Aegon « Terug naar discussie overzicht

Aegon 2023

7.910 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 ... 392 393 394 395 396 » | Laatste
MorcaH
0
quote:

simidoc schreef op 24 juni 2023 07:59:

Aegon,al jaren dood geld.
Wel afhankelijk van wanneer je hebt gekocht.
simidoc
0
quote:

MorcaH schreef op 24 juni 2023 08:10:

[...]

Wel afhankelijk van wanneer je hebt gekocht.
Al meer dan tien jaar staat dit aandeel te kwakkelen tussen 4 en 5€.
Dood geld.Heb je niks aan.
nine_inch_nerd
0
quote:

MorcaH schreef op 24 juni 2023 08:10:

[...]
Wel afhankelijk van wanneer je hebt gekocht.
Precies!
En als je een te hoge GAK hebt/had, is er kans genoeg geweest deze te verlagen.
Met je kapitaal in Aegon krijg je nu genoeg dividend en tevens een mooie dekking om met opties rustig extra geld 'binnen te harken'.
CMD presentatie was dik in orde. De strategie is duidelijk. Geld klotst tegen de plinten en aandeelhouders worden beloond.
De €4,50 is doorbroken en het mechanisme gaat vanzelf werken als na de complete afhandeling van de ASR deal de agressieve aandelen-inkoop (12 maanden is zeer snel) gaat starten.

Frustrerende one-liners zie je overal. Wat daar de toegevoegde waarde van is....(?)
Maar oké, als het oplucht, dan is dat prima.
objectief
1
quote:

simidoc schreef op 24 juni 2023 08:18:

[...]

Al meer dan tien jaar staat dit aandeel te kwakkelen tussen 4 en 5€.
Dood geld.Heb je niks aan.
Alleen dit jaar al onder de 4 en boven de 5 en nu een dividendaankondiging van 0,40 (ca 9%).
Niet bepaald dood geld, maar je dient wel actief te beleggen.
LTBelegger
2
Ik denk dat de de range €4 - €5 binnenkort wordt verlaten. Met een inkoop aandelen verdwijnen er bijna 300 miljoen aandeelhouders.

Ik denk dat Aegon niet zal stoppen na de inkoop van 1,5 miljard omdat de cashflow zal toenemen de komende jaren en dat zullen ze deels gebruiken voor inkopen van aandelen.
4finance
1
quote:

LTBelegger schreef op 24 juni 2023 09:03:

Ik denk dat de de range €4 - €5 binnenkort wordt verlaten. Met een inkoop aandelen verdwijnen er bijna 300 miljoen aandeelhouders.

Ik denk dat Aegon niet zal stoppen na de inkoop van 1,5 miljard omdat de cashflow zal toenemen de komende jaren en dat zullen ze deels gebruiken voor inkopen van aandelen.
Met dit grote aandelen inkoopprogramma komen er mooie tijden aan voor aandeelhouders. Veel verrassingen op de KT en LT hier.
Ik bezit fors aandelen AEGON. Dus mijn mening is gekleurd ;-)
nine_inch_nerd
6
Samenvatting...CMD 22 juni '23
Sla deze maar op en kijken hoe we volgend jaar juli erbij staan.

De bonanza bij Aegon

Aegon presenteerde donderdag haar toekomstplannen. Er komt een hoop geld richting de aandeelhouders en verder zet Aegon het Amerikaanse Transamerica verder in de steigers.

- Focus op kapitaalallocatie
- Veel geld richting aandeelhouders
- Transamerica wordt uitgebouwd

Aegon refereert aan de Capital Markets Day van 2020, toen Friese net aangetreden was. Hij moest hard aan het werk om Aegon weer op de rit te krijgen. Dat Chapter 1, zoals Aegon het noemde, is nu afgesloten.

De volgende stap, Chapter 2, gaat over kapitaalallocatie en verdere focus. Met name Transamerica wordt in de steigers gezet, terwijl met de verkoop van Aegon NL aan ASR veel geld vrijgespeeld wordt dat uitgekeerd gaat worden aan de aandeelhouder.

Die doelen moeten leiden tot nieuwe financiële targets. De kapitaalgeneratie moet omhoog van €1 miljard naar €1,2 miljard, de vrije kasstroom van €600 miljoen naar €800 miljoen en het dividend wordt opgetrokken van nu €0,30 naar straks in 2025 €0,40 per aandeel.

Strategic Assets en Financial Assets

Aegon onderscheidt Strategic Assets en Financial Assets. Dit kun je vertalen met kernactiviteiten en niet-kernactiviteiten, die (op termijn) verkocht kunnen worden.

Het idee is dat je geld stopt in de strategische activa, omdat je daar wilt groeien. Het geld dat vastzit in de financiële activa wil je juist vrijspelen om of in te zetten in de strategische assets, dan wel uit te keren aan de aandeelhouders.

Het was al bekend dat Aegon €1,5 miljard van de verkoopopbrengst van Aegon NL aan de aandeelhouders terug wilde betalen. Dat gebeurt in de vorm van aandeleninkoop. Zodra de deal officieel rond is, start Aegon een 12-maands aandeleninkoopprogramma.

Dat is nog maar het begin. Er wordt de komende jaren nog veel meer kapitaal vrijgespeeld. Onder andere door in de VS bepaalde onderdelen te categoriseren als Financial Assets, wat een mooi woord is voor ‘Te koop zetten’.

Dit kan materieel worden als Aegon tegen 2027 Legacy Universal Life and Single Premium Group Annuities verkoopt. Dat zou een additionele €1,2 miljard kunnen vrijspelen op termijn. De volledige vrijval van $ 1,2 miljard aan kapitaal kan worden ingezet om het resterende kapitaal vrij te maken binnen de niet-kernactiviteiten in de VS.

Dit is een vrij technisch verhaal, heeft te maken met kapitaalbuffers maar als het Aegon lukt om zich geheel uit die Amerikaanse non-core terug te trekken dan levert dan een kapitaalvrijval op van zelfs $2-2,4 miljard.

Daarnaast is er teveel kapitaal in de holding opgeslagen, hiervan verwacht men ook dat er €700 miljoen vrijkomt.

Aegon Asset Management

Dan richting 2024: Friese geeft aan nu nog niet te willen speculeren over Aegon Asset Management, deze tak zelfs te willen versterken, maar dat daar in 2024 een nieuw ei over gelegd zal worden.

NNIP, de asset management tak van NN, is verkocht voor €2 miljard aan Goldman Sachs. Aegon heeft ongeveer 1.5 keer zoveel assets under management. Dit zou dus voor Aegon ook minimaal €2 miljard, of meer, afhankelijk van de fee-structuur, kunnen opleveren.

Uit de extra kapitaalgeneratie richting 2025 mag je dan een hoger dividend verwachten, dat gaat naar 40 cent per aandeel, en wellicht ook een standaard aandeleninkoopprogramma van €250-300 miljoen.

ASR-deal

Dan is er nog het belang in ASR. Dat is een financieel belang van 29.9% dat Aegon zes maanden vast moet houden. Ook hier geen heilige huisjes. Je ziet dat de waarde per aandeel Aegon nu €1,27 is.

Als straks voor €1,5 miljard aan eigen aandelen is ingekocht, stijgt dat naar €1,54 per aandeel Aegon. Enigszins optimistisch wordt ook de waarde per aandeel genoemd wanneer de koers van ASR richting de koersdoelen van analisten gaat.

In principe houdt Aegon het belang vast tot de intrinsieke waarde bereikt is, óf: tot er zich een betere investeringskans aandient. Aegon houdt dus ook hier alle opties open. Logischerwijs willen ze nu geen druk op het aandeel asr creëren.

Je zou deze waarde van het aandeel Aegon af kunnen halen en dan de kapitaalgeneratie van de overige takken op een aandeel van €3 omslaan….

Transamerica verder in de steigers

Het Amerikaanse onderdeel Transamerica wordt de belangrijkste pijler onder Aegon’s strategie. Desondanks blijft het hoofdkantoor in Den Haag. Wie de dienstdoende toezichthouder wordt is nog niet helemaal duidelijk.

Bij de presentatie op de CMD was er veel tijd ingeruimd voor de CEO van Transamerica, Will Fuller. Kort gezegd komt het erop neer dat Aegon vol inzet op groei in het middensegment in Amerika.

Er zijn zo’n 68 miljoen middle class gezinnen, waarbij het inkomen tussen de 50.000 en 200.000 dollar ligt. Deze groep is ‘underserved’ en heeft behoefte aan het zelf opbouwen van een spaarpotje voor de oude dag.

Friese zegt dat 40% van deze gezinnen een migratie-achtergrond hebben, en dat de groep verzekeringsagenten die via World Financial Group bij Transamerica in dienst is óók uit diezelfde gemeenschappen komt.

Overheden laten burgers op het gebied van pensioenopbouw steeds meer zelf uitzoeken en daar ligt de kans voor Transamerica.

Om de omzet bij Transamerica verder te laten groeien, wordt er fors ingezet op groei via het eigen netwerk van verzekeringsagenten.

De World Financial Group is eigendom van Transamerica en heeft een netwerk van 67.000 verzekeringsagenten, die overigens niet alleen producten van Transamerica verkopen maar ook van andere verzekeraars.

Dat aantal moet omhoog van 67.000 naar 110.000, een groei van 57%. Daarbij moeten de agenten meer gaan verkopen, zodat de groei dubbel aangejaagd wordt. Amerikanen kunnen zich op de site aanmelden als tussenpersoon.

Conclusie: veel kapitaal richting aandeelhouders

De queeste van Lard Friese bij Aegon is een prachtig voorbeeld hoe een bedrijf aandeelhouderswaarde naar boven kan halen. Door kapitaal vrij te spelen, slimme keuzes te maken en te zorgen dat bepaalde bedrijfsonderdelen bij een ‘betere’ eigenaar terechtkomen.

De verkoop van Aegon NL aan asr is daarvan een goed voorbeeld. Met deze fusie wordt een hele sterke partij gecreëerd op de Nederlandse markt, waar zowel asr als Aegon straks de revenuen van plukken.

Aegon gaat in de komende jaren veel geld teruggeven aan aandeelhouders in de vorm van aandeleninkoop en dividenden:

Dividend van €0,3 over 2023, €0,35 over 2024 en €0,4 over 2025. Dividendrendement van gemiddeld 7,8%
Inkoop van €1,5 miljard na de verkoop vanAegon Nederland. Op de huidige koers een rendement van 16%.
Kapitaal in de holding van €700 miljoen: opnieuw 8%
Dan ligt nog in het verschiet de management acties in de VS, waarmee miljarden aan kapitaal vrijgespeeld gaat worden, een eventuele verkoop van Aegon Asset Management en het belang in ASR dat verkocht zou kunnen worden.

De teruggave aan aandeelhouders geschiedt niet via superdividenden maar via aandeleninkoopprogramma’s waardoor er een enorme bodem onder het aandeel komt te liggen en de winst per aandeel fors zal stijgen.

Daarom is het hogere dividend ook niet zo moeilijk te verwezenlijken: over een jaar staan er 17% minder aandelen uit, na het aandeleninkoopprogramma van €1,5 miljard.

Tot slot: Puur staaltje kapitaalallocatie

Door meer focus en keuzes heeft Friese ervoor gezorgd dat er enerzijds veel kapitaal beschikbaar komt voor de aandeelhouders, terwijl er aan de andere kant een hogere kapitaalgeneratie en cashflow in het verschiet ligt.

Het zijn plannen, en die moeten nog uitgevoerd worden, maar als dat lukt, dan komt er een heuse bonanza op gang bij Aegon en is de huidige koers veel te laag.

RvdN
4
niceguy19502020
1
@simidoc Wat ben ik blij met AEGON dood geld.

Ik heb een aantal weken geleden enige tientallen calls AEGON strike €4,20, out-of-the-money met als expiratiedatum 21-07-2023 gekocht. Van de winst heb ik gisteren 200 aandelen AEGON bijgekocht voor € 4,42 AEGON is een echte Bonanza en gelukkig heb ik dat tijdig ingezien.

De verstandige belegger kijkt vooruit en niet naar het AEGON verleden. De combinatie van share buy back en dividend zorgt voor een prachtig rendement.
niceguy19502020
2
HenkdeV
0
quote:

4finance schreef op 24 juni 2023 09:12:

[...]

Met dit grote aandelen inkoopprogramma komen er mooie tijden aan voor aandeelhouders. Veel verrassingen op de KT en LT hier.
Ik bezit fors aandelen AEGON. Dus mijn mening is gekleurd ;-)
Wanneer het maar groen is:-).
[verwijderd]
5
De beleggersdag waar beleggers in Aegon reikhalzend naar uitkeken draaide toch uit op een lichte teleurstelling. Het meest verrassend is dat er de komende drie jaar veel kapitaal terugvloeit naar aandeelhouders. Dat bleek echter niet voldoende om de koers een zetje omhoog te geven.

Topman Lard Friese zal toch met enige teleurstelling terugkijken op de strategiedag van Aegon die deze week -donderdag 22 juni- plaatsvond.

Toen hij in augustus 2019 verzekeraar NN verruilde voor Aegon was hij de gevierde man en vloog de koers in de ochtendhandel omhoog met ruim 3 procent.Door broodnodige maar harde ingrepen van Friese – denk aan kostenverlagingen en desinvesteringen – bleef de koers verder klimmen (40 procent inclusief dividend).

Maar donderdag geen konijnen uit de hoge hoed of grote strategische wijzigingen en het aandeel kwam niet van zijn plek.

Dat Friese nu al zijn kaarten op de Verenigde Staten zet, waar de prestaties al jaren achterblijven, zag iedereen wel aankomen. Voor concrete plannen rond de andere activiteiten – het Verenigd Koninkrijk, de vermogensbeheerder en deelnemingen in opkomende markten – vroeg hij nog even geduld.

Hoe Aegon het "volle potentieel uit deze bedrijven" gaat halen, doet het op een investeerdersdag in 2024 uit de doeken. De grootste verrassing was dat aandeelhouders getrakteerd zullen worden op royale uitkeringen.

Een-derde inleg terug in 3 jaar
Donderdag bevestigde Friese dat Aegon voor 1,5 miljard euro eigen aandelen gaat inkopen zodra de deal met ASR rond is. Dat zal naar verwachting over enkele weken gebeuren.

Daarnaast belooft Aegon het dividend op te schroeven van (naar verwachting) 30 cent over dit jaar tot 40 cent in 2025. Voor het perspectief: vorig jaar bedroeg de uitkering 23 cent per aandeel. Door de inkopen zal het aantal uitstaande aandelen fors dalen (van circa 1,9 miljard naar 1,6 miljard), wat een drukkend effect heeft op de absolute dividenduitkeringen. Maar als we uitgaan van 35 cent dividend in 2024 (Aegon geeft geen exact bedrag), zullen beleggers circa 1,7 miljard euro aan dividend tegemoet kunnen zien tot 2025.

Bij elkaar vloeit er dus 3,2 miljard euro naar beleggers (1,5 miljard inkopen en 1,7 miljard aan dividend). Dat is maar liefst 37 procent van de huidige beurswaarde van Aegon van 8,5 miljard euro.

En dan hebben we het nog niet gehad over Aegons aandelenbelang van net geen 30 procent in ASR dat ongeveer 2,5 miljard euro waard is (29 procent van de beurswaarde Aegon).

Friese gaf nog maar een keer aan een "strategisch en ondersteunende aandeelhouder in ASR te willen zijn". Maar hij maakte daar wel de kanttekening bij dat het belang "in principe’ wordt aangehouden tot de aandelenkoers de intrinsieke waarde weerspiegelt, tenzij zich waardecreërende kansen voordoen".

Intrinsieke waarde
Hoe Aegon precies de intrinsieke waarde van een aandeel ASR becijfert, bleef onduidelijk. Maar in de presentatiesheets werd wel het gemiddelde koersdoel van analisten vermeld. Dat ligt op 50 euro, circa 25 procent boven de huidige koers van ASR (slotkoers donderdag: 39,09 euro).

In ieder geval is het belang in ASR op dit moment circa 2,5 miljard euro waard, omgerekend circa 29 procent van Aegons beurskoers van 4,41 euro (slotkoers donderdag). Zou Aegon het pakket aandelen geheel verkopen dan loopt het bedrag aan uitkeringen dus op tot tweederde van de beurskoers.

Bij verkoop van aandelen ASR krijgt Aegon-belegger 2,93 euro van de koers van 4,41 euro retour

*Bron. CMD-presentatie. Berekeningen VEB op basis van slotkoersen donderdag 22 juni.

Niet gedekt
Aegon wijst er in de presentatiesheets op dat de "hogere dividenden goed gedekt zijn door de vrije kasstroom". Die graadmeter moet groeien van 600 miljoen euro in 2023 tot 800 miljoen euro in 2025.

Kort en wel liggen de bedragen die Aegon ieder jaar uit de vier verzekeringsonderdelen – VS, VK, vermogensbeheer en ASR (via dividend op het belang) – naar de holding kan trekken ruim boven de beloofde dividenduitkeringen tot 2025.

Bij de grafiekjes in de presentatie geeft Aegon geen exacte getallen (zie blz. 86), maar het is iedereen duidelijk dat vooral de dividenden van ASR ervoor zorgen dat Aegons eigen kasstroom kan groeien.

Enig rekenwerk laat zelfs zien dat zonder de – steeds hogere – dividenden van ASR er onvoldoende cash naar Den Haag vloeit om de dividendbelofte aan eigen Aegon-beleggers te kunnen inlossen.

De verwachting in de markt is dat ASR de dividenden kan opschroeven van 2,70 euro per aandeel vorig jaar tot 3,36 euro per aandeel in 2025 vanwege synergievoordelen van de fusie met Aegon Nederland.

Zonder de dividenden van ASR is Aegon’s kasstroom ontoereikend om dividend te kunnen betalen

*Bron. Capital Markets Day Presentatie. Voor het dividend van ASR is de gemiddelde taxatie van analisten genomen (Bloomberg).

Troefkaart
De analyse laat zien dat de vrije kasstroom van Aegon, en vooral de groei hiervan in de komende jaren, nog steeds sterk afhankelijk is van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten, die nu in handen zijn van ASR.

Aegon zal het aandelenpakket in ASR daarom alleen tegen een mooie prijs willen verkopen, ter compensatie van het opdrogen van de dividendstroom uit Utrecht. De hoge verkoopopbrengst zou Friese dan moeten gebruiken om aandelen Aegon terug te kopen, wat het absolute dividendbedrag naar beneden drukt (want: minder uitstaande aandelen). De lagere kasstroom blijft dan toereikend om een steeds hoger dividend per aandeel te betalen.

En dan heeft Friese nog een andere troefkaart: de buffer van de holding. In de holding zit nu 1,4 miljard euro in de kas. Aegon streefde altijd naar een cashbedrag van tussen de 0,5 en 1,5 miljard euro, maar gaf donderdag aan op korte termijn te willen mikken op het midden van de bandbreedte.

Plots is dus 400 miljoen euro cash overtollig verklaard.

Friese liet weten dat het "overtollig kapitaal van de holding zal teruggegeven aan de aandeelhouders bij afwezigheid van kansrijke investeringen". Door aandelen in te kopen met overtollige buffers hoeft het ook iets minder te leunen op het dividend uit Utrecht, waardoor het wat aandelen ASR zou kunnen verkopen.

Pijn
Alles overziend, zit Aegon ruim genoeg in zijn jasje om de komende jaren grif uit te keren. Maar omgekeerd betekenen de hoge cashrendementen – per definitie – dat de verzekeringsactiviteiten waar Aegon mee door wil laag gewaardeerd worden op de beurs.

Wie alle uitkeringen aftrekt van Aegons beurswaarde (inclusief het ASR-belang), zal zien dat een beurswaarde resteert voor de activiteiten in de VS, het VK en de deelnemingen in opkomende markten (China, Brazilië en Spanje/Portugal) van rond de 3 miljard euro. Dat lijkt betrekkelijk laag voor activiteiten die 570 miljoen euro aan vrije kasstroom moeten genereren in 2025, en daarna verder moet groeien als de activiteiten in de VS weer op de rails staan.

De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB
maarten030
1
quote:

free 1, RoE en P/B telt schreef op 24 juni 2023 18:19:

De beleggersdag waar beleggers in Aegon reikhalzend naar uitkeken draaide toch uit op een lichte teleurstelling. Het meest verrassend is dat er de komende drie jaar veel kapitaal terugvloeit naar aandeelhouders. Dat bleek echter niet voldoende om de koers een zetje omhoog te geven.

Topman Lard Friese zal toch met enige teleurstelling terugkijken op de strategiedag van Aegon die deze week -donderdag 22 juni- plaatsvond.

Toen hij in augustus 2019 verzekeraar NN verruilde voor Aegon was hij de gevierde man en vloog de koers in de ochtendhandel omhoog met ruim 3 procent.Door broodnodige maar harde ingrepen van Friese – denk aan kostenverlagingen en desinvesteringen – bleef de koers verder klimmen (40 procent inclusief dividend).

Maar donderdag geen konijnen uit de hoge hoed of grote strategische wijzigingen en het aandeel kwam niet van zijn plek.

Dat Friese nu al zijn kaarten op de Verenigde Staten zet, waar de prestaties al jaren achterblijven, zag iedereen wel aankomen. Voor concrete plannen rond de andere activiteiten – het Verenigd Koninkrijk, de vermogensbeheerder en deelnemingen in opkomende markten – vroeg hij nog even geduld.

Hoe Aegon het "volle potentieel uit deze bedrijven" gaat halen, doet het op een investeerdersdag in 2024 uit de doeken. De grootste verrassing was dat aandeelhouders getrakteerd zullen worden op royale uitkeringen.

Een-derde inleg terug in 3 jaar
Donderdag bevestigde Friese dat Aegon voor 1,5 miljard euro eigen aandelen gaat inkopen zodra de deal met ASR rond is. Dat zal naar verwachting over enkele weken gebeuren.

Daarnaast belooft Aegon het dividend op te schroeven van (naar verwachting) 30 cent over dit jaar tot 40 cent in 2025. Voor het perspectief: vorig jaar bedroeg de uitkering 23 cent per aandeel. Door de inkopen zal het aantal uitstaande aandelen fors dalen (van circa 1,9 miljard naar 1,6 miljard), wat een drukkend effect heeft op de absolute dividenduitkeringen. Maar als we uitgaan van 35 cent dividend in 2024 (Aegon geeft geen exact bedrag), zullen beleggers circa 1,7 miljard euro aan dividend tegemoet kunnen zien tot 2025.

Bij elkaar vloeit er dus 3,2 miljard euro naar beleggers (1,5 miljard inkopen en 1,7 miljard aan dividend). Dat is maar liefst 37 procent van de huidige beurswaarde van Aegon van 8,5 miljard euro.

En dan hebben we het nog niet gehad over Aegons aandelenbelang van net geen 30 procent in ASR dat ongeveer 2,5 miljard euro waard is (29 procent van de beurswaarde Aegon).

Friese gaf nog maar een keer aan een "strategisch en ondersteunende aandeelhouder in ASR te willen zijn". Maar hij maakte daar wel de kanttekening bij dat het belang "in principe’ wordt aangehouden tot de aandelenkoers de intrinsieke waarde weerspiegelt, tenzij zich waardecreërende kansen voordoen".

Intrinsieke waarde
Hoe Aegon precies de intrinsieke waarde van een aandeel ASR becijfert, bleef onduidelijk. Maar in de presentatiesheets werd wel het gemiddelde koersdoel van analisten vermeld. Dat ligt op 50 euro, circa 25 procent boven de huidige koers van ASR (slotkoers donderdag: 39,09 euro).

In ieder geval is het belang in ASR op dit moment circa 2,5 miljard euro waard, omgerekend circa 29 procent van Aegons beurskoers van 4,41 euro (slotkoers donderdag). Zou Aegon het pakket aandelen geheel verkopen dan loopt het bedrag aan uitkeringen dus op tot tweederde van de beurskoers.

Bij verkoop van aandelen ASR krijgt Aegon-belegger 2,93 euro van de koers van 4,41 euro retour

*Bron. CMD-presentatie. Berekeningen VEB op basis van slotkoersen donderdag 22 juni.

Niet gedekt
Aegon wijst er in de presentatiesheets op dat de "hogere dividenden goed gedekt zijn door de vrije kasstroom". Die graadmeter moet groeien van 600 miljoen euro in 2023 tot 800 miljoen euro in 2025.

Kort en wel liggen de bedragen die Aegon ieder jaar uit de vier verzekeringsonderdelen – VS, VK, vermogensbeheer en ASR (via dividend op het belang) – naar de holding kan trekken ruim boven de beloofde dividenduitkeringen tot 2025.

Bij de grafiekjes in de presentatie geeft Aegon geen exacte getallen (zie blz. 86), maar het is iedereen duidelijk dat vooral de dividenden van ASR ervoor zorgen dat Aegons eigen kasstroom kan groeien.

Enig rekenwerk laat zelfs zien dat zonder de – steeds hogere – dividenden van ASR er onvoldoende cash naar Den Haag vloeit om de dividendbelofte aan eigen Aegon-beleggers te kunnen inlossen.

De verwachting in de markt is dat ASR de dividenden kan opschroeven van 2,70 euro per aandeel vorig jaar tot 3,36 euro per aandeel in 2025 vanwege synergievoordelen van de fusie met Aegon Nederland.

Zonder de dividenden van ASR is Aegon’s kasstroom ontoereikend om dividend te kunnen betalen

*Bron. Capital Markets Day Presentatie. Voor het dividend van ASR is de gemiddelde taxatie van analisten genomen (Bloomberg).

Troefkaart
De analyse laat zien dat de vrije kasstroom van Aegon, en vooral de groei hiervan in de komende jaren, nog steeds sterk afhankelijk is van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten, die nu in handen zijn van ASR.

Aegon zal het aandelenpakket in ASR daarom alleen tegen een mooie prijs willen verkopen, ter compensatie van het opdrogen van de dividendstroom uit Utrecht. De hoge verkoopopbrengst zou Friese dan moeten gebruiken om aandelen Aegon terug te kopen, wat het absolute dividendbedrag naar beneden drukt (want: minder uitstaande aandelen). De lagere kasstroom blijft dan toereikend om een steeds hoger dividend per aandeel te betalen.

En dan heeft Friese nog een andere troefkaart: de buffer van de holding. In de holding zit nu 1,4 miljard euro in de kas. Aegon streefde altijd naar een cashbedrag van tussen de 0,5 en 1,5 miljard euro, maar gaf donderdag aan op korte termijn te willen mikken op het midden van de bandbreedte.

Plots is dus 400 miljoen euro cash overtollig verklaard.

Friese liet weten dat het "overtollig kapitaal van de holding zal teruggegeven aan de aandeelhouders bij afwezigheid van kansrijke investeringen". Door aandelen in te kopen met overtollige buffers hoeft het ook iets minder te leunen op het dividend uit Utrecht, waardoor het wat aandelen ASR zou kunnen verkopen.

Pijn
Alles overziend, zit Aegon ruim genoeg in zijn jasje om de komende jaren grif uit te keren. Maar omgekeerd betekenen de hoge cashrendementen – per definitie – dat de verzekeringsactiviteiten waar Aegon mee door wil laag gewaardeerd worden op de beurs.

Wie alle uitkeringen aftrekt van Aegons beurswaarde (inclusief het ASR-belang), zal zien dat een beurswaarde resteert voor de activiteiten in de VS, het VK en de deelnemingen in opkomende markten (China, Brazilië en Spanje/Portugal) van rond de 3 miljard euro. Dat lijkt betrekkelijk laag voor activiteiten die 570 miljoen euro aan vrije kasstroom moeten genereren in 2025, en daarna verder moet groeien als de activiteiten in de VS weer op de rails staan.

De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB
Het is juist perfect gegaan! Geen verrassingen gemeld dat de koers zou kunnen laten stijgen. Inkoop op 4.50 is beter dan op 5.50.
Hope76
0
De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB

Bij de VEB wordt Friese wel erg negatief afgeschilderd........ Of dat dat nou terecht is?
Brimily
0
quote:

Hope76 schreef op 24 juni 2023 21:35:

De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB

Bij de VEB wordt Friese wel erg negatief afgeschilderd........ Of dat dat nou terecht is?
dat vind ik niet terecht, er is nu in ieder geval een duidelijke visie afgegeven. Onder vorige ceo was er veel onduidelijkheid. Ik heb er vertrouwen in en zit en ga vol in Aegon. Rendement van 6% per jaar moet toch haalbaar zijn buiten koers stijging om.
nine_inch_nerd
2
quote:

Hope76 schreef op 24 juni 2023 21:35:

De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB

Bij de VEB wordt Friese wel erg negatief afgeschilderd........ Of dat dat nou terecht is?
Ik heb een meneer van de VEB bij de aandeelhoudersvergadering van DSM Firmenich AG gehoord en gezien.
Dáár hadden ze hun bek moeten open trekken (plat gezegd). Wat daar gebeurd is met die fusie. VEB praatte lief mee met de twee CEO’s.
Sorry hoor, maar de context richting Aegon is dan zeer naïef en niet serieus te nemen.
Bache
3
"Wie alle uitkeringen aftrekt van Aegons beurswaarde (inclusief het ASR-belang), zal zien dat een beurswaarde resteert voor de activiteiten in de VS, het VK en de deelnemingen in opkomende markten (China, Brazilië en Spanje/Portugal) van rond de 3 miljard euro. Dat lijkt betrekkelijk laag voor activiteiten die 570 miljoen euro aan vrije kasstroom moeten genereren in 2025, en daarna verder moet groeien als de activiteiten in de VS weer op de rails staan."

Los van de gebrekkige taalkundige formuleringen, vergeet de auteur Aegon AM te vermelden voor de resterende activiteiten. De vermogensbeheerdivisie kan tot 3 miljard opleveren, waardoor de waarderingspropositie een heel andere inslag krijgt.
Hope76
0
quote:

nine_inch_nerd schreef op 24 juni 2023 22:51:

[...]

Ik heb een meneer van de VEB bij de aandeelhoudersvergadering van DSM Firmenich AG gehoord en gezien.
Dáár hadden ze hun bek moeten open trekken (plat gezegd). Wat daar gebeurd is met die fusie. VEB praatte lief mee met de twee CEO’s.
Sorry hoor, maar de context richting Aegon is dan zeer naïef en niet serieus te nemen.
Ja ik dacht dat de VEB een zeer serieuze organisatie was...... Maar dit valt mij wat tegen. Dan de VEB maar iets minder serieus nemen :-)
Bache
0
[verwijderd]
0
quote:

Hope76 schreef op 24 juni 2023 21:35:

De man die als verlosser van Aegon werd binnengehaald kon beleggers donderdag niet overtuigen. Dat zal steken.
VEB

Bij de VEB wordt Friese wel erg negatief afgeschilderd........ Of dat dat nou terecht is?
zeg nu zelf wat heeft de koers van Aegon gedaan onder Lard? de laatste drie jaar veel beloven, maar koers is tijdens zijn bewind gedaalt. Beter denk ik op langere termijn maar vele jaren daarvoor ook geen vertrouwen en koersverhogingen. Vooralsnog geen bal opgeschoten.
7.910 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 ... 392 393 394 395 396 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 3 mei 2024 17:35
Koers 5,882
Verschil +0,024 (+0,41%)
Hoog 5,940
Laag 5,854
Volume 4.842.031
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 5.366.703

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront