HWMus schreef op 27 december 2021 11:20:
[...]
Beste BenKannen en Bert12345,
Interessante en leuke vraag! Excuses dat het antwoord even op zich heeft laten wachten, het forum bezoek ik niet dagelijks, daar heb ik niet altijd tijd voor ;)
Voor het totaalbeeld eerst even een introductie wat een derdengeldenrekening precies is, voor jullie wellicht gesneden koek, maar mogelijk niet voor andere forumleden; Een derdengeldenrekening is een bankrekening bij (meestal) een notaris waarop geld 'geparkeerd' kan worden. Zo'n rekening wordt meestal gebruikt als er contracten tussen partijen worden gesloten die 'onomkeerbaar' zijn als een bepaalde handeling is gedaan. In privé komt dit het meest voor bij de aankoop van een woning. Omdat het passeren van de koopakte bij de notaris een juridisch onomkeerbaar moment is, wil de verkoper er zeker van zijn dat ná het passeren hij de koopsom krijgt en koper wil er zeker van zijn dat ná het betalen van de koopsom de akte daadwerkelijk gepasseerd zal worden. Een derdengeldenrekening is dan een goede oplossing. De koper stort de koopsom op de derdengeldenrekening, de notaris laat aan de verkoper weten dat het geld ontvangen is, dus dat verkoper zonder risico de overeenkomst kan laten passeren. Mocht verkoper besluiten om het passeren niet door te laten gaan, dan ontvangt hij uiteraard ook het geld niet van de notaris, en als het passeren wél doorgaat, weet verkoper ook zeker dat hij aansluitend het geld van de notaris krijgt gestort.
Nu de casus:
JET heeft enorm veel contracten met restaurants, leveranciers (denk aan softwareleveranciers voor hun platforms), e.d., waar veel geld mee gemoeid is. Zoals bij elk contract bestaan deze uit een te betalen bedrag, waar tegenover een te leveren dienst of product staat. Zoals ook in het voorbeeld van de woning in privé het geval is, wil ook JET de zekerheid hebben dat de levering of dienst daadwerkelijk plaatsvindt als JET een betaling heeft gedaan, maar andersom natuurlijk ook; Het kan ook zo zijn dat JET een levering of dienst moet verrichten en daarvoor zelf betaald krijgt.
Hoe moet het bedrag op de balans nu gezien worden?
Het bedrag op de derdengeldenrekening kan bestaan uit 2 componenten: Geld wat JET al heeft gestort op de derdengeldenrekening, maar waarbij JET nog wacht op de afronding van een levering/dienst voordat de notaris het geld mag doorstorten aan de andere partij (
situatie A) óf geld wat een andere partij al heeft gestort op de derdengeldenrekening van de notaris, maar waarbij JET zelf nog bepaalde verplichtingen moet nakomen voordat het geld op de 'normale' rekening van JET wordt bijgeschreven (
situatie B). In beide gevallen ligt aan de betaling ook een nota ten grondslag, welke al als debiteur of crediteur in de boeken staat.
Als in
situatie A de levering/dienst heeft plaatsgevonden, dan verlaat het geld de derdengeldenrekening en wordt deze afgeboekt op de openstaande crediteur in de boeken van JET. De overboeking van de 'normale' rekening naar de derdengeldenrekening is voor JET een interne boeking die daaraan vooraf is gegaan, in veel gevallen kort voordat de levering/dienst verricht zal worden.
Als in
situatie B de levering/dienst heeft plaatsgevonden, dan wordt het geld van de derdengeldenrekening overgeboekt naar de 'normale' rekening van JET. Van liquide middelen naar liquide middelen dus, verder geen afboeking van een debiteur. Die is namelijk al afgeboekt toen het geld op de derdengeldenrekening binnen kwam.
Het vrijvallen van geld wat op een derdengeldenrekening staat, gaat dus niet via de winst-en-verliesrekening, maar betreft een mutatie van balansposten.
Als laatste de opmerking over IAS 7: het is aan de accountant van JET om te beoordelen of de gelden op een derdengeldenrekening naar verwachting binnen 3 maanden liquide te maken zijn. In theorie is het zelfs mogelijk dat het saldo op de derdengeldenrekening nog een stuk hoger is, en dat het bedrag wat nu zichtbaar is alleen het bedrag is wat binnen 3 maanden liquide te maken is. De wetgeving is heel streng en we mogen (moeten) erop vertrouwen dat de accountant van JET dit voldoende heeft gecontroleerd voordat hij zijn goedkeuring aan de cijfers verbindt. Wij, als gebruikers van de jaarrekening, mogen er dus zeker op vertrouwen dat het bedrag wat genoemd staat, daadwerkelijk binnen 3 maanden liquide te maken is.