Adyen doet handreiking aan teleurgestelde beleggers.
In het kort
•Adyen organiseert voor het eerst in zijn bestaan een beleggersdag, op 8 november.
•Dat hangt samen met de brede kritiek die beleggers hebben op de strategie van het betaalbedrijf.
•De onrust ontstond toen Adyen in een paar dagen tijd de helft van zijn beurswaarde verloor.
Adyen laat voor het eerst in zijn bestaan beleggers aan het woord, tijdens een Investor Day op 8 november. De stap moet gezien worden in het licht van de afstraffing die het betaalbedrijf kreeg op de beurs nadat het zijn halfjaarresultaten had gepubliceerd.
Het aandeel van de voormalige beurslieveling verloor op die dag, 17 augustus, bijna 50%. Daarmee ging €17,5 mrd in rook op, meer dan de totale beurswaarde van ABN Amro. In de dagen daarna zakte de koers verder weg, tot ruim 50% onder het niveau van voor de cijferpresentatie.
Toen beleggers van de eerste schok waren bekomen, stak een storm van kritiek op. Adyen staat bekend als eigenzinnig. Het bedrijf geeft nooit omzetverwachtingen af, verstrekt niet meer dan eens per halfjaar een cijferupdate en houdt vast aan zijn langetermijnstrategie. Dat moest het bestuur ontgelden in de dagen na de halfjaarresultaten.
Stap naar volwassenheid
'Het resultaat van Adyen was niet geweldig, net als de communicatie over de cijfers', zegt Hannes Leitner, fintechanalist bij Jefferies. 'Bedrijven als Adyen zouden daar op een volwassen manier mee om moeten gaan. Ze hebben nog wel wat te leren op dat gebied.'
Met de aankondiging van dinsdag krijgen analisten en beleggers waar ze al jaren om vragen: meer inspraak over de koers die het bedrijf volgt. 'Adyen wil nooit iets kwijt over de kortetermijnverwachtingen. Als het resultaat al een paar keer tegenvalt, dan zal je daar toch op moeten reageren', zegt Leitner.
De woordvoerder van Adyen bevestigt dat de beleggersdag in november samenhangt met de wensen van investeerders. 'We hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met onze aandeelhouders. We vinden het belangrijk dat we beschikbaar zijn voor de vragen die er leven.'
In het verleden organiseerde Adyen wel een zogenoemde capital markets day voor investeerders. Deze bijeenkomst had meer het karakter van een bedrijfspresentatie, dan van een aandeelhoudersbijeenkomst. Hoe de betaalinstelling de beleggersdag gaat invullen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. 'We zijn het programma nog aan het finaliseren.'
San Francisco
De bijeenkomst wordt in San Francisco georganiseerd en niet in Amsterdam, waar het hoofdkantoor gevestigd is en het bedrijf in een beursnotering heeft. 'In de Verenigde Staten zitten veel van onze grote investeerders en San Francisco is onze grootste vestiging buiten Amsterdam', zegt de woordvoerder daarover.
De kritiek op Adyen focust zich de kostenontwikkeling bij het bedrijf. In de sector waarin het actief is, fintech, is het al enige tijd crisis. Bedrijven halen minder makkelijk geld op bij investeerders en waarderingen staan onder druk. Fintechs halen de broekriem aan en nemen afscheid van technisch talent. De focus ligt minder op snelle groei en meer op winstgevendheid.
Adyen, dat een rotsvast geloof heeft in zijn langetermijnstrategie, ziet dat als een kans. Het betaalbedrijf heeft miljarden aan cash op de balans en is schuldenvrij. De laatste twaalf maanden nam het honderden nieuwe techneuten en verkoopmedewerkers aan. Beleggers hebben twijfels bij die dure investering in de toekomst. 'Als je langetermijndoelstelling op drift raakt, en je door je verwachtingen zakt, dan moet je ook de kracht hebben om aan te passen en meer focus te leggen bij de middellangetermijn', zegt Leitner van Jefferies.
Eerder schreef KBC-analist Thomas Couvreur: 'Wij zien een fundamenteel gebrek aan connectie tussen Adyens strategie en het belang van aandeelhouders op de korte termijn.'
Historische koersval laat zien dat Adyen steeds minder uniek is
Koersval Adyen gaat door na kritische analistenrapporten
Bron:FD