de kelderende olieprijzen.
De adempauze volgt op een zonnige stemming voor het weekend, te danken aan het groeiende optimisme over een mogelijke de-escalatie van de handelsoorlog en sterke kwartaalcijfers van technamen als Meta en Microsoft.
Toch vond Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild het opmerkelijk hoe de aandelenmarkten afgelopen week reageerden, en dan vooral op de macrocijfers die in de VS verschenen.
"Op dit moment kan de overtuiging dat er in de toekomst geen recessie komt, heel erg wensdenken zijn. Niet dat een recessie vaststaat, maar Amerikaanse aandelen zijn geprijsd voor een zachte landing, niet voor een recessie", volgens de beleggingsstrateeg.
Vorige week lieten Amerikaanse bbp-cijfers een krimp zien in het eerste kwartaal en het is volgens Vranken niet uitgesloten dat de economie in de VS ook in het tweede kwartaal zal krimpen.
"Ook als april er solide genoeg uitziet, wacht dan op mei en juni", waarschuwt de expert van Bank Edmond de Rothschild.
Hoewel het technische plaatje er volgens analisten 'bullish' uitziet, hebben beleggers nog steeds genoeg redenen om voorzichtig te zijn, vindt ook Mark Hackett, marktstrateeg bij Nationwide.
De recente stijgingen van aandelen suggereren dat de bedrijfswinsten sterk genoeg zijn geweest om beleggers tevreden te stellen. Maar de spanningen zijn nog steeds hoog, aldus Hackett. Het Witte Huis moet nog steeds handelsovereenkomsten sluiten en de economische impact van de heffingen blijft onzeker.
Trump kondigde vannacht op Truth Social aan dat hij importheffingen van 100 procent wil zetten op buitenlandse films, om zo de Amerikaanse filmindustrie te redden. De aandelen van Amerikaanse streamingdiensten als Netflix en Disney stonden maandag flink onder druk op Wall Street.
Zondag liet de president ook van zich horen; in een interview met het Amerikaanse programma Meet the Press op NBC uitte hij opnieuw kritiek op Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die volgens hem de rente moet verlagen, maar dat niet doet omdat hij Trump niet mag.
Wel benadrukte Trump in hetzelfde interview opnieuw dat hij Powell niet voor het einde van zijn termijn, over ongeveer een jaar, zal vervangen, iets dat grondwettelijk gezien ook lastig is.
De Fed komt later deze week met zijn rentebesluit en zal vermoedelijk de federal funds rate handhaven op 4,25 tot 4,50 procent.
"De Fed kan simpelweg aangeven dat ze meer tijd nodig heeft en wil wachten om de effecten van de hogere importheffingen te zien. Ondertussen lijkt de banenmarkt, na de cijfers van vrijdag, nog steeds robuust genoeg en geen behoefte te hebben aan lagere rentes", aldus Vranken.
Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor de inkoopcijfers voor de Amerikaanse dienstensector. Die waren uiteenlopend, want de inkoopmanagersindex van S&P wees op een groeivertraging in april, terwijl de cijfers van ISM juist een groeiversnelling lieten zien.
De euro/dollar noteerde maandag rond het slot 0,3 procent hoger op 1,1333. De goudprijs profiteerde van de dalende greenback en steeg met ruim procent naar 3.320 dollar per ounce.
De olieprijzen daalden maandag tot het laagste niveau sinds februari 2021, nadat OPEC+ afgelopen weekend besloot om de productie ook in juni met ruim 400.000 vaten per dag op te voeren. De verhoging van OPEC+ in juni maakt deel uit van een breder plan om de productiebeperkingen van in totaal 2,2 miljoen vaten per dag geleidelijk af te bouwen.
"Saoedi-Arabië lijkt vastbesloten om de productie te verhogen om sjoemelende OPEC+ leden te straffen die zich niet aan de quota's hebben gehouden", zei Vranken. De dalende olieprijzen kunnen volgens de beleggingsstrateeg goed nieuws zijn voor de economische groei en voor een mogelijk lagere inflatie zorgen.
Stijgers en dalers
Verzekeraars deden maandag goede zaken in de AEX. ASR won 1,7 procent, NN Group steeg met 0,7 procent en Aegon eindigde 1,8 procent hoger. Bankaandelen stonden juist onder druk, met lichte verliezen voor ABN AMRO en ING.
ASML en ASMI leverden tot een procent in. Philips, dat morgenochtend de boeken opent, verloor eveneens een procent.
DSM-Firmenich en AkzoNobel gingen aan kop in de hoofdindex, met een plus van 2 procent.
Shell daalde met 1,9 procent. Persbureau Bloomberg meldde afgelopen weekend dat Shell samen met adviseurs werkt aan een mogelijke overname van zijn voormalige Britse rivaal BP, maar wacht op verdere dalingen van de aandelen en de olieprijs voordat ze beslist of er daadwerkelijk een bod wordt uitgebracht. Daarnaast stond het aandeel waarschijnlijk onder druk door de dalende olieprijzen.
In de Midcap kon Air France-KLM daar juist van profiteren. Het aandeel won 2,4 procent, net als Van Lanschot Kempen.
Verder leverden aan de oliesector gerelateerde aandelen als SBM Offshore en Fugro ruim 2 procent in.
Bij de kleine fondsen sloot defensiebedrijf Theon 5,1 procent hoger, steeg Accsys met 3,7 procent en won flitshandelaar Flow Traders 3,3 procent. Envipco leverde juist 4,2 procent in.
PostNL sloot 0,7 procent hoger in aanloop naar de cijfers dinsdag voorbeurs.
Lokaal won Ebusco 3,6 procent, na een verlies van dik 64 procent in de afgelopen week. De bussenbouwer heeft op korte termijn een aanzienlijke kapitaalinjectie nodig, zo bleek afgelopen week uit de jaarcijfers. Als Ebusco dit niet voor elkaar krijgt, kan dit leiden tot een faillissement, waarschuwde het bedrijf ook. Maandag nabeurs kondigde Ebusco dat het de resterende 5 miljoen euro van een lening van het Taiwanese Green Innovation heeft ontvangen en dus zijn de faillissementsaanvraag en bijbehorende rechtszaak, zoals vorige week aangekondigd, ingetrokken.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden maandag rond het Amsterdamse slot overwegend lager. Alleen de Dow Jones index kon nipt in het groen blijven.
Update: om aan te geven dat Ebusco dinsdag niet voor de rechter hoeft te komen na de ontvangst van 5 miljoen euro.
Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden